Ser Aleks Ferguson (Printscreen)
Ser Aleks Ferguson (Printscreen)

Siti vs Junajted kroz brojke od Fergusonovog odlaska: Nije do količine, već kako trošiš novac

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.10.22. | 16:06

Građani osvojili pet titula, Crveni Đavoli nijednu iako su su potrošili oko 90.000.000 evra više u priodu od leta 2013. godine

Nedelja, Etihad, derbi Mančestera. Kadar na uznemireno, uzrujano lice Ser Aleksa Fergusona - 4:0 za Siti, a tek je polovina utakmice. I bolna istina koju izgovara jedan britanski komentor: "Fergusona su 2009. godine pitali da li će Siti ikada ući u mančesterski derbi kao favorit. Odgovorio je 'ne dok sam ja živ'. A sada je Siti favorit u svakom gradskom derbiju."

I reći će mnogi da je Siti svoje uspehe i titule kupio petro-dolarima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pitanje je zašto Junajted nije učinio isto kada je od 2013. godine i odlaska legendarnog Fergusona u penziju potrošio 90.000.000 više od gradskog rivala. Siti je spiskao milijardu i 549 miliona evra, Junajted milijardu i 640 miliona. Dakle, novac nije argument.

Izabrane vesti

Nema brojke koja ne podvlači apsolutnu dominaciju Građana u poslednjih devet godina. Skor u međusobnim duelima je još i najblaži prema velikanu sa Old Traforda jer je na 24 utakmice pretrpeo 13, a osam puta slavio uz tri remija. I tu je klub sa Etihada poprilično u prednosti, ali svi parametri koji slede daleko su pogubniji za Junajted.

Da počnemo od trenera, jer bez velikih stručnjaka nema ni velikih rezultata. Na klupi Građana otkako je Ferguson počeo da gleda utakmice iz lože, a ne sa klupe, Sitijem su komandovali samo Manuel Pelegrini (tri sezone) i Pep Gvardiola. Istovremeno se šest lica promenilo na čelu stručnog štaba crvenog Mančestera. Počev od Dejvida Mojesa, preko Luj Van Gala, Žozea Murinja, Olea Gunara Solskjera i Ralfa Rangnika do aktuelnog Erika Ten Haga. Vršioce dužnosti Rajana Gigsa i Majkla Kerika ne računamo. I do su Đavoli u tom razdoblju ovenčali najveće uspehe sa dva vicešampionska zvanja, ona iz 2018. i 2021. kada im je šampion i gradski rival obezvredio ta dostignuća dominantnim sedanjem na tron, Siti je osvojio pet šampionskih naslova!

Prosečno su Pelegrinijevi i Gvardiolini timovi od 2013. do danas osvajali po 85 bodova u sezoni, a Junajtedovi skromnih 68. A za kraj još dva parametra koja oslikavaju (ne)moć. Siti je odigrao 33 utakmice u kojima je tukao rivale sa pet ili više golova razlike, a Crveni Đavoli samo jednu! A onda još jedan poražavajući podatak za Junajteda - Siti je za devet godina u poslednjih devet sezone Premijer lige samo jednom poražen sa četiri ili više golova razlike, a posrnuli gigant sa Teatra snova čak sedam puta. Prema svemu što smo videli u minulom derbiju na Etihadu, Gvardiolini puleni su komotno mogli da mu podebljaju tu brojku.

Pa zato svaki put kada čujete, ili izgovorite da Siti troši basnoslovne količine novca na pojačanja, setite se da konkurencija ne zaostaje mnogo, u slučaju Junajteda čak i prednjači. Nije samo do količine. Ima nešto i u pametnom planiranju i načinu na koji se troši.


tagovi

Mančester JunajtedMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara