FOTO: AFP
FOTO: AFP

Slovenija kao Srbija, dočekala EURO posle 24 godine, Češka će tamo osmi put zaredom

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.11.23. | 22:41

Raspršeni snovi velikih autsajdera Kazahstana i Moldavije

Bile su tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Slovenija u istoj grupi na Evropskom prvenstvu 2000. godine. Odigrale onu čuvenu utakmicu u Šarlroi, kada su Plavi nadoknadili tri gola zaostatatka na krilima Sava Miloševića i Ljubinka Drulovića, stigli do boda i kasnije se plasirali u četvrtfinale takmičenja u Belgiji i Holandiji.

Ko bi tada pomislio da će obe reprezentacije čekati čak 24 godine da se ponovu domognu Evropskog prvenstva, a onda su to učinile u roku od dva dana. Nakon nedeljnog plasmana Orlova u Nemačku, svega tridestak sati kasnije identičnu stvar učinili su i fudbaleri Slovenije. Izabranici Matjaža Keka savladali su Kazahstan s 2:1 (1:0) u duelu u kom im je bod bio dovoljan i time obezbedili prvo učešće na velikim takmičenjima još od Mundijala u Južnoj Africi 2010.

Izabrane vesti

Nadao se Kazahstan da bi mogao do pobede na Stožicama, jedinog ishoda koji bi im omogućio direktan plasman na EURO 2024. Solidno su se držali popularni Jastrebovi sve do 41. minuta kada su skrivili jedanaesterac. Siguran realizator penala bio je Lajpcigova velika nada Benjamin Šeško za erupciju u Ljubljani. Izašao je gost na drugo poluvreme sa samo jednom mišlju - stići do preokreta. Ofanzivna igra isplatila se timu Magomeda Adijeva već u trećem minutu nastavka kada je baš fudbaler slovenačkog Kopra Ramazan Orazov savladao Jana Oblaka i doneo izjednačenje.

Izgledalo je da će domaći navijači strepeti do poslednjih trenutaka, da Slovenija ni ovog puta neće mirno na veliko takmičenje, a onde je sve muke skratio uzdanica Ivice Jovanovića u Panatinaikosu Benjamin Verbič prelepim udarcem u 86. minutu.

Ponovo je Matjaž Kek postao heroj slovenačkog naroda, pošto očigledno samo sa njim Slovenci mogu da plasmana na velike turnire. Podsetimo, iskusni stručnjak bio je na klupi i kada se selekcija plasirala u Južnu Afriku na Svetsko prvenstvo. Nakon Mundijala 62-godišnji stručnjak rodom iz Maribora predvodiće svoju državu i na kontinentalnoj smotri. Selektorska karijera za poštovanje.

Za Kazahstan ovo nije kraj svih nada o plasmanu u Nemačku, pošto će se selekcija koja je do 2002. godine nastupala u azijskoj konfederaciji boriti u martu naredne godine u baražu, a tamo su joj potencijalni rivali Grčka, Gruzija i Luksemburg.

Nisu Kazahstanci jedini koji su ove večeri želeli prvi plasman u istoriji na neko veliko takmičenje. Moldavija je mogla do najveće senzacije celokupnih kvalifikacija da je trijumfovala u Olumucu protiv Češke. Bila bi to prelepa priča, ali koliko je ona nerealna videlo se na Andruv stadionu. Češka je rutinski trijumfovala s 3:0 i plasirala se šesti put zaredom na EURO. Nije propustila nijedan od kada nastupa kao samostalna država.

Brzo je Češka stavila stvari na svoje mesto, a možda pomalo neočekivani junak Knedlički bio je 25-godišnji defanzivac praške Slavije David Doudera. Bio je ovo drugi pogodak na sedmom nastupu u dresu državnog tima za desnog beka. Sve dok nije ostao s igračem manja, gost se pristojno držao, a da da neće moći ni do boda postalo je jasno kad je isključen Vladislav Baboglo u 55. minutu.

Dugogodišnji centarfor Viktorije Plzenj Tomaš Hori na sebi svojstven način "nebeski" se odrazio u kaznenom prostoru gosta i pogodio za 2:0 u 72. minutu, za rarešenje svih dilema. Osmi uzastopni plasman Češke na Evropska prvenstva ukrasio je pogotkom i verovatno najpoznatiji igrač iz aktuelne generacije Tomaš Souček u 90. minutu.

KVALFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPA H

Slovenija - Kazahstan 2:1 (1:0)

/Šeško 41 pen, Verbič 86 - Orazov 48/

Severna Irska - Danska 2:0 (0:0)

/Prajs 60, Čarls 81//

San Marino - Finska 1:2 (0:0)

/Berardi 90+8 - Soiri 50,58/

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPA E

Češka - Moldavija 3:0 (1:0)

/Doudera 14, Hori 72, Souček 90/

Albanija - Farska Ostrva 0:0



tagovi

Fudbalska reprezentacija ČeškeReprezentacija MoldavijeFudbalska reprezentacija SlovenijeFudbalska reprezentacija Kazahstana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara