Haland na naslovnim stranama španske sportske štampe
Haland na naslovnim stranama španske sportske štampe

Slučaj Haland: Provizija od 40.000.000 i kraj rata Barse i Rajole? Tata na turi po Engleskoj

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.04.21. | 11:14

U Madridu oprezni, čekaju se Siti, Junajted, Čelsi i Liverpul

Erling Haland je iznenadio Pirineje i monopolizovao naslovne strane španske sportske štampe. Dolaza njegovog menadžera Mina Rajole i oca Alf-Ingea Halanda prvo u Barselonu, pa u Real na pregovore o potencijalnoj selidbi norveškog napadača u Primeru odjeknuo je širom Evrope. I tek će, jer katalonski Mundo Deportivo uverava da će tandem Rajola/Haland senior danas obići i nekoliko engleskih udvarača, konkretno Mančester Siti, Mančester junajted, Liverpul i Čelsi.

Svi oni su naravno zainteresovani da dovedu Halanda i svima se žuri, iako će sledećeg leta njegova izlazna klauzula u Borusiji moći da se aktivira za 75.000.000 evra. Ovog leta je neće biti, a kako u Dortmundu ne žele još da prodaju, moći će na Vestfalenu da zatežu za obeštećenjem.

Izabrane vesti

Pominjalo se više puta da Borusija neće ni pregovarati za sumu manju od 180.000.000 evra, mada katalonski Sport piše da se Đoan Laporta, novoizabrani predsednik Barselone, nada da će oboriti cenu na oko 150.000.000 evra.

S tim da će morati da isplati i Rajolu. Debelo. Čak 40.000.000 evra išlo bi Rajoli i Halandovom ocu samo na ime provizije za potpis. Plus plata, ogroman novac.

(2,45) Barnsli (3,05) Reding (3,15)

Laporta je međutim rešen da posle šest sušnih sezona vrati Barselonu na krov Evrope. To mu je cilj broj jedan, da bi ga izveo moraće da zadrži Lionela Mesija na stadionu Kamp Nou, a i da mu dovede napadača koji garantuje golove, odnosno – Erlinga Halanda. Na Vestfalenu je na 49 utakmica 49 puta tresao protivničke mreže. Sve je jasno dakle. Ako bi došao, imao bi Mesija da mu pakuje golove, a sa mladim lavovima kakvi su Ansu Fati, Frenki de Jong, Seržinjo Dest, Riki Puć i ostali imali bi navijači čemu da se nadaju.

Pitanje je samo može li Barselona to da izvede. Real finansijski bolje stoji, ali Florentino Perez je prvenstveno zagrizao za Kilijana Mbapea, a čeka se i David Alaba. Čak i za Kraljevski klub bi bilo previše da ih uzme sve odjednom. U Barsi se nadaju da će Real ipak krenuti po Mbapea. Madridski mediji ne puštaju nikakve bombastične tekstove. Mada Real je to, nikad ga ne treba otpisati.

Englezi se tek čekaju, Mančester Siti je prema nekim ranijim navodima ostrvskih tabloida za Halanda spremio platu od 33.000.000 evra bruto. Za Barselonu bi to bilo previše kad već daje više od 100.000.000 godišnje Mesiju. Bruto naravno. Ohrabruju Rajoline reči da Haland hoće baš u Španiju. Piše se i da se Siti okrenuo ka Hariju Kejnu, Čelsi motri Serhija Aguera.

Laporta je uveren: hoće baš u Barselonu. I zbog toga je spreman da posreduje u pomirenju Barse i Rajole. Taj sukob je počeo još 2009. godinje kada je Rajola doveo Zlatana Ibrahimovića na stadion Kamp Nou. Uzeo je Mino proziviju od 3.000.000 – u to vreme ozbiljan novac – pride 10 odsto od Ibrahimovićeve plate. Barsa mu je isplatila taj novac za onu jednu godinu koju je Ibra proveo u Barseloni, ali ju je Rajola preveslao, pa je morala da plaća i one naredne do kraja ugovora, iako je Zlatan već otišao. Sandro Rosel, tadašnji predsednik, kasnije je “zamrzao” isplate, jer je Rajola u javnosti vređao Pepa Gvardiolu. Rajola je iz celog posla uzeo 9.000.000 evra, ali ostavio loš utisak u Barseloni.

Međutim, sa Laportom je uvek bo dobar. Pred izbore 2015. uveravao je navijače da će dovesti Pola Pogbu ako Laporta pobedi. Pobedio je Đozep Marija Bartomeu i doveo Ardu Turana. Arijedo Brajda, koji se tada pitao za transfere, kasnije je izjavljivao da mu je sportski sektor više puta saopštavao da se Pogba jednostavno ne uklapa u profil igrača kakvog Barsa traži i da se o njemu nikada nije govorilo.

Leta 2017. Rajola i Barsa su ipak umalo dogovorili jedan posao, ali je tada Pari Sen Žermen blokirao već dogovoreni dolazak Marka Veratija. Dve godine kasnije Rajola je opek okrenuo leđa Kataloncima i Matijsa de Lihta odveo u Juventus, iako je Bartomeu bio uveren da će ga dovesti.

U Barseloni takođe Rajoli pamte da im je 2017. iz La Masije odveo jednog od tada najtalentovanijih igrača Ćavija Simonsa i to pravo u tabor Pari Sen Žermena, najvećeg internacionalnog neprijatelja katalonskog kluba. Jer tek da podsetimo, PSŽ je Barsi ispred nosa uzeo Tijaga Silvu, Davida Luiza, Markinjosa, Veratija, Adrijena Rabioa i naravno – Nejmara.

Srećom po Barsu, za Halanda za sada ne upinju.


tagovi

Erling Halandletnji prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Barselona
Dortmund
Real Madrid
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara