Savo Milošević (Reuters)
Savo Milošević (Reuters)

Savova BiH nije pomogla Srbiji, propala nam najbolja šansa da se provučemo do trećeg šešira

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.11.23. | 22:41

Španci uz povredu Gavija do prvog šešira, Škoti ostali u drugom

Velika je verovatnoća da će Srbija žreb za EP u Nemačkoj dočekati u četvrtom šeširu ali teoretske šanse da skoči u treći su postojale i posle remija sa Bugarskom i izgubljena dva dragocena boda. Ipak, od večeras su te šanse baš minimalne pošto nam je propala najbolja prilika da prskočimo nekoga od direktnih konkurenata za treći šešir.

Srbiji je bio potreban kiks Slovačke u Zenici ali Bosna i Hercegovina nije uspela da prekine trend loših rezultata i zabeležila je još jedan poraz – 1:2. Jedino što Srbiju sada može da spasi u želji da dogura do trećeg šešira su dva kiksa favorizovanih domaćina na tri meča: Češka – Moldavija, Hrvatska – Jermenija i Slovenija – Kazahstan. Tanka nada…

Izabrane vesti

U sablasnom ambijentu Bilinog polja, bosanski selektor Savo Milošević je promešao karte u odnosu na fijasko u Luskemburgu, promenio sedmoricu startera ali mu ni to nije pomoglo. Posle dosadnog prvog poluvremena bez prilika, BiH je čak i povela na početku drugog dela igre autogolom Hrošovskog ali su Slovaci uspeli da preokrenu. Posle samo dva minuta je izjednačio Boženik nakon udarca iz ugla, potom je crveni karton dobio Gojković a pobedu Slovacima i skok u treći šešir je doneo Šatka pogotkom u 71. minutu. BiH i dalje ima šanse za EURO kroz baraž zahvaljujući rezultatima u Ligi nacija.

U istoj grupi su rastrećeni Portugalci srušili Island 2:0 golovima Bruna Fernandeša i Rikarda Orte i sa maksimalnih 30 bodova i uz gol razliku 36:2 završili kvalifikacije, dok je Luksmeburg slavio minimalcem u Lihtenštajnu iako je od petog minuta igrao sa igračem manje.

Španija je teže nego što se očekivalo kaparisala prvo mesto u grupi i obezbedila prvi šešir na žrebu. Furija je na svom terenu slomila Gruzija (2:1) koja je dugo odolevala. Maksimalno ozbiljno je selektor De la Fuente shvatio večerašnji meč i izveo jak tim, a već posle četiri minuta mu je njegov “izum” Robin Le Norman doneo prednost. Štoper Real Sosijedada je pogodio glavom posle kornera. Ipak, prva gruzijska zvezda Hviča Kvarachelija je izjednačio posle kontre u 10. minutu i gosti su dugo čuvali nerešen rezultat…

Španci su u međuvremenu zbog povrede izgubili Gavija koji je sa bolnom grimasom držeći se za koleno napustio teren sredinom prvog poluvremena. Da je nešto ozbiljno u pitanju govori i proslava drugog gola Španije u 55. minutu. Gavijev klupski kolega Feran Tores je pogodio na centaršut Gaje i gol posvetio upravo povređenom vezisti. Sumnja se na pokidane ligamente kolena… Sve dileme je rešio autogol Lokošvilija nakon centaršuta mladog rezerviste Jamala.

Drugo mesto u grupi je osvojila Škotska koja je protiv otpisane Norveške bez Halanda i Edegarda jurila pobedu od dva razlike ali je morala da se zadovolji remijem – 3:3. Sa pobedom od dva razlike bi Škoti preskočili Austriju kao najbolju drugoplasiranu ekipu u kvalifikacijama i skočili u drugi šešir na žrebu. Iako su gosti dva puta vodili, srčani Škoti nisu odustajali. Na vodeći gol Donuma je posle desetak minuta odgovorio Mekgin golom iz penala. Seltin napadač Jorgen Strand Larsen je u 20. minutu opet doveo Norvežane u vođstvo golom iz peterca, ali je Leo Estigor u 33. minutu postigao autogol posle kornera za 2:2.

Krenuli su Škoti napred svim silama i nakon sat vremena igre im je Armstrong doneo preokret i vođstvo. Ali falio je još jedan gol da se prestigne austrijska gol-razlika. Krenuli su na sve ili ništa, selektor je ubacio sve adute sa klupe ali Skandinavci su odoleli i u 86. minutu kaznili loše istrčavanje golmana Klarka.

Da ponovimo još jednom kako izgledaju šeširi pred žreb:

U prvom su sigurni: Nemačka, Francuska, Španija, Englerska, Portugalija i Belgija.

U drugom su sigurni Mađarska, Austrija i Danska, a očekuju se i Albanija, Turska i Rumunija.

U trećem su sigurni Slovačka i Škotska, a očekuju se još Holandija, Italija, Hrvatska i Slovenija.

U četvrtom su najverovatnije Švajcarska, Srbija, Češka i tri pobednika baraža.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - POSLEDNJE 10. KOLO

GRUPA A

Španija - Gruzija 3:1 (1:1)

/Le Norman 4, Tores 55, Lokošvili 72 autogol - Kvarachelija 10/

Škotska - Norveška 3:3 (2:2)

/Megin 13 penal, Estigor 33 autogol, Armstrong 59 - Donum 3, Larsen 20, Eljunusi 86/


GRUPA J

Portugalija - Island 2:0 (1:0)

/Fernandeš 37, Orta 66/

BiH - Slovačka 1:2 (0:0)

/Hrošovski 49 autogol - Boženik 52, Šatka 71/

Lihtenštajn - Luksemburg 0:1 (0:0)

/Rodrigeš 69/



tagovi

Savo Miloševićreprezentacija Bosne i HercegovineFudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija ŠkotskeGavireprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara