Sadeg Moharami (©AFP)
Sadeg Moharami (©AFP)

Senzacija u Ligi konferencije: Dinamo pao u Prištini (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.10.23. | 20:38

Balkani dobio Modre

Zagrebačka imperija je ozbiljno uzdrmana, preti da se sruši kao kula od karata. Boilne udarce zadobio je Dinamo u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, kao utešna nagrada stigla je grupna faza Lige konferencije, a tamo – šamar od Balkanija.

Ispadanje od atinskog AEK-a, zatim od Sparte iz Praga i kao šlag na torti prvorazredna senzacija u Ligi konferencije. Modri su se igrali sa ugledom, doživeli su jedan od najšokantnijih poraza u evropskim takmičenjima. Pali su su u Prištini, nisu ličili na sebe, produbili su krizu i potencijalno otvorili brojna pitanja – 2:0 (1:0).

Izabrane vesti

Dinamo je doživeo fijasko u Prištini. Sergej Jakirović je potcenio domaćina, bio je samouveren i skupo platio ceh. Ni na mapi nije bilo Bruna Petkovića i Arijana Ademija, izveo je prošarani sastav – uglavnom pružio šansu mladim igračima, pogotovo u ofanzivi – i to mu se obilo o glavu.

Sada već na Maksimiru može da se govori o krizi, jer je Dinamo u subotu potučen na Poljudu – Emir Sahiti, Albanac iz Zemuna, postigao pobedonosni pogodak – a večeras je u Prištini odigrao jednu od najgorih, ako ne i najgoru utakmicu u posednjih desetak godina. U Evropi. Propisno se obrukao, zagorčao sebi život, a naruku mu nije išla ni pobeda Viktorije Plzenj nad Astanom. Neće mu biti lako da se domogne prvog mesta i direktnog plasmana u osminu finala Lige konferencije.

Zapravo, ništa više nije sigurno, a još manje prijatnu. Zagrepčani se ovog leta i jeseni peku na tihoj vatri, koja preti da preraste u požar.

Navala Modrih bila je anestezirana, odbrana je pravila kardinalne greške. Prva kobna bila je u smiraj prvog poluvremena kada su kao iz voza ispali Sadeg Moharami i Bogdan Mihajličenko. Iranac i Ukrajinac su zaspali, bekovi nisu napravili ofsajd zamku, pa je Almir Krijeziju izbio sam pred Ivana Nevistića i zakucao loptu pod prečku. Gol pogledajte OVDE.

Krilni napadač rođen nedaleko od Prizrena načeo je Dinamo, a dokosurio ga je Valid Hamidi. Spetljao se štoper Boško Šutalo, zavezale su mu se noge u čvor. Rezervista iz Alžira ukrao mu je loptu, prošetao se do gola i smestio loptu u mrežu. Upravo je Valid Hamidi svedočio istorijskom ulasku Balkanija u grupnu fazu Lige konferencije prethodne sezone, kada je bio član makedonskog Škupija, koga je klub iz Suve Reke eliminisao u plej-ofu.

Od klubova iz regiona nije se dobro provela ni ljubljanska Olimpija. Presudio joj je Aleksandar Čavrić – 1:0 (0:0). Zakucana je posle dva kola na dnu, jedina je bez boda. Nakon Rijeke meru je slovenačkom prvaku uzeo i Slovan iz Bratislave. Milan Borjan je za razliku od prvog kola sačuvao mrežu, a srpski krilni napadač bio je čovek odluke. Realizovao je jedanaesterac, što je za Vladimira Vajsa u prvom poluvrmenu bila nemoguća misija.

KI Klaksvik je bio najlepša priča evropskih kvalifikacija, na kraju završio u grupnoj fazi Lige konferencije i – uzeo je prvi bod. Na premijeri nije izdržao, položio je oružje u Slovačkoj, ali je zato kao domaćin uspeo da se iščupa iz stiska renomranog protivnika. Lil nije slomio ekipu sa Farskih Ostrva, pucao je ćorke – 0:0.

Najveća iznenađenja u – Prištini i na Farskim Ostrvima. Najluđi meč u – Istanbulu! Sve što je Vensan Abubakar sagradio, odbrana je razgradila. Bešiktaš je prokockao dva gola prednosti nakon što je Valentan Rozije zaradio crveni karton, okrenuo ga je Lugano – 3.2 (2:0). I to u poslednjih deset minuta.

Bešiktaš je bio uljuljkan i za indolentnost je surovo kažnjen. Dva brza gola, pa autogol Erika Bajija. Uhvatili su se navijači u glavu na isteku 90. minuta i na kraju nagradili Švajcarce. Proslavili su sa njima pobedu, gosti su imali privilegiju kakvu malo ko ima. A, igrači Bešiktaša... Neka nekoliko dana zaborave na izlaske. Jedina ruta koja će im biti poznata je kuća – trening kamp.

LIGA KONFERENCIJE – 3. KOLO

Četvrtak

Grupa A

Olimpija Ljubljana - Slovan Bratislava 0:1 (0:0)

/Čavrić 55pen/

KI Klaksvik - Lil 0:0

Grupa B

Gent - Makabi Tel Aviv 2:0 (1:0)

/Tisudali 39, 90+2/

Brejdablik - Zorja 0:1 (0:1)

/Gorbač 35/

Grupa C

Astana - Viktorija Plzenj 1:2 (0:0)

/Tomasov 51 - Hori 54, Kalvah 56/

Balkani - Dinamo Zagreb 2:0 (1:0)

/Krijeziju 44, Hamidi 83/

Grupa D

Bešiktaš - Lugano 2:3 (1:0)

/Abubakar 38, 52 - Aliseda 81, Vladi 86, Baji 90/

Bode Glimt - Klub Briž 0:1 (0:1)

/Vanaken 20/

Grupa E

21.00: (1,12) Aston Vila (11,0) Zrinjski (22,0)

21.00: (1,63) AZ Alkmar (4,10) Legija (5,90)

Grupa F

21.00: (5,60) Čukarički (3,90) Genk (1,62)

21.00: (1,45) Fjorentina (4,80) Ferencvaroš (8,00)

Grupa G

21.00: (1,90) Aberdin (3,50) HJK Helsinki (4,10)

21.00: (2,90) PAOK (3,45) Ajntraht Frankfurt (2,55)

Grupa H

21.00: (1,75) Nordsjeland (3,60) Ludogorec (4,90)

21.00: (7,50) Spartak Trnava (4,70) Fenerbahče (1,47)


tagovi

Liga konferencijeex-Yu fudbalEX-YU ligeDinamo ZagrebSlovan BratislavaOlimpija LjubljanaAleksandar ČavrićMilan Borjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara