Slavko Perović (©Starsport)
Slavko Perović (©Starsport)

Slavko Perović: Prvih šest kola određuju kurs sezone

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.07.23. | 16:41

Sportski direktor Radničkog 1923 govorio o ambicijama Crvenih u predstojećem prvenstvu, prelaznom roku, kao i o tome gde će kragujevački tim igrati do kraja godine

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Kragujevca)

Godinu dana trebalo je kragujevačkom Radničkom 1923 da se privikne na superligašku klimu i etablira među osam najboljih ekipa u šampionatu. U osvit nove sezone, postavlja se pitanje mogu li Kragujevčani da pomere granicu uspeha i ostvare dodatni iskorak na tabeli.

Izabrane vesti

Prema mišljenju sportskog direktora Slavka Perovića početak prvenstva pokazaće imaju li Crveni kapaciteta za velika dela ili će se zadovoljiti skromnjim plasmanom.

"U prvih šest kola videćemo da li smo pojedinačno i grupno spremni da se borimo za veće stvari i da li momci imaju hrabrost i mentalitet da dignu Kragujevac na noge, a oni postanu heroji grada“, naglašava Perović na samom početku razgovora za Mozzart Sport.

Dobri rezultati u pripremnim utakmicama su posejali seme optimizma među igrače i navijače. Sportski direktor spušta loptu na zemlju i upozorava da to često zna da zavara.

"Pripreme su jedno, prvenstvo nešto sasvim drugo. Kada ligapočne, lopta drugačije odskače. Moram da priznam da su dobri rezultati u pripremnim utakmicama i njihovo potenciranje u medijima i javnosti stvorili kod mene vrstu bojazni, pošto sam se plašio da bi to moglo da dovede do opuštanja kod igrača u prvim kolima. Sada, kada je izašao raspored takmičenja, mirnije spavam jer znam, a verujem da su to i igrači shvatili, da u svaku utakmicu moraju da uđu maksimalno fokusirani i spremni da poginu na terenu kako bismo osvajali bodove u kontinuitetu“.

Za razliku od sportskog direktora Šumadinaca, kome je laknulo nakon ishoda superligaškog žreba, mnogi navijači Radničkog su gledajući kalendar sa strepnjom komentarisali da Crvene očekuje pakleni raspored na samom početku prvenstva. I zaista, Kragujevčanima u prvih šest kola predostoje četiri izuzetno teška gostovanja (Novi Pazar, TSC, Radnički iz Niša i Vojvodina), dok im na noge dolaze dolaze Čukarički i Partizan.

"Svi timovi zavređuju maksimalno poštovanje, ali smo spremni da se sa njima uhvatimo u koštac. Prvih šest utakmica pokazaće nam od kakvog smo materijala zaista satkani kao pojedinci i ekipa, da li smo spremni da ostvarimo više rezultatske ciljeve. Verujem u momke, šefa stručnog štaba i njegove saradnike“.

U odnosu na prethodna dva prelazna roka, Kragujevčani su ovog leta bili prilično aktivni na fudbalskoj pijaci. Pošto su popunili rupe u kadru nastale odlaskom nekolicine nosilaca igre iz prethodne sezone, Šumadinci su se okrenuli jačanju konkurencije u svim linijama tima.

"Bilo je dosta odlazaka i dolazaka u dosadašnjem delu prelaznog roka. Najvažnije je što smo uspeli da sačuvamo kostur ekipe iz prethodne sezone. Nismo još uvek u situaciji da imamo veći broj igrača pod dugoročnim ugovorima, pa da se fokusiramo na dopunu selekcije. Neophodna su nam još tri, četiri prelazna roka kako bismo u tom pogledu mogli da se približimo vodećim klubovima u prvenstvu“.

S obzirom na skroman budžet za superligaške standarde, Kragujevčani su i ovoga puta pribegli oprobanom receptu koji se pokazao uspešnim u prethodna dva prelazna roka, a to je fokusiranje na igrače „ispod radara“ i talente, željne afirmacije.

"U skladu sa budzetom, moramo da radimo više od finansijski jačih klubova, prevashodno u domenu skautinga, kako bismo mogli da im pariramo. Zbog toga se neprestano trudimo da poboljšamo tu službu i proširimo je i na nama platežno dostupna tržišta. Domaći igrači su postali preskupi za naš budžet, pa smo zbog toga prinuđeni da se okrenemo tržištima sa kojih možemo da dovedemo jeftine, a kvalitetne fudbalere, ili da, pak, tražimo neke domaće koji se sticajem okolnosti nisu dobro snašli u nekom drugom klubu, a koji bi u sistemu igre koji forsira naš stručni štab imali priliku da pokažu potencijal. To je prilično zahtevan proces, zahteva dosta vremena i truda, ali se trudimo da ga sprovedemo na pravi način u interesu kluba“.

Kako je prelazni rok živa stvar, tako je i lista odlazaka i dolazaka još uvek otvorena. Utisak je da bi Radnički 1923 sa bar još dva kvalitetna pojačanja mogao da bude još konkurentniji ekipama iz vrha tabele.

"Imamo prostor za dovođenje još dva, tri igrača. Pratimo situaciju na tržištu i sigurno ćemo reagovati ukoliko naletimo na igrača koji bi zadovoljio naše zahteve. U ovoj fazi prelaznog roka to mora da bude igrač koji će od početka biti u stanju da pravi razliku na terenu i unapredi igru čitave ekipe“.

Kada je reč o odlascima, trenutno najbliži izlaznim vratima je Stefan Čolović za koga postoji interesovanje inostranih klubova. Želja ljudi iz Radničkog je da sjajni krilni napadač pomogne ekipi u prvih nekoliko kola, a da onda na velika vrata ode iz kluba.

"Imamo dosta ponuda za Čolovića, ali ne želimo da žurimo i čekamo najbolju moguću opciju i za klub i za njega samog. Razgovarali smo pre nekoliko dana, otvoreno sam mu rekao: „Potreban si nam za početak prvenstva. Pomozi nam da počnemo sezonu kako valja i onda idi iz kluba kao heroj i gospodin“.

Osim igračkog kadra, Radnički 1923 je tokom leta doživeo značajne promene i u stručnom štabu. Klub su napustili pomoćni trener Darko Milisavljević, kondicioni trener Marko Drakalović i analitičar Andreja Varećak, a nova lica u stručnom štabu Crvenih su pomoćni treneri Goran Vuković i Budimir Đukić, zatim kondicioni trener prof. mr Radivoje Radaković, kao i analitičar Lazar Savić.

"Namera je da unapredimo individualni rad sa igračima, kako na terenu, tako i u analizama i svim drugim aspektima, a u cilju daljeg napretka i usavršavanja. Baš sam zadovoljan trenutnim sastavom stručnog štaba i njegovim radom. Oni su budućnost srpskog fudbala i nadam se da će nastaviti sa dobrim radom“.

Za kraj razgovora dotakli smo se i pitanja koje možda ne spada u domen sportskog direktora, ali koje svakako najviše intrigira širu sportsku javnost, posebno pristalice Radničkog 1923, koje su u nedumici da li će i u novoj sezoni imati priliku da gledaju utakmice na „Čika Dači“. Mada je početak rušenja sadašnjeg doma fudbalera Radničkog 1923 najavljen za predstojeću jesen, kragujevački klub je postigao dogovor sa Fudbalskim savezom Srbije da utakmice kao domaćin do kraja jesenje polusezone ipak igra na „Čika Dači“, a da se početkom proleća preseli u Donju Trnavu.

"Radnički će jesenju polusezonu igrati na „Čika Dači“. Hvala novom rukovodstvu FSS što je imalo sluha da u interesu fudbala i sporta u Kragujevcu i ovom delu Srbije izađe u susret Radničkom i omogući mu da igra na svom stadionu do kraja godine. Velika je to stvar za sve Kragujevčane, koji će i u narednih šest meseci imati priliku da gledaju najbolji fudbal u zemlji. Plan je da se u međuvremenu uz pomoć FSS završi rekonstrukcija stadiona u Donjoj Trnavi, koji će od početka prolećne polusezone biti naš novi dom u naredne tri godine, koliko bi trebalo da potraje izgradnja novog stadiona u Kragujevcu“, otkriva prvi operativac kragujevačkog superligaša, Slavko Perović.


tagovi

Radnički KragujevacMozzart Bet SuperligaSlavko Perović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara