Dušan Vlahović (©AFP)
Dušan Vlahović (©AFP)

Šifra DV9: Letos ga Juve nudio za Lukakua, danas suroviji i od Embapea i Halanda

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.02.24. | 10:31

U Torinu euforični posle nove blistave partije srpskog napadača

Saigračima kritike, Dušanu Vlahoviću – ovacije. Svakom po zasluzi naravno. Vlahović je svoje zaslužio. Odavno. Ovo što radi u kalendarskoj 2024. godini samo potvrđuje očigledno – srpski as je Juventusov heroj. I ne čudi tako što su lokalni mediji o njemu počeli da pišu epove.

Gazeta delo sport u epskom zanosu primećuje da Juventusov „vanzemaljac ima ledene oči, građu bronzanih figura antičkih junaka i magičnu tečnost u oba stopala“, koja mu dozvoljava da kontroliše loptu kao na daljinskom upravljaču.

Izabrane vesti

Možda je milanski sportski list malo i preterao sa metaforama i pričama o fudbalskim vilama, ali Vlahović ove godine zaista igra kao mitsko biće. Na 23 utakmice u Seriji A postigao je 15 golova, efikasniji je samo Lautaro Martinez (22), ali to i nije posebno iznenađenje kada se zna da je Inter postigao taman ta 22 gola više od torinske Stare dame.

Ako govorimo samo o kalendarskoj 2024. godini tu ni Martinez ne može da prati Vlahovića. U stvari, niko ne može. Čak ni Erling Haland ni Kilijan Embape, aždaje koje su na golove navikle koliko i na tri obroka dnevno, ne drže taj ritam.

Golgeter srpske reprezentacije u ovoj godini – ne sezoni – daje gol na svakih 68 minuta koje provede na terenu. Rekao bi neko – gol na sat. Na sedam utakmica u Seriji A devet golova. Niko u pet najjačih liga Evrope nema taj učinak otkako je kalendar obrnuo na 1. januar.

Italijani imaju i skriveni razlog zašto potenciraju tu golgetersku seriju. Nije tajna naime da je Juve letos ozbiljno razmatrao opciju po kojoj bi Vlahovića prodao negde u inostranstvo samo da bi oformio budžet za dovođenje Romelua Lukakua. I bilo je onih koji su jesenas na sav glas pričali da je to i trebalo uraditi. Sada takvi tihuju u mračnim ćoškovima. Da ih niko ne vidi. Jer niko više ne priča da bi Lukaku bio bolja opcija.

Bio je – realna opcija. Juve je morao da pegla finansijske knjige i da je Čelsi prihvatio uslove sada bismo u crno-belom dresu gledali Lukakua. Čak je i Masimilijano Alegri dao zeleno svetlo za takvu trampu. Sada to neće reći naglas naravno.

Vlahović je prošao proces rasta. Ranije je uvek bio nervozan. Živeo je sa anksioznošću, sa tim nemirom je jurio gol. Sada je uravnoteženiji. Drži ritam, glavom je sve vreme u meču. Možda mu se to desilo samo protiv Intera“, hvali danas Alegri.

Ima i zašto. Pre tačno dva meseca duel sa Frozinoneom je Vlahović počeo na klupi. Dao je gol za preokret i pobedu u 81. minutu utakmice. U sledećem kolu je asistirao Adrijanu Rabiou za 1:0 protiv Rome. Pa je tresao mreže Salernitane, po dva puta Sasuola i Lečea, zatim Empolija, Verone i sada opet Frozinonea, opet dva puta. Preskočio je samo taj Inter. Ne zaboravimo da je u drugom meču sa Frozinoneom pronašao i Ruganija za 3:2 u sudijskoj nadoknadi.

Postao je neophodan. A kad si takav, onda znaš da si preuzeo tim. Možda mu je posle transfera iz Fjorentine trebalo malo vremena da se privikne na težinu crno-belog dresa, ali danas DV9, kako mu već tepaju, nosi Staru damu na svojim širokim leđima.

Sa Vestonom Mekenijem (©Reuters)Sa Vestonom Mekenijem (©Reuters)

Nosi i ona njega. To je prosto takav odnos.

Uvek su se videli njegovi kvaliteti, ali sada Juve igra ofanzivnije i više mu pomaže. Oko Dušana nema znakova pitanja... Samouveren je, svestan je uloge u Juventusu. Uveren sam da on može da bude vođa ovog tima. Protiv Frozinonea je bukvalno vukao ekipu. On je njena pokretačka snaga, referetna tačka“, komentariše bivši selektor Italija Čezare Prandeli pre no što poentira.

Dušan je osetljiv je dečko. U njemu gori vatra i on bi sve porazbijao zarad sebe i ekipe. Ali je pre svega vrlo osetljiv dečko i na njega i te kako utiče to kako ga saigrači i okruženje vide. Ako oseti poverenje i poštovanje uzbudiće se“. 

I vratiće to poverenje, smatra Prandeli. A, strogo fudbalski...

Zna kad treba da stane, kada da krene napred, zna da se kreće i kako treba da krene napred. Čita situaciju, može da igra sam, pored nekog u špicu... Drugi bi trebalo malo više da razmišljaju o tome kako da igraju za njega, jer Dušanu je potrebna lopta u prostor, u trku, on je bombarder“.

U italijanskom jeziku bombareder je sinonim za rasnog strelca, a Vlahović zaista jeste takav. Pomenutih devet golova postigao je iz svega 13 šuteva na gol. Za ljubitelje statistike i xG parametra – očekivani broj golova – da kažemo i da je statistika očekivala 5,68 Dušanovih golova, ne celih devet.

Savršena gol mašina. Konačno navikla i na torinsku klimu. I čini se da bi ove sezone konačno mogao da u Juventusu uradi ono što mu je dva puta polazilo za rukom u Firenci: da prebaci granicu od 20 golova.

Ko se još seća Lukakua?


tagovi

Dušan VlahovićJuventus

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara