FOTO: AFP/Reuters
FOTO: AFP/Reuters

Seizmički talasi tutnje češkim fudbalom: Multimilijarder kupio Slaviju, a pride i stadion

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.12.23. | 13:27

Pavel Tikač četvrti je najbogatiji Čeh, prema Forbsu "težak" je 8,2 milijarde dolara

Imala je praška Slavija velika dugovanja godinama i to ju je koštalo borbe za najviše pozicije u češkom prvenstvu. Sa uplivom kineskih investitora 2015. godine klub je stao na zdrave noge i ponovo uspostavio dominaciju u tamošnjem fudbalu.

Nije ona bila baš apsolutna, budući da i Sparta i Viktorija Plzenj raspolažu značajnim sredstvima. Najnoviji potez mogao bi da uzdigne crveno-bele koplje iznad dva glavna konkurenta na svim poljima, pošto je kapital s Dalekog istoka zamenjen domaćim. Nije se Pavel Tikač zadovoljio samo kupovinom kluba od kineske kompanije CITIC. Pazario je 59-godšinji biznismen istovremeno i stadion Slavije, koji je do sada bio u vlasništvu Eden grupe.

Izabrane vesti

Na sportskom planu iza Slavije je veoma dobra jesen. Tim Jindriha Trpišovskog završio je kao prvoplasiran u grupi Lige Evrope i direktno se plasirao u osminu finala. Sezona ipak nije perfektna, uzeći u obzir da je tim trenutno drugoplasiran s pet bodova zaostatka za vodećom Spartom, inače aktuelnim šampionom. Prema češkim medijima prenos vlasništva iz međunarodnih u lokalne ruke obradovaće veliku većinu navijača Slavije, koji su "tradicionalno" opredeljeni i smatraju prirodnijim da je Čeh na čelu kluba osnovanog 1892. godine. Tikač je priznao da su i njegov deda i otac bili veliki navijači, kao i da je ljubav prema Slaviji jedna od glavnih stvari koju je želeo da usadi kod svoje dece

(1,35) Mančester Siti (5,50) Fluminense (10,00)

Pomenuti Tikač vlasnik je energetske investicione grupe Sev.en, najveće kompanije u oblasti energetike u Češkoj. Pavelovi duboki džepovi obećavaju da će doneti stabilnost i potencijalne investicije za jačanje performansi i infrastrukture tima. Daleko od toga da je Slavija s Kinezima kao vlasnicima bila neuspešna. Tri šampionske titule u Češkoj i plasman u čak tri četvrtfinale Lige Evrope (2019, 2021, 2022) čine je jednim od najuspešnijih srednjo/istočnoevropskih klubova u međunarodnim takmičenjima u poslednjih pet sezona.

Pošto bi čitav posao papirološki trebalo da bude završen u februaru, Slavija će s novim vlasnikom pojuriti novi visok plasman u Ligi Evrope i možda prvo polufinale nakon nekolicine četvrtfinala. Još nije objavljena suma koju je Tikač platio Kinezima, ali je činjenica da će promeniti čitav sportski pejzaž u Češkoj.



tagovi

Slavija PragČeška 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara