Ko kaže da je lako dati gol s bele tačke? (©Reuters)
Ko kaže da je lako dati gol s bele tačke? (©Reuters)

Saplitanje o belu tačku: Svaki drugi penal na Svetskom prvenstvu nerealizovan

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 10:00

U prvom kolu Šampionata sveta za fudbalerke dosuđeno devet najstrožih kazni, iz kojih je postignuto pet golova, od kojih dva u ponovljenom pokušaju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Utakmicom Kolumbija – Južna Koreja (2:0) u utorak ujutro je završeno prvo kolo takmičenja po grupama na Svetskom prvenstvu za fudbalerke u Australiji i Novom Zelandom. Na 16 odigranih mečeva zabeležena je zavidna efikasnost za uvodnu rundu velikog takmičenja, ukupno 34 gola, ali da su izvođačice penala bile uspešnije i golgeterski bilans bi bio bolji.

Izabrane vesti

Upravo su najstrože kazne udarna tema u medijima, ali i među mnogim selektorima i fudbalerkama. Neverovatno zvuči podatak da je na svakoj od prvih osam utakmica dosuđen po jedan penal, a posle zatišja u prethodna dva dana, arbitri su i deveti put pokazali na belu tačku u utakmici u kojoj je Kolumbija savladala Koreju.

Međutim, još veći kuriozitet predstavlja podatak da je tek svaki drugi šut sa 11 metara realizovan u prvih osam pokušaja, a Kolumbijka Katalina Usme se postarala da ukupan broj realizovanih penala ipak pređe granicu od 50 posto.

Statistika je lošija ako se uzme u obzir da su dva od pet uspešnih jedanaestaraca iskorišćena iz ponovljenog pokušaja. Drugim rečima, izvedeno je ukupno 11 šuteva sa bele tačke, a lopta čak šest puta nije završila u mreži.

Promašivale su neke od najboljih igračica: Amerikanka Aleks Morgan, Špankinja Dženifer Ermoso i Kanađanka Kristina Sinkler, inače najefikasnija igračica u reprezentativnoj konkurenciji, gledajući i ženski i muški fudbal zajedno. Sinkler, koja je u junu napunila 40 godina, u bogatoj karijeri je postigla 190 golova na 324 utakmice za državni tim Kanade.

Svih šest neiskorišćenih šuteva (računajući dva koja su zatim ponovljena) odbranjeno je, a tako dobar učinak čuvara mreže je jedan od dva ključna faktora očajnog bilansa realizacije, smatra nekadašnji golman muške reprezentacije Australije Mark Švarcer.

"To je samo potvrda da se poslednjih godina daleko bolje radi s golmanima u ženskom fudbalu. Devojke su dramatično napredovale i to se vidi na prvenstvu. Ipak, smatram da je prvi razlog za skromnu realizaciju penala ogroman pritisak koji nosi izvođenje najstrože kazne na velikom takmičenju i pred punim tribinama, na šta mnoge fudbalerke nisu navikle“, ocenio je Švarcer.

Više od polovine penala dosuđeno je tek posle pregledanja VAR snimka, što je takođe izazvalo polemike među selektorima.

"Ne znam da li se penali dosuđuju previše lako ili ne“, rekao je selektor SAD Vlatko Andonovski.

"Sa svim kamerama, VAR-om i svim uglovima koje sudije razmatraju, siguran sam da rade na pravi način. Vrlo je jednostavno: Ako je faul u kaznenom prostoru, to je penal. Ne znam šta će se dešavati u nastavku prvenstva, ali zasad ne vidim ništa sporno,” dodao je Andonovski.

Svetsko prvenstvo u Australiji i Novom Zelandu je posle samo četvrtine odigranih mečeva na dobrom putu da nadmaši muški Mundijal u Kataru na kojem je dosuđeno 19 penala. Nastavi li se u ovom ritmu, ni apsolutni rekord svih takmičenja pod okriljem FIFA, Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, kada je 29 puta pokazano na belu tačku, nije nedostižan.

Svi dosadašnji penali na SP 2023:

1. Novi Zeland – Norveška 1:0 (Rija Persival – promašaj)

2. Australija – Republika Irska 1:0 (Stef Kejtli – gol)

3. Švajcarska – Filipini 2:0 (Ramona Bahman – gol)

4. Kanada – Nigerija 0:0 (Kristina Sinkler – promašaj)

5. Španija – Kostarika 3:0 (Dženi Ermoso – promašaj)

6. SAD – Vijetnam 3:0 (Aleks Morgan – promašaj)

7. Japan – Zambija 5:0 (Riko Ueki – gol iz ponovljenog pokušaja)

8. Engleska – Haiti 1:0 (Džordžija Stenvej – gol iz ponovljenog pokušaja)

9. Kolumbija – Južna Koreja 1:0 (Katalina Usme – gol)

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara