Siti obesmislio finale i postao svetski šampion, Alvarez zvanično osvojio sve trofeje

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.12.23. | 20:51

Građani zvanično najbolji na planeti posle ubedljivog slavlja nad osvajačem Kopa Libertadores - 4:0

Finale kakvo niko nije želeo da gleda, osim Pepa Gvardiole. Mančester Siti je bukvalno obesmislio okršaj za titulu svetskog klupskog šampiona i bez problema nokautirao Fluminense u Džedi - 4:0 (2:0). Može se reći da je osvajač Kopa Libertadores slomljen već u 40. sekundi utakmice, kada je Hulijan Alvarez postigao prvi od svoja dva gola na ovoj utakmici.

Sjajni Argentinac je stavio tačku na osvajanje istroijskog trofeja Građana, a svojoj riznici praktično dodao jedini koji mu je nedostajao. Bio je svetski šampion i osvajač Kopa Amerika sa Argentinom, podigrao je trofej Lige šampiona sa Sitijem, Kopa Libertadores sa River Plejtom. Bio je prvak Argentine i Engleske, osvajač državnog kupa obe zemlje, a od večeras je zvanično i svetski klupski prvak.

Izabrane vesti

To nije bilo sve od njega ova večeri. Odlični golgeter je i bio asistent kod pogotka Fila Fodena u 72. minutu utakmice, dok je reprzentativac Engleske poneo najveće zasluge za drugi gol svog tima u 27. minutu, pošto je posle njegovog prodora i centaršuta loptu u sopstvenu mrežu poslao Nino.

Brazilci su čitav meč odigrali praktično iza lopte, gotovo da nisu imali veliku priliku pred protivničkim golom, a dodatno ih je onesposobio rano primljen pogodak. Njemu je kumovao legendarni levi bek Real Madrida, Marselo, koji je pogrešio prilikom ispucavanja lopte. Nju je presekao Ake i pogodio stativu iz velike udaljenosti, a na pravom mestu da je prosledi u mrežu ekipe Fernanda Diniza bio je Alvarez.

Osmim Marselu, ostatku Fluminenseovog tima se nema šta zameriti. Igrali su protiv ekipe koja u ovom trenutku za njih igra fudbal sa druge planete. Gvardiolin tim je od starta uveo meč u svoj ritam, stavio katanac na loptu i onda šahovskim potezima lomio protivnika do starta meča, a da je pritom sačuvao energiju i za paklen finiš godine u Premijer ligi.

Građani su do trećeg gola na meču mogli i u 42. minutu, kada je Džek Griliš bio u odličnoj prilici, ali je njegov udarac sjajnom intervencijom zaustavio Fabio. Golman Fluminensea je bio na visini zadatka na početku drugog poluvremena, kada je u razmaku od tri minuta zaustavljao pokušaje Bernarda Silve i Fila Fodena, ali je nova kapitulacija Brazilaca bila neminovna.

Alvarez se u 72. minutu odlično otvorio po levoj srani, a onda poslao oštro dodavanje za pokretljivog Fodena, kojem nije bilo teško da iz neposredne blizine postigne treći pogodak za svoj tim na ovoj utakmici.

Ovo je bilo posebno veče i za Pepa Gvardiolu, koji je zvanično postao jedini trener na planeti sa četiri titule klupskog prvaka sveta. Do sada je delio oreol najboljeg sa Karlom Ančelotijem, koji je imao tri trofeja u svom vlasništvu.

Mančester Siti je četvrti engleski klub koji je osvojio ovo takmičenje u aktuelnom formatu. Prethodnod su to uradili Mančester Junajted, Liverpul i Čelsi. Rekorder je i dalje Real Madrid sa pet trofeja, dok je tri osvojila Barselona. Po dva imaju Korintijans i Bajern Minhen.

MANČESTER SITI - FLUMINENSE 4:0 (2:0)

Stadion: King Abdulah Sports Siti

Gledalaca: 52.610

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

MAN SITI: Ederson - Voker, Stons, Dijas, Ake - Luis, Rodri - Foden, Silva, Griliš - Alvarez

FLUMINENSE: Fabio - Samuel, Nino, Felipe Melo, Marselo - Andre, Martineli - Arijas, Ganso, Keno - Kano.



tagovi

SP za kluboveMančester SitiFluminense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara