Slavijin život bez Olajinke, Spartin sa Birmančevićem i Plzenjov sa novim vlasnicima iz Austrije i Švajcarske

Vreme čitanja: 6min | sub. 22.07.23. | 09:59

Ove subote startuje prvenstvo Češke

Kraj letnjeg raspusta u zemlji piva. Ove subote počinje 31. izdanje elitnog češkog fudbalskog takmičenja, u kojem se ponovo u vrhu očekuje "češka trojka".

Prethodna sezona je bila predstava sa dve uloge - za Spartu koja je krunisana posle devet godina i Slaviju, koja je završila na 2. mestu i osvojila Kup. Druge dve evropske karte osvojili su prethodni šampion Viktorija Plzenj i Bohemijans, a među šest najboljih bili su još Slovacko i Sigma.

Izabrane vesti

U "nižim razredima" Liberec je bio najbolji u neformalnom mini-prvenstvu srednjih ekipa i osvojio novčanu nagradu, dok je na dnu tabele Brno bio veliki gubitnik pošto je direktno ispao. Pardubicama i Zlinu je bio potreban plej-aut da sačuvaju mesto u najjačem rangu, pobedivši pretendente iz druge lige Pribram i Viškov. Posle jednogodišnje pauze, Karvina se kao najbolji "ponavljač" vraća u domaću elitu.

Nema razlike u sistemu takmičenja u odnosu na prošlu godinu. Zbirno 16 timova se takmiče u ligaškom delu od 30 utakmica. Potom se dele u tri različite grupe u koje prenose bodove. U prvoj grupi, koja funkcioniše kao plej-of za šampiona, učestvuje najboljih šest na tabeli, koji igraju pojedinačne utakmice jedni protiv drugih. Po završetku pet rundi odlučiće se ko postaje šampion i učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok naredna dva mesta vode u kvalifikacije za Ligu konferencije.

18.00: (1,15) Slavija (7,50) Hradec (13,0)

Timovi koji završe od 7. do 10. mesta u osnovnom delu igraju za novčanu nagradu od milion čeških kruna, što je oko 42.000 evra, a najslabijih šest ekipa čine plej-aut grupu, koja se odvija na potpuno isti način kao i plej-of. Fenjeraš direktno ispada, dok timovi na pozicijama 14 i 15 igraju baraž sa 3. i 2. iz drugog ranga.

SRBI TREĆI NAJBROJNIJI LEGIONARI

Slovaci čine četvrtinu stranih igrača u šampionatu Češke, ukupno njih 34 je raspoređeno po klubovima, slede Nigerijci sa 17 predstavnika, pa Srbi sa sedam. Od ranije su tu Vukadin Vukadinović u Zlinu, Stefan Vilotić iz Bohemijansa, Srđan Plavšić iz Slavije i Nemanja Mićević iz Teplica, a ovog leta su dobili trojicu sunarodnika. U Spartu je na pozajmicu iz Tuluza stigao ofanzivac Veljko Birmančević, Nemanja Krsmanović je iz TSC-a došao u Teplice, dok je Nemanja Tekijaški je poljsku Termaliku zamenio Jablonecom.

SVI ŠAMPIONI ČEŠKE

34 - Sparta

20 - Slavija

11 - Dukla Prag/UDA Prag

6 - Plzenj

4 - Ostrava

3 - Liberec

1 - Vitkovice, Viktorija Žižkov, Bohemijans, Brno, Hradec

"ČEŠKA TROJKA" NA POSTOLJU - SLAVIJA OPET BLAGI FAVORIT, TIMSKI DUH ČUVA SPARTU, PLZENJ SA STARIM TRENEROM

Slavija i dalje zadržava, kao i poslednjih godina, status favorita. Međutim, pre ove sezone, kada je drugu godinu zaredom završila na drugom mestu, renome joj je opao i otprilike joj se daju podjednake šanse kao i najvećem rivalu sa Letne.

Posustala je pred kraj minule sezone, a kiksevi na gostujućim terenima su joj "došli glave" i osujetili napad na titulu. Bilo je izvesno da crveno-beli moraju da ojačaju i odmah na početku prelaznog roka doveli su

Mojmira Čitila iz Sigme, a potom je kupljen Mohamed Tidžani iz Ostrave. Ostala pojačanja su bivši fudbaleri norveške lige. Konkretno, radi se o Šerifu Sinjanu, koji je došao na poziciju defanzivca, a potom i Konradu Valemu, koji zauzima poziciju oganzivnog veznog. Na njih je potrošeno preko tri miliona evra

Piter Olajinka (©Reuters)Piter Olajinka (©Reuters)

Dugogodišnji strateg tima iz Vršovica Jindrih Trpišovski može da bude zadovoljan što pojačanja iz prethodne sezone - Zafeiris, Doudera, Ogbu i Jurečka mogu da budu pokretačka snaga tima. Međutim, pitanje je kako će se Slavija nositi sa odlaskom jednog od stubova ekipe Pitera Olajinke, koji je otišao u Crvenu zvezdu. Još jedan odlazak dogodio se pre nekoliko dana, kada je levi bek David Jurasek prešao u Benfiku za vrtoglavih 14.000.000 evra.

"Ako ne pobedite i drugi ste, ne postoji ništa više od motivacije da budete najbolji sledeći put. Svi želimo da se vratimo na vrh i osvojamo trofeje", oceinio je Trpišovski.

Na početku minule sezone, a posebno posle jesenjeg derbija, malo ko bi se kladio da će Sparta da završi na čelu tabele u lovu na šampionski trofej. Međutim, proleće je proteklo u znaku ekipe sa Letne i Sparta je uspela da dominira Češkom. Letenšti su uživali u timskom duhu koje je danski trener Brajan Priske implementirao u tim. Moć da preokrene mečeve i trijumfuje čak i onima u kojima joj ne ide, krasila je Spartu u novoj godini.

Nedelja, 18.00: (1,38) Sparta (4,50) Sigma (7,50)

Ipak, Železni sada moraju da rešavaju probleme koje su dugo imali, a koji se iznova pojavljuju pred njima. Ofanzivni trio Lukaš Haraslin, Jan Kuhta i Tomaš Čvančara, koji je terorisao odbrane protivnika, konačno se raspao jer je Čvančara prešao u Borusiju Menhengladbah za 10.500.000 evra. Zamena će biti Viktor Olatundži, koji je prešao iz Libereca.

Pojavljuju se informacije o odlasku talentovanog veziste Adama Karabeca, koji bi mogao da ode u Italiju, iako je Priske uspeo da poboljša odbranu ekipe, pitanje desnog beka, koje Spartu muči već duže vreme, ipak nije rešeno. Vizner i Mejdr po kvalitetu nisu visok nivo.

"Ne možemo da imamo druge ciljeve osim da branimo tron i da pokušamo da osvojimo duplu krunu. To je bio cilj i prošle sezone, kada smo stigli do finala Kupa", rekao je sportski direktor Sparte Tomaš Rosicki.

Erik Jirka (©AFP)Erik Jirka (©AFP)

Viktorija, koja se nedavno oprostila od trenera Mihala Bileka, nije odbranila titulu. Dovela je veterana Miroslava Koubeka za kormilara, koji je predvodio Hradec u prethodnoj sezoni, a pod njegovim vođstvom tim je često bio vrlo neprijatan po rivale i igrao efikasan fudbal. To su stvari koje će sigurno želeti da donese u Plzenj.

Još jedna značajna promena u klubu su novi vlasnici Martin Delenbah i Rafael Landthaler sa austrijsko-švajcarskom poslovnom grupom FCVP GmbH. Švajcarac Delenbah se dugo bavi fudbalom i poznat je kao šef omladinske škole Bazela. Austrijanac Landthaler je ranije bio direktor finansija i razvoja u Rapidu iz Beča. Njihova filozofija je stabilnost. Najveće pojačanje do sada je iskusni vezista Ibrahim Traore iz Slavije.

"Želim da igramo dobar fudbal koji će se ljudima dopasti. Sportski ciljevi nikada ne mogu biti striktno planirani. Svakako je dužnost Viktorije Plzenj sa ovim veoma dobrim kadrom koji imamo da ostvarimo poziciju koja, ako je moguće, obezbeđuje evropske kupove", rekao je Koubek.

BOHEMIJANS POSLE 36 GODINA U EVROPI, HRADEC VIŠE NIJE AZILANT,

TRENER OSTRAVE POD PRITISKOM, KARVINI I ZLINU JEDINI CILJ DA OPSTANU

Ostali timovi gotovo da nemaju šanse da se umešaju u borbu za titulu. Iznenađujuće četvrto mesto iz prošle sezone braniće Bohemijans, koji prvi put od podele saveza, odnosno tačno posle 36 godina očekuje kvalifikacije za evropske kupove. Prošlogodišnji petoplasirani Slovacko i šestoplasirana Sigma žele da ponovo ostanu na prvoj liniji fronta. Ostrava ima visoke aspiracije i pojuriće Evropu, a Mlada Boleslav sa novim trenerom Markom Kuličem takođe želi da napadne prvih šest. Jablonec, koji će predvoditi Radoslav Latal, i Hradec Kralove su takođe promenili kormilare posle prethodne kampanje.

Hradec je posle Koubeka preuzeo Jozef Veber. Posle dvogodišnjeg azila u Mladoj Boleslav, ekipa će se vratiti na novi stadion kapaciteta 9.300 gledalaca sa savremenom opremom i sadržajima koje je finansirala opština. Njegovo otvaranje je praćeno problemima i može biti odloženo. Hradec Kralove iliti u prevodu kraljičin zamak, je na nogama, prodaja godišnjih karata je u stalnom porastu i mođda bi baš zbog atmosfere mogao da pruži više nego što se očekuje.

Nijedan od ligaških timova više neće igrati van svog grada, jer su se i Pardubice preselile na novi stadion sredinom prošle sezone. Do pauze za Svetsko prvenstvo izgledalo je malo verovatno da će izbeći ispadanje.

Još jedna veoma loša godina je iza Jabloneca, koji je imao treću najgoru odbranu u osnovnom delu sezone. Sada se sa Latalom na klupi, poklonikom racionalnijeg fudbala, dosta kretao u transfer pejzažu, a glavni dodaci se tiču veznih igrača i odbrane.

Ostrava ne samo da nije potvrdila očekivanja za drugi uzastopni ulazak u plej-of, već se našla u grupi za ispadanje. Trener Pavel Hapal, koji je stigao na prošlogodišnje drugo poluvreme, nastavlja sa radom, ali sada pod pritiskom uprave i navijača za bolje rezultate.

Glavni pretendent na ispadanje je jedini novajlija Karvina, koja se posle jednogodišnje pauze vratila u elitu i zamenila Brno. U opasnosti su Zlin i Teplice.

ČEŠKA 1 - 1. KOLO

Subota

15.00: (2,20) Karvina (3,30) Zlin (3,10)

15.00: (2,70) Pardubice (3,30) Bohemijans (2,45)

15.00: (5,80) Teplice (3,90) Plzenj (1,53)

18.00: (1,15) Slavija (7,50) Hradec (13,0)

Nedelja

15.00: (2,20) Liberec (3,35) Ostrava (3,05)

15.00: (1,90) Mlada Boleslav (3,45) Jablonec (3,80)

15.00: (1,58) Slovacko (3,70) Buđejovice (5,60)

18.00: (1,38) Sparta (4,50) Sigma (7,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Češka 1Sparta PragSlavija PragViktorija PlzenjBohemijansSigma OlomoucSlovan LiberecOstravaSlovackoČeške BuđejoviceMlada BoleslavJablonecHradecTeplicePardubiceKarvinaZlinVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara