Barah Bahar (©MN Press)
Barah Bahar (©MN Press)

Šest meseci Baharovog mandata i Novi Pazar kao najveći skalp

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.12.23. | 08:26

Nije baš podatak da se pohvali izraelski strateg

Zaštitila ga je uprava kada je u tri kola ubeležio poraze od Voždovca i Čukaričkog. Istrpela je i kada u Beogradu iščupao bod protiv Jang Bojsa, pa i kada je u Bernu izgubio i učešće u Ligi šampiona završio na poslednjem mestu. Ali poraz u večitom derbiju već nije mogao da se oprosti Baraku Baharu i izraelski strateg je dobio kartu u jednom pravcu.

Ne znači to da je on loš trener, naproti, samo mu Beograd nije legao, a utisak je da ni on nije legao ekipi. Taj “korporacijski“ način funckionisanja u kome je Bahar imao minimalnog kontakta sa igračima, van onog strogo poslovnog dela, teško se primao u Ljutice Bogdana i ostaće kao primer za izučavanje to što je Zvezdin tim bolje delovao tokom pripremnog dela no kada je sezona počela.

Izabrane vesti

Letos su navijači egzaltirano komentarisali petardu protiv Fjorentine, pa one pobede nad Zenitom i Fenerbahčeom na turniru u Sankt Peterburgu, i početak prvenstva je bio obećavajući, ali kad se podvuče crta...

Bahar je semestar u prvenstvu završio na drugom mestu Mozzart Bet Superlige sa tri poraza u 19 utakmica koliko su ih crveno-beli u domaćem šampionatu imali za četiri prethodne sezone zbirno! Pride nije napravio ništa u Ligi šampiona, osim što je utisak možda bio bolji nego u one prve dve sezone kod povratnika na klupu crveno-belh Vladana Milojevića.

Ali opet, utisak je subjektivna stvar, a Milojević je imao pobede nad Liverpulom i Olimpijakosom da se sa njima diči i sve to iako je radio sa neuporedivo jeftinijim timom.

Bahar je imao verovatno najskuplji tim u istoriji Zvezde – samo ovog leta je u pojačanja utrošeno 12.400.000 evra – ali nisu mu ostali nikakvi veliki trijumfi da ih slavi. U stvari, ako izuzmemo te revijalne, letnje utakmice, Baharova najveća pobeda je ona protiv četvrtoplasiranog Novog Pazara u Beogradu (2:1). Jer Izraelac ne samo je u Ligi šampiona ostao bez pobede, nego je i u prvenstvu izgubio od lidera Partizana (1:2), dok je kao domaćin remizirao i sa trećeplasiranim TSC-om.

Čak i ako bismo blagonaklono proširili uzorak i merili Baharov učinak u sudarima sa timovima iz gornjeg doma Mozzart Bet Superlige opet ćemo da vidimo da je on tek ujednačen, a to baš i nije u skladu sa Zvezdinim statusom u Srbiji. U „top 8“ okršajima: porazi od Partizana, Čukaričkog i Voždovca, pobede nad Novim Pazarom, Vojvodinom i ekipom Mladosti iz Lučana, te remi sa TSC-om. Primio je usput 18 golova na tih 19 utakmica, a samo su jednom u prethodnih šest godina crveno-bela odbrana poklekla više puta, ali ako računamo kompletnu sezonu i 37 mečeva.

Značajno ispod onoga na šta je Zvezda navikla i što Zvezda treba da bude. I dosta daleko od modernog, brzog, napadačkog fudbala koji je Bahar trebalo da donese. Zato je i morao da ode.


tagovi

Barak BaharFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara