Slavlje fudbalera Barselone (©reuters)
Slavlje fudbalera Barselone (©reuters)

Šest golova i dva crvena kartona u vrelom derbiju: Ćavi lansirao turbo-Barsu, Suarez ublažio sramotu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.02.22. | 18:09

Ubedljiv trijumf Barselone, Čolova odbrana se raspala

Nekada je derbi Barselone i madridskog Atletika rešavao titulu, ove nedelje je pun Kamp Nou gledao okršaj dva španska velikana za četvrto mesto. Bilo je vrelo, bilo je golova, isključenja, preokreta... Ma, sve što bi fudbalski poklonici mogli da požele! U takvom ambijentu Barselona je odigrala najbolju utakmicu pod vođstvom Ćavija Ernandeza, toliko dobru da od Atletika Dijega Simeonea ni dugmići nisu ostali. Luis Suarez je postigao gol i molio navijače da mu oproste, ali istim nije uradio ništa više od toga da je samo ublažio Atletikovu sramotu u Kataloniji - 4:2 (3:1).

Još je rano da se donose velike konstatacije, ali ova Barselona vraća nadu u bolje sutra. Ćavi je javnosti predstavio dva najnovija pojačanja, povratnika Adamu Traorea i Pjer Emerika Obamejana koji je šansu dobio u drugom poluvremenu, a Barselona je posle eliminacija u domaćem Superkupu i Kupu kralja vezala drugu pobedu u prvenstvu, pretekla Atletiko i sada će rukama i nogama da prigrabi mesto u zoni Lige šampiona.

Izabrane vesti

Atletiko je pogubio konce i onaj trzaj proti Valensije samo je nakratko zamaskirao činjenicu da se izgubila ona ratnička crta, tako karakteristična za Čolove ekipe, dok kroz odbranu duvaju vetrovi orkanske jačine! U svakom od poslednjih pet mečeva Atletiko je protivnicima dozvoljavao bar dva gola, a bar četiri u prvenstvu nije viđeno devet i po godina, kada je Barselona takođe napunila mrežu do vrha. Povratak Stefana Savića posle dva meseca ostavio je samo još veću gorčinu, jer kapiten crnogorske reprezentacije bio je najbolju u defanzivnom trilingu sa Ermosom i Himenezom.

Bilo je sigurno onih koji su očekivali dosadnu utakmicu, a bilo je sve, samo ne dosadno. Već u prvom poluvremenu pala su četiri gola, do kraja su golmani vadili loptu iz mreže još dva puta, uz dva crvena i još pet žutih kartona. Veliki je ulog bio na talonu, a Ćavi Ernandez je osetio da bi ovo mogao da bude momenat kada će njegova ekipa da eksplodira, podigne samopouzdanje i nastavi sezonu u visokom ritmu. Biće sigurno još mnogo grešaka i propusta, ali Barselona definitivno sada deluje jače nego pre januarskog prelaznog roka.

Usman Dembele jeste ostao, utakmicu je pogledao sa klupe i doživeo da mu ceo stadion zviždi, ali je jasno da će imati minornu ulogu do leta kada će otići kao slobodan igrač. Umesto njega na desnom boku zaigrao je Traore koji možda nema talenat, niti je tehnički potkovan kao Francuz, ali oseća dres Barselone i igrao je srcem. To mu je donelo asistenciju na drugom debiju za klub u kojem je ponikao, kod pogotka Gavija kojim je Barselona okrenula rezultat i poništila lep gol Janika Fereire Karaska posle lepog proigravanja Luisa Suareza. Nije se mnogo video u nastavku, ali je prekinuo niz bez ikakvog konkretnog učinka koji je doneo iz Vulverhemptona. Posle sat vremena odmenio ga je Obamejan kome očigledno nedostaje takmičarski fudbal – poslednje minute odigrao za Gabon pre više od mesec dana –, ali je pokazao dovoljno da na izlazu bude pozdravljen aplauzima.

Najskuplje pojačanje Barselone ove zime Feran Tores se nije naigrao fudbala. Počeo je kao “lažna“ devetka, sa ulaskom Obamejana se prebacio na krilo. Šou je ukrao Dani Alves koji je utakmicu završio sa asistencijom za strašan gol Đordija Albe i 1:1, golom za 4:1 na startu drugog poluvremena i direktnim crvenim kartonom pošto je kramponima nehotice zgazio Karaska. Bez obzira na isključenje, komandovao je desnom stranom po kojoj se odigrao najveći postotak Barseloninih akcija, a čak ni to što je izašao ranije nije mnogo promenilo stanje na terenu.

Atletiko je desetak minuta ranije umanjio zaostatak preko Luisa Suareza. Tačnije, Pistolero je samo ublažio Atletikovu bruku na sebi svojstven način, posle čega se izvinjavao publici koja ga je nekada kovala u zvezde i molio je da mu oprosti. Mogao je da zakuva čorbu, pogotovo kada je Alves bio prisiljen da napusti teren, ali Atletiko ne samo da nije iskoristio situaciju sa igračem više 20 minuta pre kraja, već nije pošteno ni zapretio Mark Andreu Ter Štegenu.

Umesto nekih konkretnih šansi u oba šesnaesterca, veći deo drugog poluvremena prošao je u “seckanju“ igre što je više prijalo domaćinu. Žalili su se sa klupe Barselone na nekoliko odluka glavnog arbitra Hesusa Manzana, Ćavi je zbog jedne dobio javnu opomenu, a jedan njegov pomoćnik je čak isključen pošto Manzano nije svirao prekršaj nad Toresom u finišu. Atletiko je još jednu utakmicu odigrao bez gotovo ikakvog učinka napadačkih opcija. Suarez jeste pogodio, ali se Žoao Feliks, Mateus Kunja i Anhel Korea nisu videli!

Imaće Ćavi dosta posla u nastavku sezone da poveže redove, a pre svega da konačno postavi načisto ko će da predvodi napad Barselone. Danas je najofanzivniji strelac bio Gavi, tri gola delo su odbrambenih igrača, a biće zanimljivo videti da li će u narednim utakmicama nastaviti da koristi Ferana kao prvu opciju u napadu ili će njegovo mesto da zauzme Obamejan...

Barsa sada ima više razloga da sanja ne samo plasman u Ligu šampiona,, već i da dodatno popravi plasman na tabeli, što je donedavno izgledalo teško zamislivo. Atletiko ako ovako nastavi – u poslednjih pet kola izgubio osam bodova – mogao bi da ostane bez izlaska u evrokupove što bi bilo pogubno u godini po osvajanju krune.

PRIMERA – 23. KOLO

Petak

Hetafe – Levante 3:0 (2:0)

/Unal 1, 29, Alenja 95/

Subota

Elče - Alaves 3:1 (0:1)

/Milja 46, 58, Fidel 86 - Hoselu 18/

Majorka - Kadiz 2:1 (0:1)

/Sevilja 20 pen, Murići 66 pen - Alkaraz 8/

Selta - Rajo Valjekano 2:0 (1:0)

/Mendez 12, 80/

Osasuna - Sevilja 0:0

Nedelja

Valensija - Real Sosijedad 0:0

Barselona - Atletiko Madrid 4:2 (3:1)

/Alba 10, Gavi 21, Arauho 43, Alves 49 – Karasko 8/

18.30: (2,50) Betis (3,40) Viljareal (3,00)

21.00: (1,28) Real Madrid (6,50) Granada (11,0)

Ponedeljak

21.00: (1,62) Atletik Bilbao (3,90) Espanjol (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Janik Fereira KaraskoGaviĐordi AlbaUsman DembeleDani AlvesRonald ArauhoAtletiko MadridBarselonaLuis Suarez

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara