Mateo Garsija (©Starsport)
Mateo Garsija (©Starsport)

Silazna putanja karijere Matea Garsije

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 23:05

Bivši fudbaler Crvene zvezde će sa tribina morati da gleda meč Nekakse i svog Atlasa, u 1. kolu meksičke Klausure

Malo ko bi mogao da pomisli to tada, a kamoli da izgovori, ali po svoj prilici gol koji je Mateo Garsija postigao protiv Jang Bojsa je bio vrhunac njegove karijere. Ispostavilo se da je Argentinac tim pogotkom, na samom početku svoje karijere u Crvenoj zvezdi u sezoni 2019/2020, uveo Beograđane u grupnu fazu Lige šampiona. Samo zbog toga Garsija i ne izaziva reakciju gnušanja među zvezdašima, kao primera radi pomen imena Radživa van la Pare ili Džošue Parkera.

Pet i po godina je prošlo od tog gola u Bernu, jednog od pet ukupno u crveno-belom dresu, a Garsija se sada nalazi u Meksiku. Bliže kući i rodnoj Kordobi, ali znatno dalje od najboljeg evropskog fudbala. Teško da će ovaj 27-godišnjak ikada više primirisati Ligi šampiona, barem onoj koju organizuje UEFA.

Izabrane vesti

Razmišlja li ponekad o onih 14 meseci u Beogradu? Seti li se Srbije sa setom? Verovatno da da, pogotovo jer je sa Zvezdom osvojio taj jedini trofej u dosadašnjoj karijeri. Postao je prvak naše zemlje, igrao je u Ligi šampiona protiv Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa. Šta više jedan prosečan fudbaler iz Argentine može da poželi?!

Garsija je dete Instituta, odatle je stigao u Španiju, u Las Palmas. Umesto značajnije uloge u timu sa Kanarskih ostrva, karijeru je gradio kroz pozajmice u Osasuni, Alkorkonu i Arisu. Zvezda ga je kupila na leto 2019. godine za 2.200.000 evra, a prodala u oktobru 2020. za 1.300.000.


01.00: (2,80) Nekaksa (3,05) Atlas (2,70)


Mogli su crveno-beli da zarade i više, nudio je Rasing Klub da isplati Beograđanima identičan iznos koji su prethodno oni dali Špancima, ali Garsija nije želeo nazad u Argentinu. Bio je uveren da mu je mesto u Evropi. Možda bi, da nije bilo te proklete pandemije, uspeo da ostavi veći trag u Zvezdi. Ovako, vratio se u Grčku, u Aris.

Za tri sezone u Solunu uspeo je samo da pokvari utisak koji je ostavio u prvom mandatu. Svaka sezona mu je bila manje produktivna od prethodne, a na kraju je bez velike pompe prihvatio poraz i otišao iz Grčke. Atlas ga je letos platio 1.000.000 evra.

Mateo Garsija (©Starsport)Mateo Garsija (©Starsport)

Posle prvih šest meseci utisak je – osrednji. Baš tako su ga ocenili meksički mediji, ništa Garsija nije pokazao da bi opravdao uložen novac. Nije bio katastrofalan, daleko od toga, ali posle 12 mečeva u Aperturi nije dao nijedan gol, niti je imao asistenciju. A to je obavezno ako ste ofanzivac…

Isprobavao je tadašnji trener Atlasa Benhamin Mora Garsiju na različitim pozicijama, kao levo krilo, desno krilo, centafora… I ništa. Vrhunac je viđen 11. novembra, u poslednjoj Atlasovoj utakmici u Aperturi protiv Nekakse, kada je u 59. minutu zaradio direktan crveni karton.

Zbog toga se Garsija neće naći na terenu u noći između nedelje i ponedeljka, od 01.00 časova, kada će se u okviru 1. kola Klausure sastati uptavo Atlas i Nekaksa. Argentinac mora da odradi suspenziju, zato će ostati na tribinama.

I dalje tim iz Gvadalahare nije u potpunosti odustao od 27-godišnjeg fudbalera. Dobiće još jednu šansu u meksičkom fudbalu, poslednju. Počela je Klausura, sve se resetovalo i navijači Atlasa će probati da zaborave što pre na košmarnu Aperturu.

Nju su crveno-crni okončali na pretposlednjoj poziciji na tabeli, samo je Nekaksa bila gora od njih. Atlas se obrukao u finišu sezone, od septembra nije uspeo da pobedi nijednom (šest poraza i dva remija), pa je na kraju ostao na 17 bodova.

Mateo Garsija u dresu Atlasa (©AFP)Mateo Garsija u dresu Atlasa (©AFP)

U međuvremenu, između dve sezone, Garsija je dobio novog šefa stručnog štaba. Za glavnog trenera je postavljen Španac Benjat San Hoze, koji je trenersku karijeru počeo u mlađim kategorijama Real Sosijedada, a kasnije je vodio Al Itihad, Al Etifak, Antofagastu, Bolivar, Universidad Katoliku, Al Nasr, Epen, Mazatlan i Bolivar. U biografiji ima dve titule u Boliviji (sa Bolivarom) i jednu u Čileu (sa Katolikom), kao i jedan Kup Saudijske Arabije (sa Al Itihadom).

Biće nam potrebno vreme da prihvatimo sve njegove ideje, ali verujem da nam je ovako nešto bilo neophodno za nov početak. Na meni je da se što brže adaptiram, da budem 100 odsto spreman na sve zahteve koje bude imao“, rekao je Garsija, koji je priznao da je odigrao slabu polusezonu:

Došao sam u Gvadalaharu sa mnogo motivacije. Tokom dve nedelje odmora sam napunio baterije, bilo mi je neophodno malo slobodnog vremena da se isključim iz svega i budem sa porodicom i prijateljima. Spreman sam potpuno, nadam se da ćemo imati dobro prvenstvo i da ću igrati što je više moguće“.

Ako ovu šansu ne iskoristi, Garsija će morati ozbiljno da razmisli o povratku u Argentinu. Samo, pitanje je da li bi sada baš dobio poziv jednog od velikana kao što je Rasing Klub ili bi morao da se zadovolji nekom manjom sredinom. Na njemu je da pokaže u ovih šest meseci šta ume i može.

MEKSIKO 1 (KLAUSURA) – 1. KOLO

Subota

Keretaro – Tolika 2:2 (1:0)

/Gularte 7, Orozko 56 – Lopes Rodriges 66, Pereira 90+6/

Mazatlan – San Luis 0:1 (0:0)

/Bonatini 73/

Nedelja

Kruz Azul – Pačuka 0:1 (0:0)

/Rondon 79/

Gvadalahara Čivas – Santos Laguna 1:1 (0:0)

/Gutijerez 90+9 – Presijado 64/

Klub Tihuana – Klub Amerika 0:2 (0:0)

/Rejes 90, 90+4/

Monterej – Puebla 2:0 (0:0)

/Gonzales 52 – Berterame 90+5/

Pumas – Huarez U TOKU

Ponedeljak

01.00: (2,80) Nekaksa (3,05) Atlas (2,70)

Četvrtak

02.00: (2,55) Klub Leon (3,25) Tigres (2,85)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Mateo GarsijaFK Crvena zvezdaAtlasMeksiko 1Nekaksa

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara