Šerif čeka Partizan
Šerif čeka Partizan

Sasvim drugačiji Šerif: Istorijska sezona bez finansijske nagrade, novi trener i opasno krilo iz Nigerije

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.02.23. | 09:34

Treba ipak reći da Moldavci nisu odigrali takmičarski meč još od novembra

Posle duge pauze vratio nam se evropski klupski fudbal i Partizan kao jedini srpski predstavnik sa prolećem na međunarodnoj sceni. Protivnik u baražu Lige konferencije biće moldavski Šerif, pa hajde da se malo upoznamo sa njim, jer to nije ona ista ekipa koja je pre dve sezone eliminisala Crvenu zvezdu i igrala grupnu fazu Lige šampiona. Zato danas kratko upoznavanje sa aktuelnim trenutkom u kome je šampion Moldavije, a sutra i detaljnija taktička analiza...

-----------------------------

Izabrane vesti

Partizan će se suočiti sa Šerifom, koji ima novog trenera, nove igrače, dosta nepoznanica, ali isti fizički, brzi stil fudbala, sa jakim afričkim jezgrom.




DOBRO POZNATO IME KLUBA, NE I IGRAČA

Šerif Tiraspolj je dobro poznato ime u Srbiji. Naročito posle trijumfa nad Crvenom zvezdom prošle sezone i kasnije pobeda protiv zagrebačkog Dinama, pa čak i moćnog Real Madrida na Bernabeuu. Ali kada uporedite prošlogodišnji tim koji je igrao protiv Zvezde u Beogradu sa ovogodišnjim timom protiv Mančester junajteda u gostima, ostao je samo jedan igrač: Stjepan Radeljić. Iako se mora reći da je Keston Julien drugi preostali igrač iz prošle sezone u Šerifovoj ekipi.

Ne samo da su se igrači promenili, već je Šerif promenio trenera neverovatna tri puta, a poslednja promena se dogodila u januaru. Italijan Roberto Bordin vratio se na klupu Šerifa, nakon što je vodio tim između oktobra 2016. i aprila 2018. godine.

FORMACIJA

Roberto Bordin (©Reuters)Roberto Bordin (©Reuters)

Prethodni Šerifovi treneri su često prilagođavali formaciju u grupnim utakmicama Lige Evrope protiv Mančester junajteda, Real Sosijedada i Omonije Nikozije, menjajući između 4-3-3, 3-5-2 i 4-1-4-1, ali ta informacija Partizanu neće mnogo značiti, pošto je u gradu novi šerif (pardon na igri reči).

Na Transfermarktu piše da je 3-4-2-1 njegova omiljena formacija, ali kada prođete kroz njegovu istoriju, vidite da je on u stvari prilično fleksibilan trener kada je u pitanju taktika. Međutim, gledajući njihova poslednja dva prijateljska meča, protiv danskog Nordsjelanda (1:1) i ukrajinskog Krivbasa (1:2), čini se da će Bordin najverovatnije napasti u formaciji 4-4-2 i braniti se u formaciji 4-4-1-1.




S

TIL IGRE



Sudeći po tim prijateljskim utakmicama, ključni faktor u meču protiv Šerifa biće tranzicije. Kada Šerif povrati loptu, oni vole da napadaju prostor sa dosta igrača, dok pokušavaju da dođu do njih brzim dugim loptama.

Kao i prošle sezone, očigledno je da se Šerifov skauting pre svega zasniva na fizičkoj pripremi, jer su njihovi igrači fizički jaki i brzi. Uglavnom se brane u srednjem bloku, uz agresivan pritisak na nosioca lopte i dosta preuzimanja.

S druge strane, iako je Šerif tim koji ne daje mnogo velikih šansi protivnicima, tokom ove dve prijateljske utakmice delovali su ranjivo kada su morali sami da pređu u defanzivnu postavku, ostavljajući dosta prostora koji se može iskoristiti. .


EVR

O

PSKI REZULATI




Nije iznenađenje što je Šerif ponovo započeo svoju evropsku kampanju u kvalifikacionim rundama Lige šampiona, nakon što je osvojio sedmu ligašku titulu zaredom u Moldaviji.

Klub iz Tiraspolja je u prva dva kola prošao protiv poznatih ekipa Zrinjskog i Maribora. Kolo kasnije ispali su od Viktorije Plzenj. Borba u plej-ofu protiv Pjunika rešena je penalima, ali je Šerif pobedio i plasirao se u Ligu Evrope, gde su dva puta pobedili Omoniju i izgubili ostala četiri meča od Mančester junajteda i Real Sosijedada.

Pažljiviji pogled na naprednu statistiku pokazuje da se Šerif obično muči u gostima i da je bio dominantnija ekipa u samo četiri od 14 mečeva.

TR

ANSFERI


Šerif nije zaradio nikakav džekpot posle istorijske sezone prošle godine. Traore je prešao u Ferencvaroš za 2.000.000 evra, dok je Dulanto otišao u Rigu za 1.000.000. Ostali igrači su otišli besplatno, među kojima je i Edmund Ado, koji je sada u subotičkom Spartaku.

Sam Šerif nije tim koji troši mnogo novca na transfere. U poslednjih pet godina potrošili su samo 1.200.000 evra na dolazne transfere i ove godine nije bilo drugačije uz trošak od samo 108.000 evra. Barem prema dostupnim podacima, mada tu moramo da ostavimo malu rezervu.

NAJOPASNIJI IGRAČ


Taj novac je potrošen na Nigerijskog levog krila Rašida Akanbija, koji je bez sumnje najopasniji igrač Šerifa ove sezone. Ovaj 23-godišnjak ima 10 golova i tri asistencije u 26 nastupa. Iako je prilično visok (1,87), Akanbi je veoma brz sa ili bez lopte. On nije tehnički najprefinjeniji igrač, ali je savršen primer fizičkog stila igre kojeg se Šerif pridržava.


OSTALI KLJUČNI IGRAČI

Šerifov tim nema mnogo istaknutih igrača, uglavnom su približno istog nivoa talenta. Ali napadač Iijaii Atiemven, koji je potpisan iz zagrebačkog Dinama, golman Maksim Koval, koji je dvostruki ukrajinski reprezentativac, te kamerunski centralni bek Gabi Kiki su igrači koji će verovatno igrati važnu ulogu, dok novo pojačanje, marokanski ofanzivni vezista Ahmet Talal može biti igrač iznenađenja.

BEZ ZVANIČNE UTAKMICE OD NOVEMBRA

Jedna velika prednost koju će Partizan imati u ova dva meča je činjenica da je Šerif poslednji zvanični meč odigrao sredinom novembra. To bi moglo da znači nedostatak oštrine i moguće ozbiljan umor u poslednjim minutama. Dodajte novog trenera, novu formaciju i poništenu prednost domaćeg terena i Partizan je u ozbiljnoj prednosti, ako se, naravno, psihički oporavi od velikog udarca Mladosti GAT-a prošlog vikenda.

Piše:SerbFootyScout


tagovi

FK PartizanŠerif

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara