Džošua Zirkzee i Benjamin Šeško (AFP i Reuters)
Džošua Zirkzee i Benjamin Šeško (AFP i Reuters)

San Siro čeka 'uličnog igrača' ili Bejbi Halanda: Odlaze Žiru ili Jović, možda i obojica

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.24. | 10:18

Sprema se redizajn Milanovog napada na leto

Milan ni ove sezone neće biti šampion Italije, to je činjenica. Ali uspeh iz 2022. godine planira da ponovi u takmičarskoj 2024/25 i u tom cilju sprema reformu u špicu napada, ali i defanzivi. Dosta toga o planovima Rosonera sadrži notu transparentnosti, ali se istovremeno ne može sa preciznošću tvrditi kako će izgledati navala tima koji će naredne sezone pokušati da se okiti jubilarnim 20. "skudetom".

De fakto, Milan u ovom trenutku nema napadača poput Lautara Martineza ili Dušana Vlahovića, sposobnog da rešeta iz utakmice u utakmicu, da prebaci brojku od 20-25 golova u sezoni. Uz dužno poštovanje prema Olivijeu Žiruu, čoveku koji je odigrao ključnu ulogu u Milanovom pohodu na poslednju titulu, prema špicu koji i u 38. godini života neretko izmisli dodir genijalnosti, bilo da gađa mrežu ili asistira saigračima, Francuz u karijeri ipak ima samo jednu sezonu sa 20+ pogodaka u Ligama petice (2011/12 kada je sa 21 golom i 12 asistencija praktično sam doneo titulu Monpeljeu). Pritom, majstor fudbala iz Šamberija, koliko god prkosio godinama, neće moći da igra doveka.

Izabrane vesti

Žiruova rezerva od starta sezone jeste Luka Jović. Srpski golgeter od dolaska u klub prošlog septembra nije bio strelac na prvih devet nastupa, a zatim je s prvim golovima i govorom tela na terenu počelo da raste poverenje koje mu je Stefano Pioli ukazao, a Jović postao najubitačniji džoker Serije A. Italijanski mediji su početkom 2024. godine počeli da pišu o novom ugovoru za srpskog golgetera zbog čije je forme klub odustao od dovođenja špica u januaru.

Ni priče o sudbini Olivijea Žirua nisu ostale neispričane, ali su oba slučaja ostala prilično maglovita budući da obojici Milanovih špiceva ugovori ističu zaključno sa 30. junom. Naime, Gazzetta dello Sport pišući o redizajnu napada trenutno trećeplasiranog tima Serije A, ne isključuje opciju da na kraju sezone San Siro napusti Žiru ili Jović, a možda i obojica! Jer, kako Gazzetta kaže - a videlo se to više puta ove sezone, kada devetke nisu imale dan - Milanov napad je dotakao plafon, odnosno pokazao određene limite. Ove navode potkrepljuje činjenicom da je sportski sektor naciljao mete za narednu sezonu.

Milan je poslednjih godina pogađao sa veteranima poput Ibrahimovića i Žirua koji su mu i doneli titulu, ali je isto tako imao promašaja poput Gozala Iguaina, Marija Mandžukića i Divoka Origija. I zato je stav Đorđa Furlanija i Žofrija Monkade da novi lider Milanovog napada bude momak mlađi od 25 godina. Trenutno prednjače dva imena - Bolonjin Džošua Zirkze i Lajpcigov Benjamin Šeško, dok je eventualna alternativa Milanova stara želja Džonatan Dejvid iz Lila.

Zirkze igra sezonu života pod komandnom palicom Tijaga Mote, trenera koji je takođe u mislima Rosonera kao potencijalni naslednik Stefana Piolija. Sakupio je 22-godišnji Holanđanin, koji sebe naziva uličnim fudbalerom zbog lepršavog stila igre, devet pogodaka i četiri asistencije na 25 nastupa u italijanskoj eliti u kojoj ne bi imao ništa protiv da ostane. Velikanu sa severa Italije će biti neophodno oko 40.000.000 evra da realizuje transfer, a otprilike isto toliko novca će biti neophodno ako padne odluka da Šeško bude novi špic. Popularni Bejbi Haland se ispromašivao u prvoj utakmici Lige šampiona protiv Real Madrida, ali nema sumnje da se ogroman potencijal krije u slovenačkom špicu.

Žiruu ponuda ne manjka i mogao bi na kraju godine, u slučaju da napusti San Siro, da se preseli u Ameriku i poslednje poglavlje karijere ispiše u MLS-u. Sa druge strane, dok Jović nije počeo da pogađa u dresu Milana spekulisalo se da bi na zimu mogao u Tursku. Međutim, sudeći po igrama koje je pružao od decembra meseca, a na koje je malu mrlju bacio crvenim kartonom protiv Monce, pisanje Gazzette da bi Rosoneri mogli da se odreknu igrača kojem je manje od 900 minuta bilo dovoljno za osam pogodaka u svim takmičenjima.


tagovi

Luka JovićOlivije Žiruac milanDžošua ZirkzeBenjamin Šeško

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara