Šok u Amsterdamu! Babaroga Nunjez za kraj Ajaksove bajke (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.03.22. | 22:59

Benfika iz jednog šuta do četvrtfinala...

Ajaksova bajka je završena, 2019. godina ostaje neponovljiva. Za sada. Mada su ih mnogi smatrali za favorite iz senke za plasman u samu završnice Lige šampiona, Kopljanici su zaustavljeni na prvoj prepreci posle grupne faze. Benfika koja ove sezone prečesto trokira u Portugaliji i odavno nije ozbiljan konkurent za titulu, uspela je da slavi rezultatom 1:0 usred Amsterdama i obezbedi prolaz među osam najboljih ekipa starog kontinenta. Ukupan rezultat - 3:2 za Portugalce. Glavni junak: Darvin Nunjez; režija: Nelson Verisimo.

Portugalski stručnjak očito je odlično odradio domaći zadatak. Svestan da ne može prsa u prsa sa Holanđanima odlučio je da lepotu i spektakl žrtvuje zarad rezultata i slave. Bilo je to 90 mučnih minuta za gledanje kada su gosti iz Lisabona u pitanju. Kockao se Verisimo, ozbiljno se kockao. Jer da je ispao na takav način ode glava na panj. Međutim na kraju je bitan samo semafor. A semafor u ovom slučaju kaže: Benfika!

Izabrane vesti

Jedan šut za 90 minuta, jedan gol i prolaz među osam.

Ko bi rekao da ćemo nakon onakvom meča pre dvadesetak dana u Lisabonu gledati ovakvu rovovsku borbu? Na Lužu četiri gola, skoro 30 šuteva kombinovano, prilika i promašaja na pretek, taman toliko da je rezultat mogao da bude 7:7... Noćas sušta suprotnost svega toga. Uglavnom zahvaljujući jednoj strani. Dok je Ajaks ostao dosledan svojoj filozofiji, napadačkoj igri s puno pasova i kontrolom poseda, Nelson Verisimo rešio je da "uštroji" svoje kreativce. Gotovo sve do jednog stavio je u službu tima, čvrste i organizovane odbrane u kojoj se tačno znalo ko ima kakav zadatak. U takvoj situaciji Benfika jedva da je imala 30 odsto loptu u posedu, a Andre Onana nije imao potrebu ni jedan jedini put ozbiljno da interveniše. Udaraca u okvir gola - 0. Ulazaka u šesnaesterac - svega dva ili tri. Svaki put nakon prekida.

I tako sve do 77. minuta. A onda šok na Johan Krojf areni. Prekid je izveo Aleks Grimaldo, a ubojiti Darvin Nunjez skočio između golmana i svog čuvara Jurijena Timbera i - pogodio.

AJAKS - BENFIKA 0:1 (0:0)

/Nunjez 77/

Stadion: Johan Krojf Arena

Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija)

Žuti kartoni: Timber, Blind, Gravenberh (Ajaks), Ramos (Benfika)

AJAKS (4-3-3): Onana - Mazarui, Timber (od 90+6. Kunds), Martinez, Blind - Alvarez (od 81. Brobi), Berghujs (od 81. Klasen), Gravenberh - Entoni, Ale, Tadić. Trener: Ten Hag.

BENFIKA (4-3-3): Vlahodimos - Žilberto (od 90+1 Lazaro), Otamendi, Vertongen, Grimaldo - Everton (od 72. Jaremčuk), Fajgl, Tarabt (od 46. Meite) - Silva, Nunjez (od 81. Gonkalves), Ramos (od 90+1. Bernardo). Trener: Verisimo.

Istina, Andre Onana nije se proslavio, krenuo je na istrčavanje i praktično promašio loptu, međutim teško je oteti se utisku da je Ajaks u ovoj situaciji skupo platio opredeljenje da usled želje za kontrolom svakog dela terena i organizacijom napada od strane štopera igra sa dvojicom izrazito niskih štopera. Pomenutim Timberom i Argentincem Lisandrom Martinezom. Timber 1,82, Martinez 1,75. Ozbiljan hendikep u modernom fudbalu, pokazalo se to večeras.

Timber nije imao nikakve šanse u skoku sa Nunjezom, a ni Martinez se nije proslavio, pošto je golu prethodnio njegov najblaže rečeno banalan prekršaj skoro uz korner zastavicu...

Lepo je sve to namirisao Verisimo, uvideo Ahilovu petu u vidu dvojice "malih" štopera, naredio svojim momcima "čekalicu" i igru na prekid. I - dočekaše Portugalci svoj trenutak.

Benfika je bila bezopasna. Doslovce potpuno bezopasna. Onana maltene da je prvi put dotakao loptu rukama kada je morao da je izvadi iz mreže. Ali daleko od toga da je Ajaks nadigrao goste iz Lisabona. Osim u posedu. Iz te njegove devedesetominutne inicijatove nije se izrodila nijedna šansa iz kategorije takozvanih "stopostotnih". Tek dva šuta sa 16 metara i nekoliko puta preko prečke.

Sebastijan Ale kao najubojitiji napadač neutralisan. Antoni kao najopasniji dribler pod kontrolom. Dušan Tadić kao prvi kreativac pod stalnim pritiskom. Kap njegove magije u 49. minutu, kada je pokretom tela izbacio čuvara, ostao sam i gađao sa 17-18 metara, predstavlja možda i najbolju priliku za domaćina.

Tri puta su fudbaleri Ajaksa tražili penal večeras, s tim da je osnova bilo možda samo u situaciji iz 71. minuta. Tada je Rajan Gravenberh šutirao, lopta zakačila Julijana Vajgla u lakat i odbila se u korner. Sudija Karlos del Sero ostao je nem.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak

Mančester Junajted - Atletiko Madrid 0:1 (0:1), prvi meč 1:1

/Lodi 41/

Ajaks - Benfika 0:1 (0:0), prvi meč 2:2

/Nunjez 77/

Sreda

21.00: (2,00) Juventus (3,50) Viljareal (4,10), prvi meč 1:1

21.00: (4,10) Lil (3,50) Čelsi (2,00), prvi meč 0:2

Ranije odigrano

Mančester Siti – Sporting 0:0, prvi meč 5:0

Real Madrid – Pari Sen Žermen 3:1 (0:1), prvi meč 0:1

Bajern Minhen – RB Salcburg 7:1 (4:0), prvi meč 1:1

Liverpul – Inter 0:1 (0:0), prvi meč 2:0


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara