Fudbaleri Vidad Kazablanke (©AFP)
Fudbaleri Vidad Kazablanke (©AFP)

Senzacija na pomolu: Prvak Afrike blizu eliminacije iz Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.04.23. | 12:16

Vidad Kazablanka će ovog petka od 21.00 časova pokušati da nadoknadi 0:1 iz Tanzanije protiv Simbe, u revanš meču četvrtfinala elitnog takmičenja Crnog kontinenta

Posle žreba za četvrtfinale afričke Lige šampiona delovalo je da je branilac trona Vidad iz Kazablanke najbolje prošao, pošto je za rivala dobio vicešampiona Tanzanije Simbu. Ipak, Lavovi su u prvom meču pre nedelju dana uspeli da prirede veliko iznenađenje u Dar es Salamu, nadigrali su Marokance i slavili sa 1:0, pa će Vidad morati da juri taj minus ovog petka od 21.00 časova, kada će se na severu Afrike odigrati revanš.

Junak na prvoj utakmici bio je 22-godišnji napadač iz Demokratske Republike Kongo Žan Baleke Otos, strelac jedinog pogotka još u 31. minutu. Iako su Tanzanijci rano poveli, nastavili su sa inicijativom, pa su mogli i do ubedljivije pobede.

Izabrane vesti

Ipak, u Kazablanki nas izvesno očekuje sasvim drugačija utakmica. Pred svojim navijačima Vidad je uvek favorit, videli smo to uostalom i prošle godine kada je on bio domaćin u finalu Lige šampiona i tada nadigrao Al Ahli iz Kaira na putu do svoje treće kontinentalne titule.

Vidad je poslednji poraz na svom stadionu doživeo još 4. februara u četvrtfinalu Klupskog svetskog prvenstva, kada ga je posle penala savladao prvak Azije Al Hilal. Od tada ostvario je u Kazablanki šest pobeda iz isto toliko mečeva, po tri u Ligi šampiona i domaćem prvenstvu. Zanimljivo, samo je Olimpik iz Huribge uopšte uspeo da mu zatrese mrežu (3:2).

Simba će probati da ponovi recept Kajzer Čifsa iz polufinala Lige šampiona 2021. godine. Tada su Južnoafrikanci takođe kod kuće slavili sa 1:0, a potom su u Kazablanki odigrali ultra-defanzivno, izdržali pod naletima i sačuvali 0:0. Posle toga su Čifsi u finalu izgubili od Al Ahlija.

Dobra vest po trenera Vidada Huana Karlosa Garida je što je medicinski tim u ovih nedelju dana uspeo da oporavi od povreda krilnog napadača Mohameda Unadžema i centarfora Bulija Žuniora Sambua. Obojica su propustili duel u Tanzaniji, što se i te kako osetilo u igri Vidada. Mnogo su važni za zamisli španskog stručnjaka, Unadžem je bio deo tima koji je 2017. osvojio Ligu šampiona, a potom se letos vratio i jedan je od najboljih asistenata ekipe sa sedam asistencija. Sambu je najbolji strelac, na 28 mečeva u svim takmičenjima Senegalac je postigao 17 golova.

Simbi je sam plasman u četvrtfinale elitnog takmičenja ogroman uspeh, ali ne i najveći. Ovu fazu su Lavovi igrali i u sezonama 2018/2019 i 2020/2021, ali su oba puta poraženi. Najveći uspeh u eliti Tanzanijci su napravili 1974. godine, u nekoj drugoj eri afričkog fudbala, kada su stigli do polufinala elitnog kupa.

Cilj nam je da se domognemo polufinala i tako otmemo Vidadu titulu, a uradićemo sve što je do nas da to postignemo uz još jednu pobedu. Proučili smo protivnika dobro, poštujemo ga, ali znamo šta možemo da očekujemo. I Vidad mora da poštuje nas, jer igramo u sjajnoj formi i to ćemo pokušati da dokažemo i u Kazablanki“, rekao je brazilski trener Robertinjo, koji je početkom ove godine preuzeo Simbu posle uspešne sezone sa Vajpersima iz Ugande, koje je uveo u Ligu šampiona (baš u grupu sa Simbom).

U Tanzaniji i Maroku prvenstva su pri kraju, a zanimljivo da ni Lavovi ni Vidad nisu trenutno lideri. Simba je druga na tabeli, sa pet bodova manje od Jang Afrikansa, koje su dobiri u direktnom okršaju u prošlom kolu sa 2:0. Ipak, slaba je to uteha, jer do kraja prvenstva je ostalo samo još četiri kola, a liga je takva da će Janga baš teško da prospe stečenu prednost.

Marokanci imaju još sedam kola do kraja, a Vidad je takođe drugi na tabeli, samo što je u mnogo boljoj situaciji. Za liderom FAR Rabatom zaostaje samo jedan poen, a naredne srede će ga ugostiti u Kazablanki. O tome će Garido i njegov stručni štab da razmišljaju od subote, prvo da „prežive“ bitku sa Lavovima iz Dar es Salama.

LIGA ŠAMPIONA AFRIKE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Petak

21.00: Vidad Kazablanka - Simba - prvi meč 0:1

Subota

15.00: Mamelodi Sandauns - Beluizdad - prvi meč 4:1

21.00: Esperans Tunis - Kabilija - prvi meč 1:0

21.00: Radža Kazablanka - Al Ahli - prvi meč 0:2

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Afrička Liga šampionaVidad KazablankaSimbaHuan Karlos Garido

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara