Fudbaleri ASO Šlefa (©YouTube)
Fudbaleri ASO Šlefa (©YouTube)

Seoski klub piše istoriju u Alžiru

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.06.23. | 11:20

ASO Šlef igra protiv aktuelnog prvaka Beluizdada (četvrtak, 18) za trofej nacionalnog kupa

Ovaj četvrtak je verovatno najveći sportski dan u poslednjih desetak godina za Šlef, grad od 178.000 stanovnika na severu Alžira. Tamošnji fudbalski prvoligaš ASO igraće od 18 časova finale Kupa Alžira protiv favorizovanog Beluizdada, na neutralnom terenu u Oranu, na noovotvorenom stadionu „Milud Hadefi“.

ASO ima priliku da osvoji tek treći trofej za 76 godina postojanja kluba, a sama činjenica da tim iz jednog tako malog mesta (za Alžir i njegovih 45.000.000 stanovnika Šlef je selo) igra finale ogromna je stvar. Alžirski mediji pišu da je u Šlefu organizovano zajedničko gledanje utakmice, a da sama priprema za taj meč, odnosno bolje reći žurka – traje već dva dana!

Izabrane vesti

Za alžirske uslove ASO je jedan prosečan klub. Najveći uspeh je ostvario 2011. godine kada je osvojio senzacionalnu titulu, ostavivši čak 13 poena iza sebe drugoplasiranu JSM Bedžaju. Pre toga 2005. klub iz Šlefa je osvojio Kup Alžira, iz svog drugog pokušaja. Prethodno je 1992. godine izgubio u finalu.

ASO je samo četiri puta predstavljao Alžir na međunarodnoj sceni, poslednji put još 2012. kada je igrao grupnu fazu Lige šampiona. To mu je ujedno bio i najveći uspeh.

18.00: (7,25) ASO Šlef (3,60) Beluizdad (1,50)

Ove sezone je ASO tek 10. u prvenstvu, još uvek nije obezbedio opstanak. Pet kola pre kraja ima pet poena više od Paradua, prvog tima ispod crte. S druge strane Beluizdad je ubedljivo prvi, ima devet poena više od drugoplasiranog Kostantina, a čak 21 od rivala iz finala.

Beluizdad je ove sezone savladao ASO u prvom njihovom okršaju, početkom novembra sa 1:0. Tada je gol vredan tri poena postigao nigerijski napadač Anajo Ivuala u 74. minutu.

Bila je to peta uzastopna pobeda Beluizdada nado ASO Šlefom, odnosno sedma na prethodnih osam susreta. Poslednji trijumf ASO je nad aktuelnim prvakom Alžira ostvario još 2015. godine.

Beluizdad se bori ove sezone da osvoji četvrtu uzastopnu titulu i još dva trijumfa u prvenstvu ga dele od tog cilja. Ipak, pre toga želi da osvoji Kup Alžira i izdvoji se kao najtrofejniji klub u tom takmičenju. Trenutno ima osam trofeja, isto koliko i USM Alžir, ES Setif i MC Alžir.

Jasno je svima, Beluizdad je u Oranu apsolutni favorit. Ipak, u Šlefu veruju u čudo, a do njega će probati da dođu kroz dobru defanzivu. Ključan čovek za čvrst blok je 22-godišnji bek Ahmed Mohamed Kerum, koji je prošlog leta pristigao iz Kabilije i brzo se istakao kao jedan od najboljih fudbalera ASO-a.

Svesni smo da neće biti lako, ali ovo je finale i neće ni oni biti potpuno opušteni. Cilj nam je da osvojimo trofej, drugi put u istoriji Šlefa. Igramo protiv protivnika kojeg veoma dobro poznajemo. Očekujem tvrd, takmičarski meč. Znam da ćemo da imamo veliku podršku navijača na tribinama, tako je bilo i u polufinalu. Nadamo se da ćemo odigrati jednako kvalitetno kao tada protiv Saure (3:1) i da ćemo uspeti da ispišemo istoriju“, poručio je Kerum.

KUP ALŽIRA – FINALE

Četvrtak

18.00: (7,25) ASO Šlef (3,60) Beluizdad (1,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Alžir 1BeluizdadASO Šlef

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara