Atalanta – Lacio (©Shutterstock)
Atalanta – Lacio (©Shutterstock)

Serija A: Konte menja sedmoricu, Inzagi – nikog

Vreme čitanja: 6min | sre. 30.09.20. | 14:56

Kolarov ponovo dobija šansu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najinteresantniji duel u zaostalim utakmicama prvog kola Serije A će se igrati na Olimpiku, gde se sastaju dva tima koji će u ovoj sezoni igrati Ligu šampiona - Lacio i Atalanta. Skor dvojice trenera, Inzagija i Gasperinija, u međusobnim dvobojima na klupama Nebeskoplavih i Boginje, je u perfektnoj ravnoteži: 3-3-3.

Izabrane vesti

Trener Lacija će izvesti isti sastav kao protiv Kaljarija, dok Gasperini krije karte i ostavlja otvoreno pitanje da li će pružiti ponovo šansu triju Gomez-Murijel- Zapata ili će biti malo oprezniji sa ubacivanjem Pašalića ili Malinovskog umesto Murijela.

Osokoljen pobedom nad Sampdorijom Benevento dočekuje Inter Antonija Kontea koji je najavio veliku rotaciju u svom timu i potvrdio da će nastaviti da igra sa petoricom napadača. U Udinama, Udineze i Specija traže prve bodove u ovoj sezoni. 

LACIO – ATALANTA

Avanture Simonea Inzagija i Đampjera Gasperinija na klupama Lacija i Atalante su počele gotovo istovremeno, u leto 2016. godine. U protekle četiri godine obojica su osvojila po 279 bodova u u Seriji A, gotovo 70 u proseku po sezoni: Inzagi je osvojio Kup Italije i Superkup Italije, Gasperini je prvi put odveo Boginju u Ligu šampiona i u debitantskoj sezoni je doveo do četvrtfinala, štaviše nekoliko minuta ga je delilo do polufinala.

Velika komparativna prednost Inzagija i Gasperinija je da su valorizovali i revalorizovali seriju fudbalera omogućavajući svojim gazdama da zarade pozamašne sume novca. Čiro Imobile i Papu Gomez su bili “posrnuli” fudbaleri kada su se obreli u Rimu odnosno Bergamu posle neuspešnih avantura na drugim evropskim meridijanima. Inzagi nije samo regenerisao Imobilea, već i Koreu i Luisa Alberta, udahnuo je drugu fudbalsku mladost u Ačerbija i Lejvu i što je najvažnije, “odgajio” je Sergeja Milinkovića Savića koji je ušao u krug najboljih vezista u Evropi.

Atalanta je zahvaljujući radu sportskog direktora Sartorija i trenera Gasperinija inkasirala samo od prodaje fudbalera preko 250 miliona evra u prethodne četiri godine. Na Gasperinijevoj “dijeti” su se preporodili, osim Gomeza, Iličić, Pašalić, Zapata, De Ron, Frojler, Kaldara, Murijel, Toloi… Zahvaljujući Gasperiniju, Nemci su otkrili da imaju Gosensa, Holanđani Hatebora, Belgijanci Kastanja. Gasperinijevi “dečaci” danas igraju u Interu (Galjardini), Milanu (Kesi i Konti), Juventusu (Kuluševski), Romi (Kristante, Mančini, Ibanjez)…

U prethodnih devet mečeva između Inzagija i Gasperinija u Seriji A i Kupu Italije imamo perfektnu ravnotežu: po tri pobede, poraza i remija.

Kormilar Nebeskoplavih neće moći da računa ni na jedno pojačanje, ni večeras protiv Atalante, ni u nedelju protiv Intera. To znači da će Inzagi, hteo ne hteo, da počinje utakmice u istom sastavu koji smo videli u Kaljariju, jer Luiz Felipe će biti spreman tek za tri nedelje, dok je oporavak Senada Lulića i dalje nepoznanica.

Pozitivna okolnost za Lacio je što smo na početku sezone i odsustvo adekvatnih alternativa na klupi će se manje osetiti u mečevima sa Nerazurima iz Bergama i Milana.

Osim od nosećih stubova Lacija (Ačerbi, Lejva, Sergej, Luis Alberto i Imobile) puno se očekuje od Lacarija i Marušića na bokovima u sudaru sa Gosensom i Hateborom. Posebno će biti pod reflektorima Marušić koji je bio pravo osveženje i otkriže na levom krilu protiv Kaljarija

LACIO 3-5-2: Strakoša; Patrik, Ačerbi, Radu; Lacari, Milinković, Lejva, Luisa Alberto, Marušić; Korea, Imobile.

Gasperini i dalje ne može da računa na nekoliko povrđenih igrača: Golinija, Mirančuka, Pičinija, Pesinu, a Iličiću je potrebno još nekoliko dana da se vrati u igrački pogon.

U odnosu na tim koji smo videli protiv Torina, večeras će odbrana biti u izmenjenom sastavu budući da je Boginja skromnom timu Granta dozvolila da postigne dva gola i napravi nekoliko stopostotnih šansi. U zadnju liniju bi trebalo da se vrate Palomino i Đimsiti umesto Kaldare i Šutala.

Jedina dilema oko sastava je u špicu napada, odnosno da li da i proiv Lacija igraju sa duplim špicom Zapata - Murijel ili da uz Gomeza, iza leđava Duvana, igra Pašalić ili Malinovski. Ta dilema će verovatno biti prisutna pred svaku utakmicu do definitivnog povratka Iličića.

ATALANTA 3-4-2-1: Sportijelo, Toloi, Palomino, Đimsiti; Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens; Gomez, Pašalić (Murijel); Zapata.

BENEVENTO – INTER

Antonio Konte je rešio da demonstrira svu snagu svog tima na startu sezone najavljujući kopernikansku revoluciju u igri Intera. Italijanski stručnjak je odlučio da u ovoj sezoni igra sa petoricom napadača i da projetkuje sliku Nerazura kao ekipe koja igra zabavan, brz, gledljiv i efikasan fudbal, po cenu da primi i neki gol više.

Kormilar Intera može da preuzme takav rizik jer ima toliko dugačku klupu da za svako mesto u formaciji ima dva gotovo jednako validna rešenja. Protiv Beneventa će promeniti čak šestoricu-sedmoricu igrača koji su počeli meč sa Fjorentinom. Naravno, Konte u podsvesti ima i utakmicu sa Lacijom u nedelju na Olimpiku i svežina pojedinih fudbalera bi mogla da bude presudna, kako večeras tako i za četiri dana.

Benevento je počeo odlično svoju drugu sezonu, u istoriji kluba, u Seriji A. Tim Filipa Inzagija je pobedu nad Sampdorijom proslavio sa još jednim iskusnim i korisnim pojačanjem Jagom Falkeom koji je stigao iz Torina. Ambiciozni predsednik novog prvoligaša Oreste Vigorito nije želeo da napravi grešku iz svog debitantsko nastupa u Seriji A i obezbedio je seriju iskusnih i proverenih pojačanja Inzagiju.

U odnosu na tim koji je počeo susret sa Sampdorijom, Inzagi će promeniti trojicu igrača. Na poziciju desnog beka se vraća iskusni Mađo, dok će Hetemaj uzati mesto Dabou u veznoj liniji. U napadu bi Marko Sau trebalo da odmeni Kaprarija koji će se smestiti na klupi pord Lapadule i Jaga Falkea, što dovoljno govori o solidnom rosteru kampanjskih “Veštica”.

BENEVENTO (4-3-2-1): Montipo, Mađo, Glik, Kaldirola, Leticija; Jonita, Skjatarela, Hetemaj; Insinje, Sau; Mončini.

Kao što smo rekli Konte će promeniti tri petine sastava koji smo videli protiv Ljubičastih. Najvažnija novina je, imajući u vidu da je odbrana puštala vodu na sve strane, povratak Stefana De Fraja i Milana Škrinjara. Holanđanin je odradio svoju kaznu a Slovak je skinut, barem zasada, sa transfer liste i trebalo bi da zaigra od prvog minuta protiv Beneventa. Naš Aleksandar Kolarov i pored loša partije protiv Ljubičastih, trebalo bi da dobije još jednu šansu, jer je Konte svestan da sprski veteran može da uđe u formu samo igrajući utakmice. To isto važi i za Lukakua koji zbog svog fizičkog stasa teže ulazi u formu od Lautara Martineza i Aleksisa Sančeza. Jedino otvoreno pitanje u sastavu Intera je na sredini terena: ko će igrati pored Vidala: Barela ili Galjardini?

INTER 3-4-1-2: Handanović; Škrinjar, De Fraj, Kolarov; Hakimi, Barela (Galjardini), Vidal, Jang; Sensi; Sančez, Lukaku.

UDINEZE – SPECIJA

Udineze i Specija su počeli porazima ovu sezonu. Tim iz Friulija je posle šest godina izgubio od oslabljene Verone na Bentegodiju 1:0, potvđujući mane registrovane iz prethodne sezone, pre svega nisku efikasnost. Specija je bukvalno asfaltirana u Čezeni (igra svoje utakmice u gradu u Romanji čekajući da stadion u Speciji bude osposobljen za mečeve u Seriji A) od Sasuola, toliko ubedljivo da je rezultat od 4:1 bio još i dobar za tim iz Ligurije.

Trener Friulanaca Goti će imati dosta muka da sastavi početnu formaciju jer neće moći da računa na šestoricu fudbalera (Volas, Larsen, Mandragora, Jajalo, Arslan i Nujtnik). Takođe, za Udineze će večerašnji meč imati i specifičnu težinu, jer u subotu na Dačia Arenu stiže Roma u velikom zaletu posle uverljive probe protiv Juventusa.

UDINEZE 3-5-2: Muso; Bekao, De Majo, Samir; Ter Avest, Kulibali, De Paul, Aujan, Zegelar; Lazanja, Nestorovski.

SPECIJA 4-3-3: Zut; Ferer, Šabo, Terci, Ramos; Bartolomei, Riči, Mađore; Verde, Galabinov, Farijas.

PIŠE: Željko Pantelić

SERIJA A - ZAOSTALI MEČEVI 1. KOLA

Sreda

18.00: (8,50) Benevento (5,40) Inter (1,33)

18.00: (1,80) Udineze (3,50) Specija (4,70)

20.45: (2,70) Lacio (3,30) Atalanta (2,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

LacioAtalantaInterSpalSerija AUdineze

Obaveštavaj me

Lacio
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara