Sećate se priče o ukrajinskom Mesiju? Danas je potpisao šestomesečni ugovor sa osrednjim poljskim klubom

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.02.22. | 20:33

Jevhen Konopljanka prešao u Krakoviju

Većini ljubitelja fudbala na pomisao imena i prezimena Jevhena Konpoljanke prva pomisao budu - veliki talenat, ogromna brzina, sjajni driblinzi. Sve to je istina, ali je isto tako i činjenica da njegova karijera nije bila ni približno uspešna kao što se očekivalo, što potvrđuje i njegov današnji potpis za poljsku Krakoviju. A nekada ga je htelo pola Evrope. Liverpul se svojevremeno ozbiljno borio sa upravom Dnjepra, tu je bio i Čelsi i mnogi drugi evropski giganti, ali je negde krenulo po zlu.

Bilo je i objektivnih i manje objektivnih razloga. Tadašnji predsednik Dnjepra Igor Kolomojski je u januaru 2014. godine odbio da odobri transfer igrača na Enfild, a onda je on godinu i po dana kasnije kao slobodan igrač otišao u Sevilju. Da je krenuo put Ostrva, možda bi sve bilo drugačije, ovako nije ispalo kako je predviđano. Konoplanka je tek povremeno pokazivao svu igračku raskoš, poprilično se zagubio i tokom boravka u nemačkom Šalkeu, a u međuvremenu su ga dodatno unazadile brojne povrede. Zbog njih je propustio i prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, iako je prethodno dao značajan doprinos plasmanu na turnir, kvalitetnim partijama tokom kvalifikacija. Uostalom svi se dobro sećamo one katastrofe selekcije Mladena Krstajića u Ljvovu (0:5), kada je Konpljanka bio dvostruki strelac i jedan od motora ekipe.

Izabrane vesti

Konpljanka je za osam sezona u Dnjepru zabeležio 212 nastupa i postigao 45 golova, uz 37 asistencija, dok je u Sevilji odigrao 54 utakmice i dao devet golova. Šalke je njegov transfer platio 12.500.000 evra, a Konopljanka je za tri sezone postigao 13 golova na 78 mečeva, uz devet asistencija. U njegovoj Ukrajini nisu gubili nadu, iako je prošao kroz brojne probleme sa povredama. Šahtjor ga je na leto kupio od Šalkea za 1.800.000 evra, ali više nije bilo pravog Jevhena Konopljanke. Zbog povreda nije uspeo da uhvati kontinuitet, pa je karijeru u gigantu iz Donjecka okončao sa 46 nastupa, pet golova i samo tri asistencije.

Svi ti problemi sigurno su uticali da brojni klubovi ipak okrenu leđa od ovog odličnog igrača. Čak su i u Krakoviji pokazali značajnu dozu opreza, potpisavši šestomesečni ugovor sa iskusnim igračem. Ukoliko Konopljanka bude zadovoljio u redovima devetoplasirane ekipe poljskog prvenstva, klub će biti u mogućnosti da aktivira produžetak saradnje na još 12 meseci. Svi bi voleli da Konopljanka uspe da pokaže kako kraj karijere još uvek nije tako blizu, a u Krakoviji da su 11. februara 2022. godine napravili izuzetan potez na fudbalskom tržištu i potpuno oživeli nekadašnju veliku nadu evropskog fudbala.


tagovi

Jevhen KonopljankaZimski prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara