Sedam pikanterija za sedam godina Evrope: Kosanov špijun u Zemunelu; Ibrina usluga fratelu; Degenek, Toza i crkva

Vreme čitanja: 10min | pon. 18.09.23. | 09:12

Klopov gospodski potez i penali u dva broja većim kopačkama...

Sedam je dana u nedelji, sedam je smrtnih grehova, značajem pomenutog broja bavili su se još stari Vavilonci, posebno što je sedam anđeoskih puteva. Nekako se verovalo da će igrači i stručni štab krenuti ka Mančesteru baš na takav put, bez obzira na ubilačke nagone i instinkte Mančester Sitija. Jer sedmi put zaredom učestvuje u grupnim fazama UEFA takmičenja.

Crvena zvezda prvi put u klupskoj istoriji, ma koliko to zvučalo čudno, igra protiv aktuelnog prvaka Evrope u zvaničnim mečevima, što je retka privilegija ove generacije. Međutim, taj inicijalni osmeh, kao posledica egzistiranja u elitnom takmičenju, skinut je svima na Marakani posle vezanih gostujućih poraza u Mozzart Bet Superligi, protiv Voždovca i Čukaričkog.

Izabrane vesti

Za prethodnih šest godina, nekada uspešnih, nekada manje uspešnih u Evropi, Crvena zvezda nije navikla da na najveće fudbalske pozornice odlazi pognutog nosa. Ali to je neka druga priča.

Prethodnih šest godina zidovi Marakane, kao i evropska gostovanja, svedočili su velikim pobedama i naravno velikim razočaranjima. Bilo je tu i neobjašnjivih čuda (ono u Salcburgu) i epskih trenutka (osmeh Jirgena Klopa posle drugog gola Pavkova), emotivnih lomova… Bilo je i brojnih pikanterija, koje su sa manje ili više uspeha, čuvane u kancelarijama odgovornih u Ljutice Bogdana… Dan pre duela sa Mančester Sitijem, redakcija Mozzart Sporta odlučila je da vam predstavi sedam anegdota, ili pikanterija koje predstavljaju još jedan testament evropskog uspeha.

KOSANOV INSAJDER IZ ZEMUNELA: “ZONSKI BRANE PREKID, TU IH GAĐAJTE”

Imao je ličan odnos pokojni Milan Kosanović, prvi pomoćnik Vladana Milojevića, sa pojedinim članovima redakcije Mozzart Sporta. Znao je, onako šeretski, da priča o tome kako grešimo u pojedinim ocenama igrača i kako bi trebalo da promenimo taj sistem. Voleo je da kaže kako će u Kataloniji sigurno tražiti odlazak Mesija i kompletnog tima, jer im je Bajern dao osam. Aludirao je na to da su srpski novinari bili previše oštri prema Zvezdi posle šestice bavarske mašine u Beogradu… Ali Kosanović je bio pre svega čovek sa ozbiljnim zaslugama u eri Vladana Milojevića, njegov Robin. Imao je taj dar da onako na balkanski način, kolokvijalno rečeno “na foru” završi nešto. Kao na primer na dan utakmice sa Liverpulom, kada je aktivirao insajdera iz Zemunela. Jasno je da su Redsi došli u Beograd čisto da odrade posao, verovali su da su mnogo jači od Crvene zvezde (što i jesu bili), posebno posle svega viđenog na Enfildu. U opuštajućoj atmosferi Jirgen Klop je odradio na dan meča trening u Partizanovom sportskom centru. Bio je to greh koji je kasnije mogao skupo da plati u konačnom zbiru.

Imao je i u redovima večitog rivala Milan Kosanović ljude sa kojima je pojeo više od džaka soli, iskoristio je tog džokera i posle Liverpulovog treninga okrenuo broj insajdera.

Slušaj Kosane, radili su prekide. Video sam da će zonski da vas brane, ako dođete u tu situaciju. Van Dajk će biti u sredini. Gađajte između druge stative i penala, taj prostor može da im bude nebranjen”.

Kosanović i Milojević ©MN PressKosanović i Milojević ©MN Press

Znate kako je Crvena zvezda dala prvi gol. Marin je poslao loptu u taj prostor, Pavkov se zaleteo sa 16 metara i zakucao loptu iza leđa Alisona.

Znao je Milan Kosanović da se pohvali špijunskim poduhvatom, moleći da to ne objavljujemo u dogledno vreme. Ili dok ne dođe vreme…Međutim, posle Liverpula niko nikada nije radio trening u Beogradu pred svedocima i na taj način potcenio Crvenu zvezdu. Znao je Dragan Džajić više puta da kaže Vladanu Milojeviću.

Ovaj Liverpul ti je mnogo doneo, ali može da ti napravi mnogo problema. Sada će svi ova čuda da očekuju na svaka tri meseca”.

GOSPODSKI POTEZ JIRGENA KLOPA: BEZ ŠAĆIRIJA? MOŽE!

Iz gore priloženog negde se da zaključiti da je Jirgen Klop možda nesvesno potcenio Crvenu zvezdu, ali je nemački stručnjak u pripremi dolaska u Beograd pokazao ozbiljnu gospodsku crtu, zbog koje je zaslužio aplauz ako jednog dana ponovo dođe u Beograd. U tom periodu Đerdan Šaćiri bio je jedan od najboljih igrača Liverpula, razglavio je odbranu Crvene zvezde i na Enfild Roudu. Ali znalo se da bi njegov dolazak na revanš, fudbalski meč pretvorio u balkansko bure baruta. Znate i zbog čega. Kada svemu dodamo da su rane sa Mundijala u Rusiji bile sveže, kada je Šaćiri na neprimeren način slavio gol za Švajcarsku protiv Srbije… Teško da bi svaki od 50.000 navijača na Marakani bio ravnodušan… Posao za disciplince u najavi…

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Mogao bi Šaćiri da uđe u Beograd, jer poseduje švajcarski pasoš, ali su čelnici Crvene zvezde iskoristili “pomoć prijatelja” kako bi izbegli potencijalni problem. Kontaktiran je Majk Edvards, tadašnji direktor Liverpula, i to preko fudbalskog menadžera Zorana Stojadinovića, koji je Marka Grujića odveo na Enfild. Kada je čuo ko želi da priča sa njim, Jirgen Klop nije bio previše zainteresovan. Prva pomisao mu je bila da menadžer želi da se raspita o statusu Marka Grujića, odbio inicijalni razgovor. Ali kada je shvatio o čemu želi da se priča dao je obećanje i nije ga pokazio:

Da li mogu u Beogradu da igram bez Šaćirija? Nema problema, imate moju reč”.

Tako je i bilo. Sem momka iz Gnjilana, Jirgen Klop je na travu Marakane izveo gotovo najjači sastav. Ali ušao je u oluju crveno-bele emocije. Iako naviknuti na sve igrači Liverpula su posle izlaska iz tunela strave (sada je sređen) promenili izraz liva. Bilo je kasno.

DEKI, BRATE MOJ, EVO TI NAŠ SASTAV

Imao je tri letnja stradanja Dejan Stanković u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali postoji drugi tas njegovog trenerskog angažmana u Ljutice Bogdana. Sjajne igre u Ligi Evrope, najveći broj koeficijentnih bodova u istoriji i dva herojska ispadanja u eliminacionoj fazi. Da li je Zvezda zaslužila da bude rezultatski isprašena na Ajbroksu? Teško! Da li je zaslužila da bude eliminisana od Milana? Prilično diskutabilno.

Imao je aktuelni trener Ferencvaroša poseban motiv u sudaru sa Milanom, uzimajući u obzir činjenicu da njegova slika stoji u Kući slavnih drugog milanskog velikana. I nekako je Dejan Stanković, usled odličnih igara u grupi, verovao da crveno-beli mogu da eliminišu Rosonere u tom trenutku kandidate za "skudeto". Posebno posle egal meča u Beogradu i kasnog gola Milana Pavkova.

Pokušavao je danima Dejan Stanković da isimulira i pročita tok dešavanja na San Siru, onako italijanski predvidi svaki Pijolijev potez. Razbio je glavu Dejan Stanković, sve dok na dan meča na telefonu na displeju nije video broj Zlatana Ibrahimovića. Na početku tog razgovora pominjale su se one balkansko-fudbalerske floskule na šeretski način “zingaro” (cigane) i “fratelo mio” (brate moj), sve dok Zlatan svom bivšem saigraču nije isporučio startnih 11 Milana. Bez njega u postavi. Nije Dejan to tražio Ibri, ali je igrač takvog samopouzdanja bio siguran u laku pobedu Milana nad Crvenom zvezdom. Mogao je da prođe kao Jirgen Klop. Videlo se tačno kako je i na koji način Dejan Stanković gađao slabe tačke u Milanovom sistemu, ubacivši Slavoljuba Srnića u prvu postavu samo da bi čuvao leđa Mirku Ivaniću i ostavljao mu mogućnost da igra jedan na jedan. To su te sitnice koje u fudbalu znače puno. Pre izjednačujućeg pogotka El Fardu Bena, Crvena zvezda je imala prečku i poništen gol, potom i zicer Marka Gobeljića, da bi u poslednjih 10 minuta unervozila igrače Milana totalnom ofanzivom sa igračem manje.

Čisto da se ne zaboravi: Ibrahimović je zaslužan što Crvena zvezda nije dobila kaznu UEFA, pošto nije zamerio neodgovornom navijaču koji ga je tokom prvog meča iz galerije vrađao na nacionalnoj osnovi. Poslao je dopis u Nion i objasnio da nigde nije imao takav doček kao u Beogradu.

ŠETNJA U SALCBURGU I RAZGOVOR DEGENEKA I PREDSEDNIKA

Bari 21. veka. Tako i danas mlađi navijači Crvene zvezde gledaju na gostovanje u Salcburgu i neopisivu sreću kada je turski arbitar Čakir posle kornera domaćina odsvirao kraj i ozvaničio prvi ulazak u Ligu šampiona najtrofejnijeg srpskog kluba. Videlo se to već na autoputu Beograd-Zagreb, kada su pojedini navijači Crvene zvezde, sa podignutim palcem uvis pokušavali da pronađu prevoz. Potom su iseljenici sa prostora bivše Jugoslavije radili na kapijama Salcburgovog stadiona i puštali Srbe bez karte da uđu. Teško da će nekada Crvenu zvezdu pratiti toliki broj ljudi na inostranim mečevima.

I za samu utakmicu ima mnogo anegdota, bilo je igrača Crvene zvezde koji su se pri vođstvu Salcburga od 2:0 pokrili peškirima po glavi i onako sebi u bradu govorili da samo ne bude petica, i da učešće u Ligi Evrope nije tako loše… Ali nešto je govorilo da će i vanzemljaske sile nagraditi Zvezdu i one silne ljude koji su bez znanja lepših polovina i poslodavaca stigli u Mocartov grad.

Film će se jednog dana snimiti o tih istorijskih 77 sekundi, koliko je bilo dovoljno Crvenoj zvezdi da postigne dva gola. Sa potpisima El Fardu Bena i Miloša Degeneka. Reprezentativac Australije je uvek važio za velikog optimistu, bio je takav i u Salcburgu. Probudio se pre svih, odlučivši da pronađe pravoslavnu crkvu.

Navijači Crvene zvezde su tog jutra oko 7.30 tek pili kafu u Beču i spremali se na put. Degenek je bio na nogama, želevši da završi šta ima pre obaveznog doručka kod Vladana Milojevića. U praznom gradu naleteo je na predsednika Crvene zvezde Svetozara Tozu Mijailovića. On je bio u rutinskoj šetnji:

Kako si, Miloše? Šta radiš, Miloše”, bilo je kurtoazno Tozino pitanje.

Evo, predsedničke, idem u crkvu da zapalim sveću. Da nam i Bog pomogne večeras da obradujemo navijače i plasiramo se konačno u tu Ligu šampiona”, stigao je Degenekov odgovor.

Nije tu bio kraj konverzacije:

Nego, predsedniče. Hoćete vi sa mnom do crkve…

Čovek sporta koji je radio u raznim državnim sistemima i početkom druge polovine prošlog veka malo se iznenadio, ali je uz osmeh imao spreman odgovor:

Neka, Miloše, izbaksuziraću ti ja to…”

“TERZA, PRAVI BUDŽET KAO DA SMO NA PROLEĆE U EVROPI, DOBIĆEMO KELN OVDE”

Dobro, više nije ni potrebno naglašavati šta je sve i na koji način uradio Vladan Milojević tokom dve i po godine šefovanja na Marakani. Postavio je temelje svega što se kasnije izdešavalo, i nekim čudnim optimizom gurao kamen uzbrdo. Nije prošao ni dan tokom letnjih meseci 2017. godine da nije ponavljao igračima kako će se sigurno plasirati u Ligu Evrope. Samo ako ga budu slušali.

Ej, aj mi kažite kada možemo mi da izvučemo Atletik Bilbao. Valjda ćemo njih izbeći, oni bi nas sravnili sa zemljom. Bilo bi 0:5 u Beogradu”.

Tako su rezonovali neki od najiskusnijih igrača pre leta za Maltu, na meč protiv Florijane. Ali je Vladan Milojević autoritetom znanja uspeo da im promeni glave, učine da se ne osećaju inferiornima. Čak i kada ih svi prežale kao pred duel sa Spartom iz Praga.

A kada je Crvena zvezda ušla u Ligu Evrope, optimizam Vladana Milojevića se samo podebljavao. Kada je izborio remi na Emirejtsu, znao je da će izaći iz grupe. To je predočio i prvom operativcu kluba Zvezdanu Terziću.

Terza, pravi budžet i planove kao da smo i na proleće u Evropi. Mi ovo prolazimo. Neću izgubiti u Belorusiji, onda ću da dobijem Keln ovde i to je to”.

Tako je i bilo…

KADA JE NIKOLA KRSTOVIĆ PONEO POGREŠAN PASOŠ I SPAVANJE NA AERODROMU

Nikada taj odlazak u Kazahstan nije prijao Crvenoj zvezdi. Kairat iz Almatija je 2015. godine došao glave Crvenoj zvezdi, tri leta kasnije na nebu bivše sovjetske republike crveno-beli su se suočili sa velikom olujom. Avion je propadao kao stiropor, sevale su munje, igrači Vladana Milojevića su se hvatali za glavu, dok se svetlo u kabinama gubilo. Malo je falilo da umesto u Pavlodar, poprište meča sa Irtišom (to je bio protivnik pre Sparte) slete u Astanu…

Čupavo je bilo i leta 2021. godine, posebno posle poraza od Kairta od 1:2 u Almatiju. Taj meč imao je i brunu predigru… Kuburila je tog leta Crvena zvezda sa napadačima, Francuz Dioni je kasno stigao, nametao se Dejanu Stankoviću sadašnji hit Serije A Nikola Krstović. I možda bi njegova karijera u Zvezdi bila drugačija da na put u Kazahstan nije poneo pogrešan pasoš. Možemo to nazvati administrativnom greškom ili kako već, ali sa crnogorskim papirima bez vize se ne može ući u Kazahstan.

Krstović je to saznao na teži način.. Zadržan je na aerodromu i tu je morao da sačeka ekipu prilikom povratka. Sigurno je da je znao za lepše dane. Zvezda je u revanšu demolirala Kairat.

NAJBOLJE SE ŠUTIRAJU PENALI SA DVA BROJA VEĆIM KOPAČKAMA

O ovom je bilo reči, ali gostovanje u Kopenhagenu spada u red epskih. Pod svetlima Parkena Milan Borjan je stao u red najboljih golmana u istoriji Crvene zvezde, odbranivši tri penala u čuvenoj seriji. Ali sve pre tih jedanesteraca bilo je vrlo stresno za crveno-bele. Standardni levi bek Milan Rodić imao je stomačni virus, morao je da se oporavlja pomoću infuzije kako bi odigrao 45 minuta. Kasnije je Nemanja Milunović dobio crveni karton…

I nije to sve. Primera radi Dušan Jovančić nije poneo odgovarajuće kopačke, često se klizao tokom prvog poluvremena, što je iziritiralo stručni štab.

Slušaj, Miloje i Kosan su ljuti, evo ti moje kopačke, to je miks. Kaži da su tvoje. Ja i onako neću da ulazim”, ponudio je pomoć Radovan Pankov klupskom kolegi na tom meču.

Međutim, sudbina je tako odredila da je Radovan Pankov neophodan, posebno posle isključenja Nemanje Milunovića. Dobio je naredbu da se što pre zagreje i presvuče.

Imao je samo jedan problem – nije imao kopačke. Kao spasilac pojavio se rezervni golman Zoran Popović. Sa dva broja većom obućom… Ali ni to nije smetalo Radovanu Pankovu da dva puta bude precizan sa bele tačke. Mada je ona u Kopenhagenu bila crna.


tagovi

FK Crvena zvezdaLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara