Stiven keni (©Reuters)
Stiven keni (©Reuters)

Selektor koji radi svoj posao adut Orlova: Irci, ne morate ni da pobedite, samo izbacite Dijaša i Žotu

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.11.21. | 10:01

Portugalci pred neugodnim rivalom, tri dana uoči odlučujuće utakmice sa Srbijom

Oči fudbalske javnosti u Srbiji i Portugaliji praktično su već uprte ka poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru i odlučujućem susretu u Grupi A, međutim pre nego što izađu na megdan Orlovima, izabranici Fernanda Santosa će morati da preskoče još jednu prepreku - Republiku Irsku u Dablinu.

Kakav god bio ishod duela zakazanog za večeras od 20.45 na Aviva stadionu, Portugalci će nedeljno gostovanje Srbije u Lisabonu dočekati sa sudbinom u svojim rukama, baš kao i tim Dragana Stojkovića. Bez obzira na rasplet večeras u irskoj prestonici eventualni pobednik susreta na stadionu Luž overiće direktnu vizu za Katar dok bi poraženog očekivao popravni kroz baraž. Uprkos činjenici da će se pitanje konačnog poretka razrešavati u Lisabonu duel u Dablinu iz više uglova biće važan za Srbiju.

Izabrane vesti

Eventualna pobeda Republike Irske obezbedila bi Srbiji komfor da i remijem u nedelju sačuva prvu poziciju, međutim iz perspektive našeg nacionalnog tima, dovoljno velika usluga bila bi i da tim Stivena Kenija skupo proda kožu. A da će se domaćin u Dablinu boriti bespoštedno i do poslednjeg atoma snage ne treba ni sumnjati. U to nas uveravaju dosadašnje igre reprezentacije koja je tek posle tri vezana poraza počela da podiže nivo igre i pokazuje se u boljem svetlu.

Uprkos vrlo dobrom izdanju u Beogradu, Irci su takmičenje otvorili porazom (2:3), a usledila je packa od Luksemburga na domaćem terenu (0:1) i nesrećni poraz od Portugalije (1:2) u režiji Kristijana Ronalda pogocima za preokret u 89. i 96. minutu. Mogli su Irci još u septembru, na stadionu Algavre da učine veliku uslugu Srbiji, međutim, nakon nesrećnog poraza u Portugaliji, da solidne igre nisu plod sreće potvrdili su remijem sa Azerbejdžanom (1:1), a potom i otkinuvši bod upravo Orlovima (1:1) čime su i režirali rasplet koji je pred nama.

Ronaldo proslavlja gol za preokret u prvom susretu sa Republikom Irskom, Foto: ReutersRonaldo proslavlja gol za preokret u prvom susretu sa Republikom Irskom, Foto: Reuters

Dvanaest utakmica bez pobede u takmičarskim duelima, od 3. septembra 2020. godine i debija na selektorskoj klupi protiv Bugarske (1:1) nije predstavljalo povod za alarm u redovima Iraca, za razliku od većine reprezentacija u kojima bi se selektor u sličnim okolnostima našao na udaru, Stiven Keni dobio je poverenje, a odrešene ruke rezultirale su dugo očekivanim slavljem protiv Azerbejdžana (3:0). Prva pobeda u zvaničnim duelima podigla je elan Iraca, a nakon trijumfa u prijateljskom susretu sa Katarom (4:0) rukovodstvo Fudbalskog saveza Republike Irske održalo je sastanak sa selektorom koji je izneo dugoročni plan uz naredni cilj da reprezentacija u narednom ciklusu Lige nacija osvoji Ligu C.

Motivisani pozitivnim pomakom Irci ne prezaju ni od apsolutnih favorita Portugalaca, a da su sposobni da im pomrse račune pokazali su u septembarskom duelu. Ipak, Keni je svestan da će biti veoma teško ostati neporažen protiv jedne od najboljijh reprezentacija Starog kontinenta.

"Portugalci imaju pregršt dobrih igrača, tako da pred nama nije duel sa Kristijanom Ronaldom, već sa fenomenalnom ekipom i bilo bi naivno da obratimo pažnju samo na njega jer bi nas kaznili iz drugih oružja. Nismo savršeni i svesni smo da ima mnogo segmenata koje treba da unapredimo, kao što znamo i da je rival svetska klasa, ekipa protiv koje ne možete da predvidite bilo šta. Moramo da iskoristimo sav potencijal i da odigramo na najvišem nivou kako bismo imali šanse da pobedimo", rekao je Keni na konferenciji uoči utakmice.

Činjenica da su rasterećeni, ali i svesni da mogu da pomrse račune favoritima, dodatni je podstrek za Irce.

"Igramo kod kuće, imamo mnogo dobrih igrača i razvijamo se kao tim, uočljiv je napredak tima i gledamo kako se tim razvija pred našim očima u svakoj utakmici koju igramo. Primetan je napredak, tako da smo uzbuđeni zbog novog izazova".

Pobeda Iraca proširlia bi opcije Srbije, međutim, već dovolja usluga za Orlove bi bila da domaćin namuči protivnika koji nema prava na kalkulacije. Svesni da bi svaka greška mogla skupo da ih košta Portugalci su najavili najjači sastav u Dablinu, međutim niz je problema sa kojima će se suočiti. Uz povredu Bernarda Silve koji je van konkurencije za večerašnji susret, a upitan je i za duel u Lisabonu, posebna pažnja će biti na čak šest igrača kojima preti suspenzija i koji bi eventualnim žutim kartonima propustili duel sa Srbijom. U nezavidnom položaju pred naredna dva meča su Žoao Kanselo, Ruben Dijas, Žoze Fonte, Žoao Palinja, Renato Sančes i Diogo Žota.

"Za nas je meč sa Irskom najvažniji. Imam apsolutno poverenje u igrače, one koji će biti na terenu i u one na klupi. Važniji je rezultat od toga da li će neko dobiti karton. Ko god bude istrčao na teren daće sve od sebe, nemam sumnju oko toga. Mada, kada znate da karton može da vas izbaci sa sledeće utakmice, to može da utiče na igrača", rekao je Santos.

(10,0) Republika Irska (4,90) Portugalija (1,38)

Portugalci duel sa pretposlednjim timom grupe dočekuju uz učinak od pet pobeda i samo jedan remi upisan u martu u Beogradu (2:2), međutim selektor paklene čete sa Pirineja svestan je da bi pozicije timova u Grupi A mogle da zavaraju njegove izabranike.

"Znamo da će biti teška utakmica, protiv snažnog, takmičarski nastrojenog tima. Protiv tima koji se nikada ne predaje, videli smo to i u njihovom duelu sa Srbijom, kada su na kraju mogli i do preokreta. Analizirali smo ih, imam puno poverenje u moje igrače da će biti snažni, jaki, da su svesni značaja meča", istakao je Santos.

Selektor pušten da radi svoj posao večeras će imati priliku da se još jednom oduži za bezrezervnu podršku, obraduje Irce, ali i Srbe, međutim dovoljna usluga Orlovima mogla bi da bude da domaćin u Dablinu makar dovoljno izmori rivala. Bio bi to lep način da se iskupi za dva boda otkinuta Orlovima u susretu odigranom na Ostrvu.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Četvrtak

18.00: (2,60) Azerbejdžan (3,05) Luksemburg (3,20)

20.45: (10,0) Republika Irska (4,90) Portugalija (1,38)



tagovi

PortugalijaFudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija PortugalaFernando SantosStiven Keni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara