Sanogova rolerkoster godina - od Romine želje do želje da dođe u Zvezdu! Čekajući arapske milione...

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.01.20. | 16:24

Otišao je po pare u Saudijsku Arabiju, ali nije baš sve ispalo kao što se nadao i zato već sedam meseci nije odigrao utakmicu

Seku Sanogo bi trebalo da bude kapitalno pojačanje Crvene zvezde u zimskom prelaznom roku. Kažemo, trebalo bi jer još ništa nije potpisano.

Sanogova situacija nije nimalo jednostavno i ne zavisi sve od njegove i Zvezdine volje da potpiše ugovor. On u ovom trenutku još nema čistu situaciju da je slobodan igrač, a nije ni nimalo jeftin što otežava transfer na Marakanu.  

Izabrane vesti

Vezista iz Obale Slonovače se ovih dana očekuje u Beogradu gde bi trebalo da finalizuje pregovore sa srpskim šampionom i potpiše ugovor.

Sanogo je najzvučnije ime koji bi moglo da dođe na Marakanu još od potpisa Marka Marina. Reč je o vezisti koji je pre samo godinu i mesec dana bio ogromna želja tadašnjeg Rominog sportskog direktora Monćija. Sanogo je bio jedan od najbitnijih igrača šampionske generacije Jang Bojsa u prethodne dve sezone, gospodar sredine terena i motor ekipe. Igrač za kojeg se letos baš u dvomeču sa Zvezdom videlo da Jang Bojsi nisu uspeli da mu nađu zamenu.

Prošle zime ga je želela Roma, nedeljama su se pominjale transfer spekualcije, ali Italijani k’o Italijani. Cenjkali su se, nudili pozajmice, opcije, hteli da plate najviše 5.000.000 evra, a Jang Bojsi nisu baš klub koji je primoran na prodaju najboljih igrača i lagano su odjavili Romu. U isto vreme se pominjao i ozbiljan interes Monaka.

I onda je u priču ušao saudijski Al Itihad. Bio je to baš baš vreo januar u drugom najvećem i najpopularnijem klubu Saudijske Arabije. Šest meseci ranije je ekipu preuzeo Slaven Bilić i očekivanja su bila velika. Sa osam titula nacionalnog prvaka i dve titule kontinentalnog, Al Itihad je svakako drugi klub Saudijske Arabije po svim paramterima. Ali, klub iz Džede je pre godinu dana, posle 15 odigranih kola, zauzimao poslednje mesto na tabeli sa čak devet bodova manje od pozicije koja garantuje opstanak. Zahvaljući proširenju limita stranaca sa četiri na osam u poslednje dve godine, Al Itihad je prošle zime odrešio kesu i počeo da niže skupa pojačanja sa basnoslovnim ugovorima. Sanogo je bio prvo među njima. Jang Bojsima su platili 7.000.000 evra na ime obeštećenja, a vezisti iz Obale Slonovače dali ugovor na tri i po godine vredan 2.500.000 evra po sezoni. Neto!

Primera radi, Sanogo je do 2018. godine igrao u Jang Bojsima za ugovor od 500.000 švajcarskih franaka (oko 466.000 evra) godišnje, a u leto 2018. je potpisao produžetak saradnje za povišicu na 850.000 ’švajcaraca’ godišnje (oko 792.000 evra). Bruto. U zavisnosti od kantona, porez u Švajcarskoj je od 20 do 40 procenata. Sanogo je u Bernu plaćao porez od 24 odsto što znači da je po novom ugovoru zarađivao oko 600.000 evra godišnje neto. Jasno je onda zašto je otišao u Saudijsku Arabiju. Tri puta veću platu niko ne odbija...

Odmah za njim su u Al Itihad došli krilni napadač Gari Rodrigez iz Galatasaraja (obeštećenje 9.000.000 evra, godišnja plata 5.000.000 evra), najbolji golman brazilske lige Marselo Groe iz Gremija (2.650.000 evra obeštećenja, 3.000.000 evra godišnja plata), marokanski štoper Manuel da Kosta iz Bašakšehira (4.500.000 evra obeštećenje, 1.000.000 evra godišnja plata) i na kraju kao šlag na tortu Aleksandar Prijović. Srpski napadač je došao iz PAOK-a za obeštećenje od 10.000.000 evra i godišnju platu koja minimalno iznosi 6.000.000 evra godišnje, a sa svim ostvarenim bonusima i maksimalnih 9.000.000 evra po sezoni.

Bio je to najatraktivniji prelazni rok u istoriji Al Itihada. Po gore pomenutim ciframa je jasno koliko finansijskih obaveza na sebe su prihvatili Saudijci. I koliki zalogaj su zagrizli. Na osnovu velikih ulaganja, očekivao se strelotvit rezultatski rast u drugom delu sezone. Ali ništa...

Loši rezultati su nastavljeni i pored velikih pojačanja. Pojačanja su igrača, među njima i Sanogo, ali nije bilo velikog pomaka. U februaru je Bilić otpušten i došao je Čileanac Sijera. Al Itihad je izbegao ispadanje, ali je sezonu završio na skromnom desetom mestu. U Ligi šampiona Azije je dogurao do polufinala gde je izbačen od večitog rivala Al Hilala, a u finalu nacionalnog kupa je poražen od autsajdera Al Tavona golom Leandera Tavambe u 90. minutu. Bila je to katastrofalna sezona za klub iz Džede!

A izgleda da ni finansijski nije bila najbolja. Klub iz Džede nije mogao da prati silne finansijske obaveze. Još ranije smo čuli da Al Itihad nije bio baš redovan u plaćanju rata Crvenoj zvezdi za Aleksandra Pešića, a letos su problemi postali toliki da nisu mogli da se sakriju. Gari Rodrigez je posle šest meseci napustio klub i otišao na pozajmicu u Fenerbahče koji je pristao da plaća polovinu njegove velike plate.

Sličan potez je povukao i Seku Sanogo. On se zbog kašnjenja u isplatama odlučio da unilateralno ili jednostrano raskine ugovor sa Al Itihadom. U septembru se spakovao i vratio u Švajcarsku gde je trenirao sa drugoligašem Šafhauzenom na poziv svog bivšeg trenera Murata Jakina koji ga je lansirao u Tunu. Upravo je Tun želeo da ga vrati, ali nije smeo. Situacija oko ugovora je bila nejasna i sumnjiva za oprezne Švajcarce. Iako je zakon na Sanogovoj strani i trebalo bi da ima čiste papire zbog neisplaćnih zarada, on zvanično nije bio slobodan igrač i Tun je digao ruke.

Sanogo možda trenutno i jeste formalno slobodan da potpiše ugovor sa nekim drugim klubom, ali i dalje traje spor sa Saudijcima jer afrički vezista ne želi da se odrekne nekoliko miliona evra koji mu po slovu ugovora duguje Al Itihad. Potpisom za neki drugi klub bi mogao da ugrozi naplatu dugovanja od Saudijaca.

Zato se trenutno pregovara o pozajmici afričkog veziste. Sanogo je na početku pregovara sa crveno-belima tražio da mu plaćaju između 800.000 i 1.000.000 evra godišnje, ali danas se može čuti da bi pristao i na manje. Veći deo plate bi nastavio da mu plaća Al Itihad, a Zvezda bi na sebe preuzela drugi deo. U kojoj razmeri i procentima, videćemo uskoro. Na kraju, i Saudijcima se isplati da mu plaćaju deo plate, nego da izgube na sudu i budu obavezni da mu isplate sve.

Nedavno su Sanogovim i Rodrigezovim putem krenula i druga pojačanja od prošle zime. Ugovor sa Al Itihadom su na štetu kluba raskinuli Manuel Da Kosta i Marselo Groe. A očekuje se da narednih dana bude rešena i situacija sa Aleksandrom Prijovićem. On je najveći i najskuplji problem Al Itihada. Ima najveći ugovor i ne želi da ga raskida bez čvrstih garancija da će biti isplaćen. Zato su na čekanju Bešitkaš, PAOK i ostali zainteresovani klub. Al Itihad pokušava kupcima da ’uvali’ celu Prijovićevu platu što naravno niko ne prihvata.

Na kraju će klub iz Džede morati da podnese finansijske žrtve kao i slučajevima prethodnih odlazaka. Ostalo je još da se reše Sanoga i Prijovića. A igrači jedva čekaju da se sa garantovanim parama reše neprijatne saudijske epizode. Uostalom, radi para su i otišli tamo. I ne žele da ih oproste.

Dakle, novac i nerešen status ugovora sa Al Itihadom su jedini faktori koji koče Sanogov dolazak u Crvenu zvezdu. Žuri se i njemu jer mu se igra fudbal s obzirom da je poslednju takmičarsku utakmicu odigrao krajem maja. Na Marakani čekaju rasplet za koji imaju najave da će biti povoljan. A Sanogo bi trebalo da postane Zvezdin moto na sredini koji jesenas nisu bili ni Kanjas, ni Jovančić, ni Vulić, ni Petrović.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara