Dijego Simeone (©Atleti)
Dijego Simeone (©Atleti)

Simeoneu osmi ugovor sa Atletikom - rekorda više nema, samo još ta Liga šampiona

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.11.23. | 19:52

Popularni Čolo stavio paraf na saradnju sa Jorgandžijama do 2027. godine

Dijego Simeone, tvorac moderne istorije Atletiko Madrida. Spočitavali su mu anti-fudbal, jedni su mrzeli, a drugi poštovali njegov ratnički fudbalski pristup, mnogi su verovali da mu je odavno isteklo vreme na klupi Jorgandžija, da nema šta novo da ponudi i da je vreme za odlazak, kako ne bi pokvario utisak. Realnost - Čolo je i dalje tu i vodi neki drugačiji Atletiko koji ume da igra na gol više, koji ove sezone može da se rva sa Real Madridom i Barselonom - a i Đironom - za titulu prvaka Španije, koji pretenduje na prvo mesto u grupi u Ligi šampiona i koji uživa puno poverenje uprave kluba.

Seo je na klubu Atletika temperamenti Argentinac decembra 2011. godine i ostaće na njoj bar još koju godinu. Klub sa Metropolitana ponudio mu je osmi ugovor od dolaska u klub koji je on oberučke prihvatio stavivši paraf na saradnju do 2027. godine.

Izabrane vesti

Kada je stigao, zatekao je klub koji je deceniju i po čeznuo za titulom prvaka Španije. Tu dugo čekanu, a jubilarnu 10. doneo mu je 20114. godine, pa je sa svojim Rohiblankosima osvojio još jednu 2021. A u međuvremenu je navijače manje popularnog madridskog velikana obradovao sa dva finala Lige šampiona i da mu je fortuna bila iole naklonjena, da Serhio Ramos u sudijskoj nadoknadi 24. maja 2014. nije trznuo glavom i kresnuo loptu u mrežu, Atletiko bi danas mogao da se hvali titulom prvaka Evrope.

Onaj najvažniji trenerski rekord Simeone je ugrabio 5. marta ove godine. Vodio je ekipu 613. put u karijeri i pretekao do tada neprikosnovengo Luisa Aragonesa koji je istoriju sa crveno-belima pisao u nekoliko mandata od 1974. do 2003. godine.

Do Dijegovog dolaska u klub, Atletiko nije završio među tri tima na tabeli u 10 uzastopnih sezona. A onda je u svakoj sezoni koju je vodio od početka do kraja, doveo Atletiko među najbolja tri tima posle 38. utakmica. I pritom, sa njim na kormilu, madridska ekipa već 11 sezona zaredom nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona.

Statistika u trenutku potpisa ugovora kaže sledeće - 642 utakmice, 380 pobeda, 145 remija i 117 poraza uz 1089 postignutih i 526 primljenih golova. Brojke koje će dodatno da rastu i koje decenijama neće biti bačene u senku.

Doneo je Simeone Atletiku osam trofeja, dve titule u Ligi Evrope 2012. i 2018, kao i pehare UEFA Superkupa istih godina. Ostaje još samo ta Liga šampiona. Ne deluje realno pored Mančester Sitija, Real Madrida, Bajerna... Ali nije delovalo ni sredinom prošle decenije, pa je ipak igrao dva finala i oba izgubio za dlaku.


tagovi

Dijego SimeoneAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara