Vladimir Vajs senior i Vladimir Vajs junior (©Reuters)
Vladimir Vajs senior i Vladimir Vajs junior (©Reuters)

Slovan Bratislava i nepotizam - klub koji igra osminu finala evropskog takmičenja, a ne deluje da ima svetlu budućnost

Vreme čitanja: 6min | čet. 16.03.23. | 13:25

Mnogo je nezadovoljstva u Slovačkoj, ali na Aleksandru Čavriću i njegovim saigračima je da na sve to zaborave i da stisnu redove protiv Bazela (četvrtak, 18.45) u revanš meču za plasman u četvrtfinale Lige konferencije

Da bi eksplodirao vulkan u fudbalu ne treba mnogo. Gde je prisutna tenzija, jedna varnica je dovoljna za katastrofu. Najtrofejnijem slovačkom klubu Slovanu iz Bratislave ta iskra je bio poraz od Žiline (0:1) prošle nedelje, posle kojeg ni najsamouvereniji navijači nisu optimisti za revanš meč osmine finala Lige konferencije protiv Bazela (četvrtak, 18.45) i pored 2:2 iz Švajcarske.

Već neko vreme vlada u Bratislavi atmosfera kao da je Slovan klub bez plana i svetle budućnosti. Čak ni to što se igrala ove sezone treća grupna faza u Evropi u poslednje četiri godine, odnosno prvi put dočekalo i proleće na međunarodnoj sceni, nije pokazalo da Slovaci znaju tačno šta rade sa klubom. Kontroverzni vlasnik Ivan Kmotrik u sukobu je sa svojim saradnicima, a trener Vladimir Vajs sa pojedinim igračima. Da nije dugogodišnjeg prijateljstva i poverenja baš između Kmotrika i Vajsa, čitav balon bi verovatno već pukao.

Izabrane vesti

Realnost je da Slovanovi uspesi nisu tako fantastični, kako u prvi mah izgleda. Da UEFA nije pokrenula novo takmičenje, onaj jedan nastup u Ligi Evrope u sezoni 2019/2020 i četiri osvojena boda u konkurenciji Bešiktaša, Brage i Vulverhemptona bili bi maksimum od Slovaka. Ovako, domogao se prvak Slovačke još dve grupe u Ligi konferencije, prošle sezone je bio treći iza Kopenhagena i PAOK-a, a ispred gibraltarskog Linkoln Red Impsa. Ove se Slovan domogao osmine finala zato što je bio prvi u ubedljivo najslabijoj grupi takmičenja, sa Bazelom, Žalgirisom i Pjunikom.

I opet, pogledala ga je sreća na žrebu, opet su ga kuglice ukrstile sa posrnulim velikanom iz Švajcarske. Dva puta je gubio Slovan od Bazela pre nedelju dana, ali se golovima Jurija Medvedeva i Malika Abubakarija izborio aktivan rezultat pred revanš. Međutim, neće bližu budućnost kluba da odluči to da li će se preskočiti Bazel ili ne, već stanje u prvenstvu Slovačke. A ono nije idealno…

18.45: (2,55) Slovan Bratislava (3,40) Bazel (2,95)

Posle šokantnog poraza od Žiline, Slovan je dodatno zaostao za liderom DAK Dunajskom Stredom. Sada ima četiri poena manje, a ako taj minus ne nadoknadi umesto kvalifikacije za Ligu šampiona igraće odmah kvalifikacije za Ligu konferencije. Tamo mu se ipak ne daju velike šanse, jer najjače ekipe koje je u poslednje tri godine uspevao da izbaci bile su gruzijski Dinamo Batumi, irski Šamrok Rovers i KI Klaskvik sa Farskih Ostrva.

Budžet Slovana na godišnjem nivou je oko 15.000.000 evra, ne računajući u to novac koji bi morao da se izdvoji na transfere za pojačanja, a to može da se obezbedi samo kroz nagrade od UEFA. Televizijska prava, kao i sponzori ne mogu da donesu veliki profit u Slovačkoj, a Slovanova muka je u tome što nema perspektivu u igračkom kadru. Glavne snage su 36-godišnjaci Juraj Kucka i Jaba Kankava, štoper Guram Kašija ima 35 godina, a kapiten, inače trenerov sin, Vladimir Vajs junior 33. Ni Aleksandar Čavrić, jedini preostali srpski fudbaler u Bratislavi nije baš u godinama u kojima može da se zaradi od njegovog transfera, 18. maja će nekadašnji krilni napadač OFK Beograda, Genka i Orhusa da proslavi 29. rođendan.

Prosek godina u Slovanovom timu je 27,1, što je daleko iznad čak i u poređenju sa Crvenom zvezdom i Partizanom, za koje takođe važi teza da se mahom oslanjaju na iskusne igrače. Zvezdin prosek, ako računamo samo fudbalere koji su imali neku minutažu ove sezone je 26,5 godina, Partizanov je 26,3. Beogradski „večiti“ barem imaju nekoliko mlađih igrača u izlogu, mogu rukovodioci da računaju na to da će u slučaju nekog evropskog neuspeha da „kapne“ koji dinar od transfera.

Dobro, Zvezda je sada mirna pošto će da igra Ligu šampiona, ali to je samo garant za jednu sezonu. Za Slovan, ne postoji nijedna takva zlatna koka poput Strahinje Erakovića, Sameda Baždara, Stefana Mitrovića ili Mihajla Ilića. Najmlađi Slovanov Slovak je 22-godišnji vezista Filip Liči, koji je češće na klupi nego na terenu. U Ligi konferencije je odigrao samo jedan meč. Ričard Križan, 25-godišnji štoper, ima još nevažniju ulogu – nije odigrao ni minut u Evropi. Slovanova škola jednostavno ne radi posao.

I tu je najveća nesuglasica gazde Ivana Kmotrika sa svojim sinom Ivanom Kmotrikom juniorom, koji obavlja funkcije potpredsednika i generalnog direktora. Otac smatra da je neophodno da se ekipa podmladi, dok njegov sin forsira ideju o dovođenju jeftinih pojačanja iz inostranstva i povratnika.

Ivan Kmornik senior (©YouTube)Ivan Kmornik senior (©YouTube)

Sve to je otišlo do te mere da je trener Vajs čak javno kritikovao pojedine fudbalere koji su došli za vreme njegove vladavine. Što bi se reklo, pod njegovom palicom. Jednostavno, Kmotrik junior je izgurao svoje zamisli, potpisao ugovore sa igračima, posle čega ga je otac čak na kratko i sklonio iz kluba.

Rekao sam mu da bih voleo da u budućnosti nađe pravi posao, a ne da trči za fudbalerima“, otkrio je Kmotrik senior u jednom intervjuu prošle godine.

Vajsu je smetalo i kakvi ugovori su potpisani sa pojedinim igračima. Između ostalih, i sa srpskim internacionalcem Ivanom Šaponjićem, koji je u januaru 2022. godine došao iz Atletiko Madrida bez obeštećenja. Tada se srpski napadač ugovorom obezbedio da ne može da bude prekomandovan iz prvog tima u rezerve, kao što je bio slučaj u Benfici, a baš to je hteo da uradi Vajs, nezadovoljan njegovim lošim partijama tokom jeseni.

Šaponjić je u prvoj polusezoni odigrao 453 minuta u prvenstvu Slovačke, raspoređeno na 14 mečeva, uz učinak od po dva gola i aasistencije. U Evropi gotovo da nije ni igrao, jednom je zatresao mrežu u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok je u Ligi konferencije bio bez učinka za 140 minuta, podeljenih na tri utakmice.

Vajs je hteo da skloni u rezerve Šaponjića, Križana i Učea Agba, ali ugovori to nisu dozvolili. Druga dvojica su ostali da treniraju sa prvotimcima, dok je nekadašnji fudbaler Partizana pronašao kompromisno rešenje i prešao na šestomesečnu pozajmicu u turskog drugoligaša Bandirmu. Tamo je već na prva četiri meča stigao do dva gola, koliko je u Slovanu imao za celu polusezonu.

Kasnije je Kmotrik ipak vratio svog sina na funkciju. „Kazna“ se nije dugo zadržala.

Tako sada Slovan ponovo ima dva tandema otac-sin u klubu. Predsednik – generalni direktor i trener – kapiten. Nepotizam na najvišem nivou.

Lukas Lovat (©Reuters)Lukas Lovat (©Reuters)

Kmotrik senior je inače izuzetno kontroverzna ličnost u slovačkoj javnosti. Preko noći je postao milioner, iskoristio je momenat posle raspada Čehoslovačke 1993. godine. Najveći deo bogatstva stekao je zvanično privatizacijom televizije TA3, odnosno štampanjem i distribucijom novina. Njegova firma se, između ostalog, bavi i duvanskom industrijom, nekretninama i preprodajom ribe. Uz to, Kmotrik je bio vrlo angažovan u političkoj sferi. U sport je ušao početkom veka, bio je na čelu Artmedije one sezone kada su Slovaci preko Partizana došli do grupne faze Lige šampiona. Ubrzo potom taj klub je rasformiran.

Kmotrikov sin je uglavnom bio u senci, sve do 2019. godine. Već je obavljao funkciju generalnog direktora Slovana, kada je na utakmici sa Banskom Bistricom izazvao skandal i nacistički salutirao pred kamerama. Taj snimak je eksplodirao u javnosti, daleko izvan granica Slovačke, zbog čega je Kmotriku junioru čak pretila i zatvorska kazna od šest meseci. Na kraju se sve zataškalo, a funkcioner je bio prinuđen da plati 5.000 evra.

Ništa od toga naravno Čavriću i njegovim saigračima ne treba da bude previše važno večeras. Moraju da se koncentrišu na teren i na meč sa Bazelom. Švajcarci igraju lošu sezonu, posle remija sa Sankt Galenom (1:1) za vikend pali su na šesto mesto na tabeli u prvenstvu i veliko je pitanje hoće li uspeti da se domognu evropskog takmičenja. Generalno, u tamošnjoj Superligi je ozbiljna gužva, između drugoplasiranog Serveta i šestoplasiranog Bazela razlika je samo četiri poena, tako da je možda za trofejni klub i najbolje da se što pre oprosti od Lige konferencije i u potpunosti posveti prvenstvu. Predstoji mu još 12 veoma važnih utakmica u Superligi.

Pomenimo i to, u grupnoj fazi Slovan nijednom nije izgubio od Bazela. U Švajcarskoj je slavio sa 2:0, dok su u Bratislavi odigrali 3:3.

LIGA KONFERENCIJE - OSMINA FINALA, REVANŠ MEČEVI

Sreda

Bašakšehir – Gent 1:4 (0:4), prvi meč 1:1

/Januzaj 88 – Emanuel Orban 31, 32, 34, Sujpers 37/

Četvrtak

18.45: (2,60) Jurgorden (3,20) Leh (2,80), prvi meč 0:2

18.45: (5,70) Sivas (3,70) Fjorentina (1,65), prvi meč 0:1

18.45: (2,55) Slovan Bratislava (3,40) Bazel (2,95), prvi meč 2:2

21.00: (2,75) AZ Alkmar (3,35) Lacio (2,55), prvi meč 2:1

21.00: (1,45) Nica (4,50) Šerif (8,50), prvi meč 1:0

21.00: (1,50) Viljareal (4,40) Anderleht (7,50), prvi meč 1:1

21.00: (1,25) Vest Hem (6,25) AEK Larnaka (15,0), prvi meč 2:0

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeSlovan BratislavaAleksandar ČavrićIvan ŠaponjićBazel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara