Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Šapekoense grebe da ne ispadne u treći rang

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.09.23. | 23:03

Verdao d'Oeste pred dvoboj sa Guaranijem ne stoji baš najbolje u aktuelnom izdanju brazilske Serije B i rizikuje da se preseli u slabije društvo

Jasno je da se početkom svake sezone u drugorangiranom prvenstvu Brazila prioriteti i najveće šanse za povratak u najjaču kategoriju uglavnom daju klubovima nekadašnjim šampionima zemlje sambe i kafe, ili pak, onima sa međunarodnim tutulama, a koji su samo svojom nesmotrenošću završili van elite. Pojedinu tu favorizaciju opravdavaju na samom startu, drugi počinju da dolaze do željenih rezultata kako prvenstvo odmiče, dok ima i onih koji nisu ni slutili da za dve godine mogu da izgube čak dva ranga.

Identičan scenario nije izostao ni ove sezone, Vitorija grabi ka Seriji A, u stopu je prati Sport Resife, dok se Guarani tek nedavno konsolidovao i rezultatski je nadomak zone plasmana. Opet, ima i onih koji će do kraja sezone razmišljati samo o tome kako da izbegnu još jedno ispadanje. U takvoj situaciji nalazi se nekadašnji osvajač Kopa Sudamerikane, Šapekoense.

Izabrane vesti

Upravo ova dva tima, noćašnjim (02:30) okršajem na Areni Konda će da otvore 27. kolo brazilske Serije B. Ulaskom u poslednju trećinu šampionata, sa 12 utakmica do kraja, timovi imaju veoma različite ciljeve. Šapekoense jednostavno samo želi da zadrži trenutni rang takmičenja i dolaskom trenera Klaudineja Oliveire to mu za sada polazi za rukom, pošto su posle dužeg vremena izašli iz zone ispadanja. Sa druge strane, Guarani pretenduje na mesto koje vodi u najjači rang i na ovaj duel dolazi motivisan pobedom u derbiju protiv Ponte Prete.

02.30: (2,40) Šapekoense (2,95) Guarani (3,05)

I dalje bez mogućnosti da računaju na Pabla Oliveiru, Maurisija i Lea, koji su povređeni, ekipa Šapekoensea želi da iskoristi prednost domaćeg terena, kako bi se dokopala bodova od krucijalne važnosti, jer im i dalje preti ispadanje čak iako je sastav iz Šapeka uspeo da ugrabi neke važne bodove u nedavnim duelima. U prošlom kolu, Verdao d'Oeste se suočio sa Žuventudom u gostima gde je izborio remi bez golova, ostvarivši time izuzetno važan rezultat za povećanje šansi za opstanak u trenutnoj ligi. Ni u prethodnom meču, u klasiku protiv Avaija, na Areni Konda, mreže se nisu zatresle.

Ipak, sastav Klaudineja Oliveire je uspostavljo niz od četiri utakmice bez poraza. Pre nedavna dva remija, ostvario je dve pobede. Na ovaj način Šapekoense je stigao je do 27 bodova iz šest pobeda, devet remija i 11 poraza, čime trenutno zauzima petnaestu poziciju na tabeli Serije B. Učinak je, međutim, isti kao i kod Avaija, koji je šesnaestoplasirani, i Sampajo Koree, ko se nalazi na 17. poziciji i prvi je klub u zoni ispadanja. Dakle, Šape trenutno u ligi drži samo za nijansu bolja gol-razlika. Od 39 bodova koliko su imali do sada u opticaju na Areni Konda, osvojili su tek 14 iz tri pobede, pet remija i pet poraza, uz 10 postignutih i 11 primljenih golova.

Početkom septembra, Guarani je pobedio u, onome što većina navijača smatra, najvažnijom utakmicom u godini. U subotu, 2. septembra, Domoroci su savladali najvećeg rivala Ponte Pretu na stadionu Brinko de Ouro da Prinsesa, a jedini gol postigao je Bruno Žoze. U poslednjih deset mečeva ekipa trenera Umberta Lozera postigala je devet golova, što je donelo konzistentnost rezultat, koju su tim doveli do 44 osvojena boda iz 12 pobeda, osam remija i šest poraza, što je dovoljno za trenutnu 6. poziciju na tabeli Serije B, i samo ga nešto lošija gol-razlika deli od Krisijume koja je na četvrtom i poslednjem mestu koje vodi u najvišu kategoriju.

Guarani je neporažen već tri utakmice, dodao je sedam od poslednjih devet mogućih bodova na svoj konto i takođe želi da iskoristi dobar trenutak da se revanšira Šapeu, sa kojim je pre tri meseca na svom stadionu remizirao 3:3. U prethodnih pet duela zabeležene su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz. U gostima, ekipa Guaranija je ostvarila učinak od samo dve pobede, šest remija i dva poraza u poslednjih deset odigranih mečeva, uz 11 postignutih i isto toliko primljenih golova.

Uprkos blagom favorizovanju Šapekoensea, što zbog nastupa pred domaćom publikom, što zbog nužnog osvajanja bodova, Guarani je bio taj koji je bio stabilniji tokom cele kampanje i ostao čvrst i jak u borbi za promociju, kao jak kandidat za pristup nacionalnoj eliti. Kao što je već navedeno, poslednji okršaj ova dva tima u tekućoj sezoni završen je remijem, dok je poslednji okršaj na Areni Konda u Šapeku, odigran pre nešto više od godinu dana, koji je talođe završen nerešenim ishodom, tada bez postignutih golova.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

BRAZIL 2 - 27. KOLO

Sreda

02.30: (2,40) Šapekoense (2,95) Guarani (3,05)

Četvrtak

02.30: (1,55) Seara (3,60) Londrina (6,25)

23.30: (1,80) Tombense (3,30) ABC (4,50)

Petak

23.00: (2,70) Ituano (2,85) Vila Nova (2,80)

Subota

22.00: (2,15) Ponte Preta (3,05) Sampajo Korea (3,45)

Nedelja

01.30: (1,75) Mirasol (3,30) Botafogo SP (4,80)

01.45: (1,80) Sport Resife (3,30) Krisijuma (4,50)

20.45: (2,00) Atletiko GO (3,10) Žuventud (3,90)

23.00: (2,30) CRB (3,00) Vitorija (3,20)

Utorak

01.30: (2,85) Avai (2,95) Novorizontino (2,55)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2ŠapekoenseGuarani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara