Santijago Solari (©AFP)
Santijago Solari (©AFP)

Solari i bronzani Meksikanci vraćaju Klub Ameriku na tron Severne Amerike

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.08.21. | 23:20

Najtrofejniji meksički klub u prvom meču polufinala KONKAKAF Lige šampiona u noći između četvrtka i petka od 04.00 časova po srednjeevropskom vremenu dočekuje Filadelfiju

Najbolji klub Severne Amerike, meksički Klub Amerika, rešen je da se vrati na vrh posle nekoliko godina posta. U noći između četvrtka i petka, od 04.00 časova u Meksiko Sitiju dočekuje Filadelfiju u prvom meču polufinala KONKAKAF Lige šampiona, takmičenja u kojem su rekorderi.

Orlovi su osvojili elitno takmičenje sedam puta do sada, jednom više od Kruz Azula i dva puta od Pačuke, a nikada nisu izgubili u finalu. Uz to Klub Amerika ima i najviše titula u Meksiku (13), a najčešće je osvajala i nacionalni kup (6).

Izabrane vesti

Prošle godine nije osvojila nijedan trofej, a Ligu šampiona je poslednji put pokorila još 2016. godine. Zato je Meksikancima stalo da se sada vrate na tron.

04.00: (1,47) Amerika (4,20) Filadelfija (7,50)

Filadelfija sa druge strane nikada nije osvojila nijedno takmičenje. Dobila je 2020. godine medalju za to što je bila najbolja u ligaškom delu MLS, a čak tri puta je gubila u finalu Kupa SAD. Doduše, reč je o mladom klubu, koji postoji od 2008. godine, a u MLS učestvuje od 2016.

Do polufinala je Filadelfija stigla dominantno. U osmini finala je eliminisala kostarikansku Saprisu sa dve pobede, rezultatima 1:0 i 4:0, a potom je u četvrtfinalu bila bolja od Atlanta Junajteda sa 3:0 i 1:1.

Klub Amerika je imala mnogo teži posao. Prvo je bila bolja od Olimpije iz Hondurasa, samo zahvaljujući golu u gostima. Tamo je trijumfovala sa 2:1, pa je poraz od 1:0 u Meksiko Sitiju nije skupo koštao. Mučila se Klub Amerika i u četvrtfinalu, eliminisala je Portland ukupnim rezultatom 4:2.

Ovo će joj biti prvi duel sa Filadelfijom, a na svojoj Asteci je svakako favorit. Moraće međutim da zaustavi Kacpera Przibilka i Serhija Santosa, dvojicu sjajnih napadača Filadelfije, da bi uspela u tome.

Przbilko je trenutno najbolji strelac Lige šampiona sa pet postignutih golova. Tome je bivši as Kajzerslauterna pridodao i jednu asistenciju. On je sa 23 pogotka u dresu Filadelfije četvrti najbolji strelac u klupskoj istoriji, a u pohodu je na Francuza Sebastijena Le Toa, koji je dao 56 golova i rekorder u klubu.

Filadelfija će u Meksiku morati da igra bez Hamira Monteira, bivšeg veziste Meca, koji pokušava da realizuje transfer i očekuje se da u narednih nekoliko dana napusti Filadelfiju.

Sa druge strane nekadašnji fudbaler Real Madrida, Santijago Solari, koji sedi na klupi Klub Amerike, sada će samo imati jači tim nego prethodih nedelja. Sa Olimpijskih Igara u Tokiju vratilo se nekoliko važnih prvotimaca, od kojih je svakako najveća zvezda golman Giljerme Očoa. Uz njega, Horhe Sančez, Henri Martin i Sebastijan Kordova su bili deo reprezentacije Meksika koja je stigla do bronzane medalje.

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Monterej – Kruz Azul 1:0 (1:0)

/Meza 9/

Petak

04.00: (1,47) Amerika (4,20) Filadelfija (7,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

KONKAKAF Liga šampionaSantijago SolariKlub AmerikaFiladelfija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara