(©Reuters)
(©Reuters)

Seltik skoro sto godina nije bio bliži Rendžersu: Od danas ih dele samo dve titule

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.05.23. | 19:23

Kelti osvojili 53. šampionsku krunu Škotske

Kako bi izgledala moderna istorija škotskog fudbala da Glazgov Rendžers zbog finansijskih problema nije morao u četvrtu ligu, to niko ne može da zna, ali teško da bi Seltik ostvario ovakvu dominaciju u poslednjih desetak godina.

Posledice svega se i dalje, u neku ruku osećaju. Jeste Rendžers ponovo moćan i jak, ali na večnoj listi šampiona razlika je manja nego ikad u poslednjih skoro stotinu godina! Seltik je danas pobedom nad Hartsom (2:0) osvojio 53. titulu prvaka Škotske. Učinio je to autoritativno, moćno, sa 31 pobedom, dva remija i samo jednim porazom. I taj jedan je bio još u septembru od Sent Mirena.

Izabrane vesti

Policajci su ostali daleko u prašini, da čežnjivo gledaju kako se raduju navijači večitog rivala. A, njegovi fanovi da se nerviraju, jer je na večnoj listi prvaka Škotske razlika sada samo u dve titule: Rendžers ima 55, Seltik 53.

Čisto da napravimo uporednu analizu: Kada je Rendžers 2011. osvojio 54. krunu, Seltik je bio na 42. Kada su Policajci 1995. postali 45. put šampioni, Kelti su imali u trofejnoj sali 35 trofeja. Poslednji put kada su bili relativno blizu je tokom osamdesetih, kada je u tri navrata razlika bila četiri titule.

A, prethodni put kada je Rendžers imao dve šampionske krune više od zeleno-belih na kalendaru je pisala 1931. godina! Tada su Policajci, u tom periodu, preuzeli primat od do tada neprikosnovenih Kelta.

Vreme današnje je mnogo drugačije od tadašnjeg. Dosta toga govori činjenica da je ova nova kruna ukrašena mirisima Dalekog istoka. Japanac Kjogo Furuhaši je postigao vodeći gol protiv Hartsa, dok je pobedu Seltika overio Korejac Oh Hjun Gju. A, na terenu su bili i Japanci Kobajaši, Maeda, Hatate, Ivata, pa kasnije i Izraelac Abada, te Crnogorac Hakšabanović...

„Ujedinjene nacije“ sa zeleno-bele strane Glazgova vratile su se na škotski tron. 



tagovi

SeltikGlazgov RendžersŠkotska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara