Pozdrav Romera i Di Marije (AFP)
Pozdrav Romera i Di Marije (AFP)

Skalonijev potpis svetskog šampiona: Daće vam šansu, vi je samo iskoristite

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.03.24. | 03:50

Valentin Barko postao 45. igrač koji je debitovao otkako je Skaloni preuzeo A reprezentaciju 2018. godine, Argentina rutinirala Salvador - 3:0

Bilo je jasno i uoči sudara Argentine i Salvadora da to što Lionel Mesi zbog povrede nije sa reprezentacijom neće predstavljati nikakvu prepreku za siguran i ubedljiv trijumf u prijateljskom meču. Jer sa jedne strane bio je svetski šampion, sa druge 81. reprezentacija FIFA rang liste. Eplilog kroz brojke - 24 udarca ka, 14 u okvir i tri gola Argentine, dva udarca ka, jedan u okvir i nijedan gol Salvadora na neutralnom terenu u Filadelfiji - 3:0.

Znao je naravno Lionel Skaloni šta mu je činiti i borbu Davida i Golijata iskoristio da proba nekolicinu igrača na pozicijama koje im nisu svojstvene, te da još jednom uradi ono po čemu je poznat. Da pruži šansu igraču koji do sada nije nosio dresa A reprezentacije.

Izabrane vesti

Seo je na klupu državnog tima 2018. godine na utakmici protiv Gvatemale, a nacija bila prilično skeptična budući da je kormilo svetinje preuzeo čovek čije se trenersko iskustvo na asistentskom mandatu Horheu Sampaoliju u Sevilji i šest utakmica U20 reprezentacije Argentine. Čak je i legendarni Dijego Armando Maradona javno kritikovao potez saveza tvrdnjama da je nekvalifikovana osoba postavljena za glavnokomandujućeg. Ispostavilo se da je reč o treneru koji neće pomisliti da može da gospodari svlačionicom u kojoj je Mesi jedino božanstvo. Mesi svakako jeste prva asocijacija na prvu titulu svetskog prvaka koju su Gaučosi osvojili još od 1986. godine, ali nepravdno bi bilo zaboraviti Skalonija. Mislite da nije uradio mnogo?

Šta ako vam kažemo da je od svog selektorskog debija bacio u vatru čak 45 novih fudbalera. Da, dobro ste čuli. Kada je u 56. minutu na terenu zamenio Nikolasa Taljafika, Valentin Barko postao je 45. debitant u Skalonijevoj eri. Još vam nije najjasnija veza sa svetskim tronom. Pa jednostavno je - čak trinaestorica od pomenutih 45 bili su deo tima koji je 2022. godine pokorio planetu. Najbolji golman Mundijala Emilijano Martinez - Skalonijev izbor. Da, to je onaj čovek što je u foto-finišu produžetaka skinuo zicer Kolo Muaniju. Bez te intervencije, Argentina bi se danas zvala vicešampionom sveta. Zatim standardni desni bek Nauel Molina - čovek kojem je Skaloni dao šansu. Hulijan Alvarez, momak kojem je Skaloni verovao i koji mu je je višestruko vratio golovima protiv Poljske, Australije i sa dva pogotka u polufinalu protiv Hrvatske. Pre Mundijala u Dohi, nije Pauk bio igrač u kakvog je u međuvremenu izrastao... Baš na krilima vanserijskog uspeha za državnim timom. U tome leži Skalonijev potpis na klupi Argentine.

Kada smo napravili šlagvort sa Barkom, da se vratimo na momka koji je letos u transferu vrednom 9.150.000 evra prešao iz Boke Juniors u Brajton. Jedna sezona u dresu velikana iz Buenos Ajresa bila je dovoljna tinejdžeru da čitav fudbalski svet počne da priča o daru s neba. Na papiru levi bek, u praksi, momak sposoban da šparta od gola do gola po levom boku. Dobio je Skalonijev blagoslov i mogao bi već za tri meseca da bude deo argentinske ekspedicije u pohodu na odbranu kontinentalne krune. Kopa Amerika igra se gotovo paralelno sa Eurom u Nemačkoj.

Da ne zaboravimo i sam duel Argentine i Salvadora. Pobednik se maltene znao i pre početka meča, Argentina je već do poluvremena imala komotnih 2:0. Prvo je Di Marija iz kornera nacrtao loptu na čelo Kristijana Romera, u smiraj poluvremena, Enco Fernandez je postigao jedan od lakših golova dosadašnje karijere. Tačnu na siguran trijufm stavio je Đovani Lo Selso malo pre isteka sat vremena igre.



tagovi

Valentin Barkofudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara