FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Senzacionalniji turnir ne postoji: Krah četvrtog tima sveta, ceo Magreb obrušen na Hakimija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.01.24. | 23:11

Posle Senegala i drugi od najvećih favorita za osvajanje Kupa afričkih nacija eliminisan u osmini finala

Šta se ovo dešava u Obali Slonovače? Najpre je Gana eliminisana u grupi s dva gola Mozambika u nadoknadi, Alžir je izbacila Mauritanija, DR Kongo eliminisao Egipat posle jedanaesteraca, a raspuštena banda kakva je Obala Slonovače bila u grupnoj fazi, savladala šampiona kontinenta Senegal. Sada je sa turnira eliminisana i selekcija od koje se najviše očekivalo na čitavom turniru. Prvi polufinalista iz Afrike u istoriji Svetskih prvenstava Maroko poražen je od Južne Afrike 2:0 (0:0) u poslednjoj utakmici osmine finala Kupa afričkih nacija.

Povela je Bafana Bafana golom Evidensa Magkope u 57. minutu, a onda je Lavovima Atlasa udahnuto veštačko disanje dosuđenim jedanaestercem. Prva zvezda tima Ašraf Hakimi pogodio je prečku u 86. minutu, a poslednji ekser u sanduk tima Valida Regragija zakucao je Teboho Mokoena spektakularnim slobodnim udarcem u nadoknadi.

Izabrane vesti

Ko god je mislio da je do sada video sve što Kup afričkih nacija može da ponudi, prevario se. Nema kraja senzacijama na smotri najboljih reprezentacija Crnog kontinenta. Sa toliko su nada otputovali Marokanci u Obalu Slonovače, okupili sve ono najbolje što imaju, što ih je dovelo do polufinala Svetskog prvenstva i sada je sve srušeno za jedno poluvreme. Jednostavno je Kup afričkih nacija predodređen za najmanje očekivane ishode.

Jeste Južna Afrika pre dvadesetak godina važila za jednu od najsnažnijih selekcija na kontinentu, u doba Benija Mekartija, Šona Bartleta, Kvintona Forčuna, ali je u međuvremenu dotakla toliko nisku tačku da se primera radi na prošli turnir nije ni plasirala. Očigledno nikakve predikcije, trenutne forme, kvaliteti igračkog kadra, uigranosti ekipe ne vrede u duelima na afričkom tlu. Po svim parametrima činilo se da će Marokanci imati rutinski posao, a onda je Bafana Bafana zagorčala život naciji koja se toliko radovala tokom novembra i decembra 2022.

Stvarao je Maroko velike prilike na startu drugog dela, želeo da konačno slomi otpor Južne Afrike, ali je pravo niotkuda sevnuo jedan od prvih smislenijih napada autsajdera na utakmici i realizacija 23-godišnjeg napadača Orlando Pajratsa Evidensa Magkope. Dvadesetak minuta maksimalne agresivnosti Maroka rezultiralo je igranjem rukom Motobija Mvale, a onda je Hakimi preuzeo odgovornost i pogodio prečku. Kakav tragičan ishod za idola nacije...

Imao je Maroko čak 10 minuta nadoknade na raspolaganju i veliku šansu za pridužetak,ali je umesto potencijalnog izjednačenja muke navijačima u crvenom prekratio Mokoena majstorijom sa 18,19 metara. Bono koji je toliko radosti doneo svom narodu pre nešto više od godinu, sada je uhvaćen u sopstvenu mrežu posle udarca veziste Mamelodija.

Niti jedan tim koji je igrao četvrtfinale prethodnog Kupa afričkih nacija sada se nije plasirao među osam najboljih. Nezapamćena situacija u istoriji kontinentalnih turnira. Osam različitih četvrtfinalista, činjenica za anale sportske statistike.

Južna Afrika nije igrala polufinale Kupa Afričkih nacija još od 2000. godine, a sada bi to mogla da učini posle 24 u slučaju trijumfa nad Zelenortskim Ostrvima (subota 21.00).


KUP AFRIČKIH NACIJA – OSMINA FINALA

Subota

Angola - Namibija 3:0 (2:0)

/Želson Dala 38,42, Mabululu 66/

Nigerija - Kamerun 2:0 (1:0)

/Lukman 36, 90 /

Nedelja

Ekvatorijalna Gvineja - Gvineja 0:1 (0:0)

/Bajo 90+8/

Egipat - Demokratska Republika Kongo 1:1 (1:1) pen: 7:8

/Mohamed 45+1 pen - Elija 37/

Ponedeljak

Zelenortska Ostrva - Mauritanija 1:0 (0:0)

/Mendeš 88 pen/

Obala Slonovače - Senegal 1:1, pen: 5:4

/Kesi 86 pen - Dijalo 4/

Utorak

Mali - Burkina Faso 2:1 (1:0)

/Tapsoba 3 ag, Sinajoko 47 - Traore 57 pen/

Maroko - Južna Afrika 0:2 (0:0)

/Makgopa 57, Mokoena 90+5/

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Marokareprezentacija Južne AfrikeKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacijaAfrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara