Slavlje fudbalera Kazahstana (Reuters)
Slavlje fudbalera Kazahstana (Reuters)

Šok za Dance u Astani: Krenuli dinamitom na Kazahstan, pa se razneli u paramparčad (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.03.23. | 17:09

Herojska partija domaćina koji je do 73. minuta gubio sa 2:0, a na kraju uspeo da slavi sa 3:2

Šta god da se desi do kraja dana na evropskoj fudbalskoj mapi, teško da će predstavljati veći podvig od herojskog preokreta Kazahtana protiv Danske. Na papiru autsajderi, na ternenut takođe, ali samo tokom prvih 45 minuta duela sa skandinavskom selekcijom. Tada je domaćinima mrežu zatrpavao razgoropađeni Rasmus Hojlund, tada su crveno-beli vodili sa 2:0 i niko nije mogao da pretpostavi šta će se dogoditi u drugoj polovini meča. A tada su na teren istrčali neki drugi Kazahstanci i u završnih minuta režirali spektakularan preokret i jednu od najvećih pobeda u reprezentativnoj istoriji uz onu protiv Srbije iz 2007. godine - 3:2.

Krenula je Danska dinamitom u osvajanje Astane, srušila pola grada zahvaljujući spektakularnom Hojlundu stelcu ukupno pet golova na startu Evro kvalifikacija. Ali ni dva pogotka u 2. kolu nisu bila dovoljna da Danci zadrže maksimalan učinak. Zapravo nisu bili dovoljni ni za bod. Dinamit im je predugo ostao u ruci, nisu ga se na vreme oslobodili, te umesto da dokusure protivnika, izabranici Kaspera Hjulmanda, završili su razneti u paramparčad.

Izabrane vesti

POBEDONOSNI GOL KAZAHSTANA POGLEDAJTE OVDE.

Krenuli su domaćini odlučnija na gol rivala u drugom delu utakmice, nagovestili spremnost da zaprete, a nakon što im je u 73. minutu Vind igranjem rukom poklonio penal, a u gol ga pretvorio Bahtior Zainutdinov, počeli su da veruju u čudo. A to je prvi korak da ona počnu da se događaju. Prvo u nizu predstavljao je projektil Aškata Taribergena, veziste Ordabasija koji za 32 godine života i deceniju i po fudbalske karijere nikada nije izašao iz Kazahstana. U njegovoj desnici skrivao se top, otkriven je na, za Kazahstan velikoj sceni Evro kvalifikacija, a đule je probušilo nemoćnog Kaspera Šmajhela u 86. minutu.

PROJEKTIL KAZAHSTANA ZA 2:2 POGLEDAJTE OVDE.

Prva pomisao neutralog ljubitelja fudbala bila bi verovatno da Danci imaju dovoljno vremena da ipak pokušaju da vrate vođstvo i ceo plen, ali dogodilo se potpuno suprotno. Rezervista Amat Ajmbetov šokirao ih je u kazahstanskoj prestonici. Idealnu loptu dobio je na druoj stativi, a Šmajhel nije imao šanse. Počela je fešta u Astani, a trener Magomed Adijev maltene ostao bez reakcije. Teško da je i on verovao u ovakav rasplet događaja.

Danska jeste razočarala u Kataru gde je grupu sa Francuskom, Australijom i Tunisom okončala kao fenjeraš, ali poraz na ovakav način dodatno je produbio činjenicu da je skandinavska selekcija u krizi. Ne tako davno, tokom kvalifikacija za Mundijal, Danci su slovili za najdominantniju evropsku selekciju, ona što je na prvih devet utakmica upisala sve pobede, postigla 30, a primila samo jedan gol. Ličili su tada Hjulmandovi puleni na malu Nemačku, brzu, lepršavu, modernu, oku prijemčivu selekciju, a opet odlično zategnutu u odbrani. Večeras je odrbana pala na testu.

I pre nego što su Kazahstanci počeli da tresu mrežu, gosti su im dozvolili previše stvorenih prilika, udaraca ka golu Šmajhela. Golman Nice je do jednog trenutka uspevao da se izbori sa udarcima Kazahstanaca, ali kod golova zaista nije mogao mnogo.

Ako postoji nešto pozitivno u današnjem izdanju popularnog Dinamita, onda su to nova dva gola Hojlunda. Golgeter Atalante je pre tri dana doneo trijumf svojoj selekciji počastivši Fince het-trikom, a u sličnom ritmu nastavio je i danas - majstorskim lob udarcem iz 21. minuta, te snalažljivopću u šesnaestercu petnaestak minuta kasnije. Imao je u drugom delu polu-šansu za novi het-trik i da je pogodio iz teške pozicije, povratak Kazahstana bio bi misaona imenica. Ovako se dogodio presedan i već na startu zakomplikovala se situaciju u grupi H u kojoj su još Slovenija, Severna Irska, Finska i autsajder San Marino.

PRVI GOL HOJLUND POGLEDAJTE OVDE.

DRUGI GOL HOJLUNDA POGLEDAJTE OVDE.

Danci su uoči kvalifikacija bili apsolutni favoriti za prvo mesto u grupi, ali sa odbranom što je već primila četiri gola na prve dve utakmice, posao bi mogao da im bude znatno teži.

Za kraj, duel u Astani sudio je srpski arbitar Novak Simović, koji je junaka utakmice Ajmvetova isključio u šestom minutu sudijske nadoknade. Rezervista je prvo zaradio žuti karton zbog skidanja dresa nakon pogotka, a onda u smiraj utakmice napravio prekršaj vredan druge javne opomene i crvenog kartona.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

GRUPA H

Nedelja

Kazahstan - Danska 3:2 (0:2)

/Zainutdinov 72, Tagibergen 86, Ajmbetov 89 - Hojlund 21, 36/

18.00: (1,02) Slovenija (20,0) San Marino (45,0)

20.45: (2,60) Severna Irska (3,00) Finska (3,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija DanskeFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija KazahstanaRasmus Hojlund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara