Fudbaleri Vajoleta (©YouTube)
Fudbaleri Vajoleta (©YouTube)

Severnoamerička Liga šampiona - takmičenje u kojem je bivši osvajač sada debitant!

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.03.23. | 23:05

Predstavnik Haitija u elitnom takmičenju Vajolet, koji se zvanično vodi kao prvak iz 1984. godine, otvoriće turnir KONKAKAF-a susretom sa Ostinom (utorak, 23.55), predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država. Derbi runde u noći između utorka i srede od 04.00 časova odigraće Tigres i Orlando Siti

Nova sezona KONKAKAF Lige šampiona otpočeće u noći između utorka i srede, kada su na programu prvi mečevi 1. kola elitnog takmičenja Severne Amerike. Derbi prvog dana odigraće se u Meksiku, Tigres će od 04.00 časova po srednjoevropskom vremenu da dočeka predstavnika Sjedinjenih Američkih Država Orlando Siti.

Sistem takmičenja se ni ove sezone nije menjao, isti je kao i prethodnih godina. Dakle, najboljih 16 klubova odmah otpočinje nokaut fazu, 1. kolo je zapravo osmina finala, a igraju se dvomeči. Već je poznato i ko može na koga do finala, sve je žrebom određeno, pa je tako primera radi jasno da će bolji iz dvomeča pomenutih ekipa u četvrtfinalu da igra sa pobednikom duela Pačuke i Motagve iz Hondurasa.

Izabrane vesti

Najviše predstavnika naravno imaju SAD i Meksiko, po četiri ekipe. To je polovina takmičenja. Dalje Honduras ima tri ekipe u elitnom takmičenju, a Kanada, Kostarika, Panama, El Salvador i Haiti po jednu.

Verovatno neće biti potrebno previše utakmica da se odigra da se pročisti takmičenje i u njemu ostanu samo ekipe iz šampionata Meksika i MLS (prvenstvo SAD koje igraju i pojedini kanadski klubovi, poput Vankuver Vajtkepsa). Poslednji put se desilo da neki klub mimo ovih „zaluta“ u finale još 2008. godne, kostarikanska Saprisa je tada izgubila dvomeč za trofej od Pačuke.

04.00: (1,45) Tigres (4,30) Orlando Siti (7,75)

Meksički timovi su nanizali 16 uzastopnih titula, sve do prošle sezone, kada je američki Sijetl Saunders iznenadio Pumas. Samo što u aktuelnoj sezoni nećemo gledati ni jedne, ni druge u Ligi šampiona. Meksiko će pored Tigresa, koji je bio najbolji na zbirnoj tabeli Aperture i Klausure (ne računajući plej-of) u sezoni 2021/2022, da predstavljaju još osvajač ta dva takmičenja Atlas, te vicešampioni Aperture Klub Leon i Klausure Pačuka.

Orlando Siti je svoju kartu za Ligu šampiona obezbedio osvajanjem Kupa Sjedinjenih Američkih Država, Los Anđeles FK je osvojio MLS, Filadelfija Union je bila najbolja u Istočnoj konferenciji, a Ostin je na zbirnoj tabeli bio četvrti na zbirnoj tabeli.

Tigres je jednom bio šampion, Orlando Siti je debitant u elitnom takmičenju. Od ovogodišnjih učesnika, titule su osvajali samo još Pačuka, Olimpija i Vajolet sa Haitija.

Ovaj poslednji je postao prvak Severne Amerike 1984. godine, u vreme dok je fudbal na ovom kontinentu još uvek bio na potpuno amaterskom nivou. Dodeljen je Vajoletu trofej, bez da je odigrao ijedan meč u finalnom triangularu, zato što su Gvadalahara i Njujork Pansipijan Fridoms diskvalifikovani iz takmičenja, pošto nisu mogli da se dogovore oko termina odigravanja utakmice.

23.55: (30,0) Vajolet (12,0) Ostin (1,07)

Sada ćemo Vajolet da gledamo u eliti zato što je on prošle sezone osvojio šampionat Kariba, a da stvar bude potpuno bizarna, ovo će mu biti debitantski nastup iako se zvanično vodi kao nekadašnji prvak!

Baš će timu sa Haitija da pripadne čast da otvori takmičenje, tačno u ponoć će ugostiti Ostin, još jednog debitanta. Odigraće se noćas još jedna utakmica, od 02.00 će Alijanca iz San Salvadora da ugosti Filadelfiju Union. Revanš mečevi su na programu kroz nedelju dana.

U Ligi šampiona Severne Amerike postoje finansijske nagrade, ali one su smešne u poređenju sa Evropom. Uostalom, u skladu sa ozbiljnošću organizacije takmičenja. Osvajaču će pripasti 500.000 dolara, poraženom finalisti 300.000, a polufinalistima po 200.000 dolara. Ono što je znatno bitnije, ko osvoji elitno takmičenje igraće na Klupskom svetskom prvenstvu krajem godine.

------------------------------------

OSVAJAČI LIGE ŠAMPIONA

7 – Klub Amerika (Meksiko)

6 – Kruz Azul (Meksiko)

5 – Pačuka (Meksiko), Monterej (Meksiko)

3 – Saprisa (Kostarika), Pumas (Meksiko)

2 – Transval (Surinam), Toluka (Meksiko), Alahuelense (Kostarika), Difens Fors (Trinidad i Tobago), Olimpija (Honduras), Gvadalahara Čivas (Meksiko), Atlante (Meksiko)

1 – Tigres (Meksiko), Komunikasiones (Gvatemala), Munisipal (Gvatemala), Nekaksa (Meksiko), Los Anđeles Galaksi (SAD), Rasing (Haiti), Alijanca (Honduras), Agilja (Honduras), Aletiko Espanjol (Meksiko), Leones Negros (Meksiko), FAS (Honduras), Vajolet (Haiti), Puebla (Meksiko), Kartahines (Kostarika), Di Si Junajted (SAD), Sijetl Saunders (SAD)

------------------------------------

OSVAJAČI PO DRŽAVAMA

37 – Meksiko

6 – Kostarika

3 – SAD, El Salvador

2 – Surinam, Honduras, Trinidad i Tobago, Gvatemala, Haiti

------------------------------------

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

23.55: (30,0) Vajolet (12,0) Ostin (1,07)

Sreda

02.00: (3,70) Alijanca San Salvador (3,40) Filadelfija Union (2,05)

04.00: (1,45) Tigres (4,30) Orlando Siti (7,75)

23.55: Tauro - Klub Leon

Četvrtak

02.00: Olimpija Tegusigalpa - Atlas

04.00: Vankuver Vajtkeps - Real Espanja

Petak

02.00: Motagva - Pačuka

04.00: Alahuelense - Los Anđeles FK

***Kvote su podložne promenama


tagovi

KONKAKAF Liga šampionakonkakafTigresOrlando Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara