FOTO: AFP
FOTO: AFP

Sila si, Silase, razbijaš iluzije o taktičkoj perfekciji četvrte ekipe planete (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.01.24. | 17:10

DR Kongo predvođen napadačem Štutgarta pokazao ostatku kontinenta uputstvo za igru protiv Maroka

Došli su Lavovi Atlasa na 34. izdanje Kupa Afričkih nacija ovenčani statusom taktički "najpismenije" reprezentacije na turniru, vešto izbrušene pod komandom Valida Regragija u prethodnih godinu i po dana. Postavljalo se veliko pitanje pred početak takmičenja da li će iko biti u stanju da tokom dužeg perioda ugrožava gol Maroka i u kontinuitetu stavlja defanzivnu četvorku i Jasina Bunua na ozbiljne muke.

Tek je drugo kolo grupne faze, a veliki broj mana polufinaliste prethodnog Svetskog prvenstva već je izašao na videlo. Vodio je Maroko više od 70 minuta utakmice protiv DR Konga, ali je gol jednog od prva dva favorita turnira (uz Senegal) sve vreme visio u vazduhu. Promašio je DR Kongo penal, još nekoliko puta je Bono vadio loptu iz gola, ali je u finišu pogotkom Silasa Vamangituke (iliti Katompa Emvumpe) izjednačio na 1:1 i došao do velikog boda u borbi za plasman u osminu finala.

Izabrane vesti

Druga najveća zemlja afričkog kontinenta uvek je jedna od onih koje na smotri najboljih reprezentacija iz prikrajka vrebaju visok plasman, a zvučna imena u timu uvek su garancija dobre zabave kada je DR Kongo na terenu. Možda više nema čuvenog Dijumersija Embokanija, stariji pamte Lomanu Lua Lou, ali lucidnih napadača ne nedostaje. Brentfordov Joan Visa i nekadašnji golgeter Viljareala Sedrik Bakambu ozbiljno su mučili Romeina Saisa i Najefa Agera, jedan od najboljih tandema centralnih bekova Mundijala u Kataru.

Nije Leoparde poremetio hladan tuš na početku utakmice i gol Ašrafa Hakimija već u šestom minutu. Izveli su Marokanci jednu od prepoznatljivih taktičkih minijatura i prelako nasamarili DR Kongo, nespreman da brani uigrane prekide rivala. Centaršut Hakima Ziješa iskoristila je vedeta Pari Sen Žermena i dala svoj deveti gol na 71. utakmici u dresu sa državnim grbom. Još samo jedan nastup fali 25-godišnjem desnom beku da se već probije među 10 igrača sa najviše nastupa u istoriji svoje reprezentacije.

Ekipa francuskog selektora Sebastijena Desabra igrala je čitav meč bez kalkulacija, potpuno ofanzivno, bez straha od protivničkih kontra napada, toliko ubitačnih prethodne zime u Dohi i za najkvalitetnije ekipe na svetu. Nakon prekrašaja Selima Amalaha u 41. minutu DR Kongo je imao šansu da izjednači iz penala, ali je Sedrik Bakambu pogodio stativu, pa je Bono još jednom pokazao kako samom pojavom može da utiče negativno na sve koji pokušaju da mu daju gol s bele tačke.

Bacio je 48-godišnji Desabr sve džokere u završnih 30 minuta, a upravo je saradnja dvojice rezervista Mešaka Elije i Silasa Vamangitke krunisana pogotkom za izjednačenje u 76. minutu. Potpuno je ispao u odbrani Mohamed Čibi, daleko najslabija karika među Lavovima Atlasa i zamena za Nusaira Mazarauija. Fudbaler Štutgarta ostao je sam u srcu kaznenog prostora i matirao Bonoa ostavljenog na vetrometini. Situacija kakva se nije mogla videti u Kataru.

U nadoknadi vremena još jednom je golman Sevilje morao da spasi Marokance totalnog neuspeha. Ovako su četiri boda iz dva kola tu i straha za prolaz u osminu finala nema, ali zabrinutost za nokaut fazu ostaje pristalicama četvrte repezentacije sveta. Poslednji trofej na Kupu afričkih nacija osvojio je Maroko još davne 1976. godine i bilo bi veliko razočaranje za čitavu naciju da njega ne bude ni posle 48 godina.

Za DR Kongo kalkulacija je potpuno jasna. Trijumf protiv Tanzanije u poslednjem kolu ((sreda 21.00) odveo bi momke iz nekadašnjeg Zaira do plasmana među 16 najboljih.

KUP AFRIČKIH NACIJA - DRUGO KOLO

Grupa E

Tunis - Mali 1:1

/Rafija 20 - Sinajoko 10/

21.00 (2,15) Južna Afrika (3,20) Namibija (3,70)

Grupa F

Maroko - DR Kongo 1:1

/Hakimi 6 - Silas 76/

18.00 (1,95) Zambija (3,35) Tanzanija (4,20)



tagovi

Afrikareprezentacija MarokaDR KongoAfrički kup nacijaKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara