FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Sarajlija došao u Alžir i objasnio šta se desi s onima koji "igraju za raju i zanemaruju taktiku"

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.03.24. | 19:44

Vaha Halilhodić je s Pustinjskim Lisicama postavio standarde, a bosanski Švajcarac odmah krenuo da tranžira igrački kadar

Posle osvojenog Kupa Afričkih nacija 2019. godine, rezultati alžirske reprezentacije svakim narednim ciklusom bivali su sve gori, a vrhunac katastrofe doživljen je na kontinentalnom turniru prethodnog januara. Ekipa predvođena dugogodišnjim selektorom Đamelom Belmadijem ispala je drugi put zaredom u grupnoj fazi, a osim blamantnog poraza od Mauritanije u direktnom meču za prolaz, Belmadi je dobijao dosta kritika na račun činjenice da se previše oslanjao na islužene igrače, koji jesu omiljeni u naciji, ali u 35. ili 36. godini nisu kadri da ispune sve taktičke zamisli.

Previše je Alžir krahirao poslednjih godina, pa je Belmadi u februaru zamenjen Vladimirom Petkovićem. Bosanac sa švajcarskim pasošem odlučio se od prvog okupljanja za radikalne rezove, pošto je sa spiska za prijateljske mečeve protiv Bolivije i Južne Afrike, izostavio nekoliko zaštitnih znakova tima u prethodnih 12, 13 godina - Islama Slimanija, Sofijana Fegulija, golmana Raisa Mbolija i Jusefa Belailija. Na spisku nema ni prve zvezde Rijada Mareza, s tim da tamošnji mediji navode, da je najbolji igrač ove zemlje još od vremena Rabaha Mađera, sam zatražio da odmori od igranja za reprezentaciju u martovskom terminu. Drugi idu dalje od toga i izveštavaju da Marez još nije doneo odluku o tome da li će u budućnosti igrati za reprezentaciju.

Izabrane vesti

Vladimir Petković je podsetimo sedam godina s velikim uspehom vodio švajcarsku reprezentaciju. Sa Sajdžijama je na Evropskom prvenstvu 2021. izborio prvo četvrtfinale velikog takmičenja još od 1954. godine, ali su čini se u tamošnjoj javnosti njegove trenerske veštine često dočekivane s skepsom, što je verovatno i do činjenice da nikada nije shvaćen kao "pravi" Švajcarac.

Sada je 60-godišnji Sarajlija na novom zadatku, a kao primaran cilj postavljen je plasman na Svetsko prvenstvo 2026. godine. Ako je suditi po pređašnjim iskustvu sa selektorima rodom iz Bosne i Herceogovine, alžirska nacija bi mogla da očekuje uspeh u narednim godinama. Sa Vahidom Halilhodžićem kao šefom stručnog štaba, Pustinjske lisice su se 2014. plasirale u istorijsku nokaut-fazu Svetskog prvenstva, a tamo držale nulu protiv kasnijih svetskih šampiona Nemaca sve do produžetaka.

Golmani: Mustafa Zegba (Damak), Usama Benbut (USM Alžer), Antoni Mandrea (Kaen)

Odbrana: Rajan Ait Nuri (Vulverhempton), Jusef Atal (Adana Demirspor), Zinedin Belaid (USM Alžer), Rami Bensebaini (Dortmund), Aisa Mandi (Viljareal), Žauen Hađam (Jang Bojs), Mohamed Madani (Konstantin), Mohamed Tugai (Esperans Tunis), Kevin Van Den Kerhof (Mec)

Vezni red: Husem Auar (Roma), Ismael Benaser (Milan), Nabil Bentaleb (Lil), Hičam Budaui (Nica), Rafik Gitan (Eštoril), Ahmed Kendusi (Keramika Kleopatra), Ramiz Zeruki (Fajenord), Himad Abdeli (Anže)

Napad: Said Benrahma (Olimpik Lion), Jasin Brahimi (Al Garafa), Fares Čaibi (Ajntraht Frankfurt), Amin Guiri (Ren), Mohamed Amura (Sen Žiloaz), Monsef Bakrar (Njujork Siti), Belumi (Farense), Jasin Benzija (Karabag), Bagdad Bunedža (Al Sad), Badredin Buanani (Lorijen), Hađ Musa (Vitese)


tagovi

Vladimir Petkovićreprezentacija AlžiraRijad MarezSofijan FeguliIslam Slimani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara