Rafa Mir i Stefan Ristovski (©Reuters)
Rafa Mir i Stefan Ristovski (©Reuters)

Sevilja gutala knedle na Maksimiru, ali ništa od novog Dinamovog čuda; Lajpcig pokorio Baskiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.02.22. | 20:43

Zagrepčani nadoknadili jedna gol zaostatka, ne i drugi za produžetak - 1:0

Činio je čuda zagrebački Dinamo pre godinu dana u Ligi Evrope, lupao je šamare Totetenhemu, bio je apsolutni hit sve dok se nisu pojavili Španci. Prekinuo je modru bajku Viljareal, popeo se kasnije i na tron, a višegodišnjem vladaru hrvatskog fudbala ponovo je španski tim došao glave. I to onaj najveći u okvirima Lige Evrope, šestostruki šampion – Sevilja. Upao je Dinamo u slepu ulicu, završio je evropsku odiseju, ali kožu nije prodao jeftino. Natererao je Andalužane da gutaju knedle i pobedom se oprostio od drugorangiranog evropskog takmičenja – 1:0 (0:0).

Maksimir je imao šta i da vidi. Pristalice zagrebačkog kluba nisu otišle razočarane kućama, krvarila je Sevilja na maksimirskom travnjaku, naterao ju je Dinamo da pati i strepi. Ušao je bez respekta, pokazao je zube i stao nadomak senzacionalnog pocvratka. Posle svega, mogu Modri još više da žale za dva primljena gola u smiraj prvog poluvremena na Ramon Sančez Pishuanu, blickrig Sevilje skupo ih je koštao.

Izabrane vesti

Leteće dugo misli Zagrepčana ka pokušaju rezerviste Luke Menala u završnici, pa i za šutem Mislava Oršića, koji je još jednom mogao da izraste u heroja Maksimira. Top u nozi ima Mislav Oršić, hvatao je volej, mogao je da odvede Dinamo u produžetak i treći put zatrese mrežu Sevilje – nije uspeo da režira totalnu. Već samo da unese dozu neizvesnosti i natera Sevilju da pleše po ivici ambisa.

U velikoj formi je Mislav Oršić ovog proleća. Dva prvenstvena gola – oba vredna pobeda. Gol na Ramon Sančez Pishuanu, pa još jedan Sevilji na Maksimiru. Iz penala, hladnkrvno je prva violina Kopićevog tima matirala Jasina Bona. Pola sata drame, neizvesnosti i stresa za Đulena Lopetegija. Ako je mislio da će glatko proći kroz Maksimir, grdno se prevario. A, zbog nekih taktičkih zamisli i gorko pokazajao. To je pokazao i izmenama na startu drugog poluvremna,

Ipak, Seviljin san o sedmoj tituli u Ligi Evrope živi. Dinamov je ugašen.

Pritiskao je Dinamo rivala od samog početka, bio je konkretniji, kidisao je na gol… Stigao je samo do Pirove pobede, one najgorče. Napumpani balon – navijači razgrabili sve karte i očekivali novu prvorazrednu senzaciju – je izduvan. Udarili su Modri u zid, koji ih okreće samo ka domaćem frontu.

Sevilja je barijera koju Dinamo nije uspeo da preskoči, još jednom su Španci bili orah koji ne mogu da skrcaju. Probili su zagrepčani bedem na vreme, iz penala, a jedan su očekivali da im bude sviran i u prvom poluvremenu, znatno ranije pre tog koji je realizovao Mislav Oršić. Ostao je Amer Gojak da leži na travi posle duela sa Dijegom Karlosom, glavni sudija samo je pokazao da se igra nastavi. Imali su i Andalužani prilike da spreče tenziju, ali nisu bili ubojiti kao pre nedelju dana.

Emil Forsberg (©Reuters)Emil Forsberg (©Reuters)

Real Sosijedad može samo da gleda i da uči. Dečje bolesti i dalje nije preležao, a sve dok ne iskoreni školske greške, neće moći da računa na borbu za neki evropski trofej. Čas fudbla održao je Lajpcig baskijskom timu na Anoeti – 3:1 (1:0).

Srljao je Real Sosijedad u dvomeču šesnaestine finala Lige Evrope iz greške iz grešku, a to protiv nemačkih ekipa nema prođu. Svaku im je surovo naplatio Lajpcig. Plesao je Tedeskov tim u San Sebastijanu posle pogotka u smiraj prvog poluvremena, uspeo je da sakrije loptu protivniku i zadrži ga na distanci.

Pomalo i apsurdno, ali Sosijedad je bio konkurentniji u Nemačkoj. Dva puta je vodio i dva puat ispuštao predbnost. Sa tom mišlju kao da je i ušao u revanš duel, u kome je ostavljen bez prave šanse za prolaz dalje. Istina, imao je Lajpcig dozu sreće kod gola koji je “otčepio” utakmicu…

Dobio je Lajpcig penal, namestio je Andre Silva loptu na belu tačku i – promašio. Pročitao ga je Rajan, odbranio mu je uadarac, ali se lopta odbila kako je Vili Orban mogao samo poželeti. Mađarski štoper je natrčao i prosledio je u nebranjenu mrežu. Sve se otvorilo Lajpcigu, a Andre Silva iskupio se spektakularnim golom.

Iščačkao je loptu Mohamed Simakan na sredini terena, stuštio se ka golu, proigrao Silvu, a onda – projektil. Rasparao je Gulačijevu mrežu.

Jeste Martin Zubimendi golom uspeo da zakuva koliko-toliko i da ulije nadu Real Sosijedadu da može do izjednačenja i produžetaka, ali Lajpcig je u potpunosti razoružao Baske. Izgubio je Real Sosijedad glavu u jurnjavi, napravio je novi penal, a Emil Forsberg je otklonio svaku dilemu. Hladnokrvna egzekucija za otvaranje vrata osmine finala Lige Evrope.

LIGA EVROPE, ŠESNAESTINA FINALA – REVANŠI

Četvrtak

Dinamo Zagreb - Sevilja  1:0 (0:0) /prvi meč: 1:3/

/Oršić 65/

Lacio - Porto 2:2 (1:1) /prvi meč: 1:2/

/Imobile 19, Kataldi 90+5 - Taremi 31pen, Uribe 68/

Olimpijakos - Atalanta 0:3 (0:1) /prvi meč: 1:2/

/Mele 40, Malinovski 67, 69/

Sosijedad - RB Lajpcig 1:3 (0:1) /prvi meč: 2:2/

/Zubimendi 67 - Orban 39, Silva 59, Forsberg 89pen/

21.00: (2,00) Betis (3,60) Zenit (4,00) /prvi meč: 3:2/

21.00: (1,43) Braga (4,40) Šerif (8,00) /prvi meč: 0:2/

21.00: (2,95) Napoli (3,40) Barselona (2,55) /prvi meč: 1:1/

21.00: (4,40) Rendžers (3,80) Dortmund (1,78) /prvi meč: 4:2/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga EvropeDinamo ZagrebSeviljaReal SosijedadRB Lajpcig

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara