Luis Rubijales (Reuters)
Luis Rubijales (Reuters)

Skandal oko Superkupa Španije prerastao u špijunsku aferu: Jurili novinara na motoru

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.07.22. | 14:42

Predsednik RFEF iznajmio detektivsku agenciju da prati zamenika direktora El Munda koji je otkrio uticaj fudbalera Barselone na preseljenje takmičenja u Saudijsku Arabiju

Skandal oko premeštanja Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju u kojem su učestvovali Luis Rubijales, predsednik Fudbalskog saveza Španije (RFEF), i Đerar Pike, fudbaler Barselone, a koji je otkrio dnevnik El Mundo, dobija obrise najkvalitetnijeg špijunskog romana.

Kako izvešatava El Confidencial, neimenovana detektivska agencija koju je angažovao Rubijales u cilju da se otkrije poreklo dosijea Superkupa, pratila je zamenika direktora El Munda Estebana Ureiztietu kako bi ga naterala da ih nehotice navede do navodnog izvora skandala.

Izabrane vesti

Privatni istražitelji su skoro dve nedelje špijunirali i bivšeg šefa kabineta predsednika Federacije, kao i još jednog zaposlenog u RFEF.

Uprkos konstantnom nazoru "sumnjivih lica", detektivi nisu pronašli nikakve podatke vredne pažnje, prema dokumentaciji kojoj je El Confidencial imao pristup.

Prvi čovek španskog fudbala je, kako se navodi, ovom epizodom prešao još jednu crvenu liniju, ne samo zato što je prekršio pravo novinara da izvore čuva u tajnosti i slobodno izveštava, već i zato što su ugrozili njegov fizički integritet jureći ga više od pet kilometara ulicama centra Madrida dok je vozio motocikl, o čemu svedoče izveštaji koje je detektivska agencija dostavila RFEF.

El Confidencial je kontaktirao zamenika direktora El Munda kako bi ga obavestio o postojanju špijunaže. Ureiztieta je izrazio zahvalanost što su ove informacije izašle na videlo i bio je ozbiljno zabrinut zbog špijunaže čija je žrtva bio. Pojasnio je da osoba sa kojom se susreo u kafeteriji nema nikakve veze sa Rubijalesom ili sa fudbalskim svetom, kao i da je reč o osobi sa priznatom karijerom u sasvim drugoj oblasti i onom kojom se inače bavi u kontekstu njegove novinarske delatnosti. Sastanak sa Rubijalesom i Herardom Gonzalesom takođe nije imao veze sa dosijeima Superkupa.

Međutim, novinar je ostao rezervisan o preuzimanju zakonskih mera protiv mešanja u slobodno obavljanje svog posla. Kako bilo, skandal je pukao.

"Predsednik RFEF Rubi, evidentira ministre, državne sekretare, predsednika La Lige, špijunira predsednika sindikata AFE, novinare, putuje sa devojkom, 'vara' u komisijama... Do kada će trajati pasivnost policije? Ko će biti sledeći špijuniran?", bila je reakcija Havijera Tebasa, prvog čoveka La Lige na informacije koje je objavio El Confidencial.

Inače i Rubijalesovog dugogodišnjeg neprijatelja.


tagovi

PrimeraSuperkup Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara