Fil Foden (Reuters)
Fil Foden (Reuters)

Sitijevo dete za velike utakmice u kojem De Brujne vidi naslednika

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.10.22. | 13:29

Nema slučajno u nadimku prezime legendarnog Andresa Inijeste

Možda nema blistavu prošlost ako izuzmeno prethodnih desetak i kusur godina, ali Mančester Siti dominira akutelnim trenutkom, a kako stvari stoje gospodariće i u budućnosti. Sadašnjost Sitija je Kevin De Brujne, arhitekta, mozak, izvođač finih radova od svog do protivničkog šesnaesterca. Sadašnjost je i Fil Foden, ali i budućnost! Sa 22 godine reprezentativac Engleske igra na nivou kojem su sposobni da odgovore retki fudbaleri u ligama petice i za koji dan bi trebalo da parafira novi ugovor do 2027. ili 2028. godine. Svi preduslovi za status legende na Etihadu su tu.

De Brujne već jeste legenda Sitija. Godinama unazad u konkurenciji fudbalskih dirigenata u istu rečenicu može da stane jedino Luka Modrić. Nije morao da postigne gol u najsvežijem ponižavanju Mančester Junajteda. Dovoljno je bilo da zavrne onu loptu za Erlinga Halanda iza leđa odbrane gradskog rivala. Dodavanje u koje staje majstorski pečat Belgijanca.

Izabrane vesti

Dve godine je Foden mlađi nego što je De Brujne kada je potpisao za Siti. Bio je reprezentativac Belgije Fodenovih godina kada je obukao dres Čelsija, ali nije imao zrelost da se nametne u Premijer ligi. Plavci su promašili trenutak za transfer 2013. Siti pogodio u centar kada ga ugrabio 2015.

"Foden ima samo 22 godine. Znam da sa 22 godine nisam bio fudbaler kakav sam danas", rekao je De Brujne nakon što je mladi Englez odigrao partiju karijere protiv Crvenih đavola.

I ne, nije poenta upoređivati narastajuću i aktuelnu pogonsku snagu Mančester Sitija. Bar ne dok Foden na dobaci do četvrte decenije života. Dok ne preuzme džojstik od starijeg kolege, pomeri se sa krila više ka sredini i postane faktor bez kojeg se toliko puta pokazalo da Siti ne može.

"Foden je toliko kvalitetan i pokušava da pronađe konstantnost. Njegove igre za Siti su u domenu neverovatnog i sigurno će biti ovde dugo vremena. U čemu nije dobar? Dečko može da igra na mnogo razičitih pozicija. U jednom trenutku će se potpuno preorjentisati na igru u centrali, ali u ovom momentu je možda još bolje za njega da igra po krilu. Tamo ima više slobode, manje instrukcija i može da igra kako ga povuče lopta. Sa godinama, kada još bude očvrsnuo, eto ga usmerenog ka sredini", rekao je De Brujne.

Iako to nije izgovorio, iz reči Sitijevog plejmejkera može se pročitati sledeće - Sada sam ja taj koji vuče konce igre, ali jednog dana će Foden početi da igra centralno i postati moj naslednik. Dok se to ne dogodi, Inijesta iz Stokporta kako je nadimak mladom Englezu, uživa u tome da muči rivale po krilu, da im se migolji, ulazi u sredinu, postiže golove... Naročito "poludi" kada se nađe oči u oči sa rivalima iz velike šestorke.

Do nedelje mu je nedostajao samo pogodak protiv Junajteda da kompletira bar jednu recku protiv svih klubova koji slove za najmoćnije u Premijer ligi. Postigao je taj jedan, pa za njim još dva. Masakrirao je Junajted, ponovo pokazao da je fudbaler za velike utakmice. Od 29 golova u Premijer ligi, devet je isporučio velikoj šestorci. Po tri Junajtedu i Liverpulu, po jedan svim ostalim rivalima. Dao je gol Real Madridu u prošlogodišnjem polufinalu Lige šampiona, namestio jedan protiv Pari Sen Žermena godinu dana pre toga, takođe u borbi za finale.

Protiv Junajteda za vikend nestvarne brojke - 21 kompletirano dodavanje iz 22 pokušaja, osam dodira u protivničkom šesnestercu iz kojih se izrodio njegov prvi het-trik u karijeri. Pride je osvojio i pet lopti. Došao je Foden tako do 49, 50. i 51. gola za Građane i tako postao najmlađi igrač koji je pod komandnom palicom Pepa Gvardiole došao do brojke od 50 pogodaka. To je učinio sa 22 godine i 127 dana, a pre njega je rekorder bio tada mesec i kusur dana stariji Lionel Mesi.

I zato kada pitate Pepa Gvardiolu koliko košta najperspektivniji fudbaler Sitija, dobićete sledeći odgovor: "Fil Foden nije na prodaju ni za 500.000.000. Fil Foden je najtalentovaniji fudbaler kojeg sam video u svojoj karijeri."

Pa možda i nije preterano što u nadimku ima Inijestino prezime. I Inijesta je postao "Inijesta" kada je Gvardiola seo na klupu Barselone.


tagovi

Fil FodenKevin de BrujneMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara