©Reuters
©Reuters

Sjajna Liga Evope: Murinjo od El Šaravija napravio beka i srušio Sosijedad! Arsenalov povratak u Lisabonu, šest golova u Berlinu

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.03.23. | 20:49

Ukupno 14 golova na prve četiri utakmice osmine finala drugog po kvalitetu takmičenja na Starom kontinentu

Iako je osmina finala, bez obzira na to što ima razloga za kalkulisanje, to učesnici same završnice Lige Evope nisu želeli da ispoštuju. Na prve četiri utakmice palo je čak 14 golova, a najviše ih je bilo u obračunu dva Uniona u Berlinu, gde je Sen Žiloaz tri minuta vodio, ali ga je domaćin svaki put stigao izbegao poraz (3:3). Arsenal je vodio, pa morao da juri nerešen rezultat u Lisabonu (2:2), a najveći pobednici dosadašnjih prvih mečeva osmine finala bili su Roma i Bajer Leverkuzen, koji su sa po 2:0 savladali Real Sosijedad, odnosno Ferencvaroš.

Žozeu Murinju mogu da zameraju što njegovi timovi, pa tako i Roma, često nemaju tečnu i lepršavu igru, ali niko ne može da mu ospori da je majstor da u svojim redovima pronađe "iks faktor" koji ga može odvesti do pobede. Taj faktor večeras je bio Stefan el Šaravi, koji je zaigrao na poziciji levog spoljnjeg igrača umesto Leonarda Spinacole i bio zaslužan za otvaranje protivničke odbrane u 13. minutu, na aistenciju Tamija Abrahama.

Izabrane vesti

Roma je potom bila strpljiva, trpela je pritisak protivnika, ali je bila lukava. Sačekali su domaći prekid u 87. minutu, a onda je Paulo Dibala na drugoj stativi pronašao Maraša Kumbulu koji je nadvisio svoje čuvare i postigao prvenac u ovoj sezoni. Ali prvenac koji bi mogao da donese plasman u četvrtfinale Lige Evrope.

Igrači Sosijedada kao da su previše bili impresionirani spektakularnom atmosferom na rimskom Olimpiku. Imali su jednu veliku šansu preko Takefuse Kuba u 22. minutu, kada se tresla stativa Rominog gola, dok je sve ostalo tokom meča prošlo u bezuspešnim pokušajima Baska da se nametnu kao dominantniji tim na terenu.

Pričalo se o tome da je Arsenal odustao od Lige Evrope, ali se to ne bi moglo zaključiti na osnovu večerašnjeg okršaja na stadionu Žoze Alvalade. Mikel Arteta jeste malo promešao karte kada je u pitanju startna postava, ubacio je u vatru Kivjora, Vijeiru i Nelsona, te golmana Meta Tarnera, ali su timu bili Džaka, Saka, Žoržinjo i Martineli.

Oba tima su prilično naivno i gotovo na identičan način primali prve golove, kada su najviši u skokovima, prvo u 22, a onda u 34. minutu, Vilijam Saliba i Gonsalo Inasio. Sporting je na početku drugog poluvremena vodeo golom Paulinja, nakon prilične konfuzije u gostujućoj odbrani. Ipak, domaći su uzvratili na grešku, a onda sami sebi postigli gol u 62. minutu. Nelson je pokušao da pošalje centaršut u kazneni prostor Sportinga, a na tu loptu je naleteo Hidemasa Morita i postavio konačan rezultat utakmice.

Viktor Bonifase je postigao dva gola u bio najbolji akter okršaja između dva Uniona. Sent Žiloaz je njegovim golovima stizao do prvog i trećeg vođstva na meču, ali je domaćin sve to uspeo da stigne. Juranović je bio prvi koji je izjednačio u 42. minutu, a Robin Knohe je izjednačio na 2:2 i tako poništio pogodak Jorbea Vertesena iz 58. minuta. Bonifase je treći put doveo Belgijance u vođstvo u 72. minutu, dok je konačan rezultat postavio Sven Mihel u 89. minutu utakmice.

Prva dva gola na meču bila su izvanredna. Bonifase je pogodio same rašlje domaćeg gola, mada je lopta usput zakačila jednog igrača Union Berlina, dok je Josip Juranović u 42. minutu na sjajan način pogodio iz slobodnog udarca. Sen Žiloaz je druga dva gola postigao iz kontranapada, ali je sastav Ursa Fišera posle svega uspeo da izbegne poraz.

Najlakše do sigurne prednosti večeras je stigao Leverkuzen protiv Ferencvaroša. Mrežu mađarskog šampiona još u devetom minutu načeo je Kerem Demirbaj, dok je konačan rezultat u 86. minutu postavio Edmond Tapsoba. On je ispravio veliku nepravdu nakon projektila Adama Hložeka, koji je prethodno iz projektila pogodio stativu gostujućeg gola, a Tabsoba naleteo na odbijenu loptu.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

Roma - Real Sosijedad 2:0 (1:0)

/El Šaravi 13, Kumbula 87/

Bajern Leverkuzen - Ferencvaroš 2:0 (1:0)

/Demirbaj 10, Tapsoba 86/

Sporting Lisabon - Arsenal 2:2 (1:1)

/Inasio 34, Paulinjo 55 - Saliba 22, Morita 62ag/

Union Berlin - Union Sen Žiloaz 3:3 (1:1)

/Juranović 42, Knohe 69, Mihel 89 - Bonifase 28, 72, rtesen 58/8/

21.00: (1,65) Juventus (3,70) Frajburg (6,75)

21.00: (1,40) Mančester Junajted (4,50) Betis (8,50)

21.00: (1,85) Sevilja (3,60) Fenerbahče (4,80)

21.00: (3,25) Šahtjor (3,40) Fajenord (2,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Stefan El Šaravi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara