Santijago Solari (©AFP)
Santijago Solari (©AFP)

Solari oteran pred veliki derbi sa Monterejem

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.03.22. | 23:10

Klub Amerika sa novim trenerom Fernandom Ortizom pokušava da spase sezonu

Očekivalo se da će Santijago Solari da bude ogromno pojačanje za Klub Ameriku, ali nekadašnji strateg Real Madrida neće ostati u lepom sećanju kod navijača Orlova iz Meksiko Sitija. Za godinu dana nije osvojio nijedan trofej, a koliko je u poslednje vreme njegov tim bio loš najbolje pokazuje to što je otpušten neposredno pred derbi sa Monterejem (nedelja, 02.06) u 9. kolu Klausure.

Prvobitno je ideja bila da se Solariju „sudi“ posle derbija, ali prvi čovek Klub Amerike Emilio Azkaraga Žan je toliko bio besan posle meča sa Keretarom, da je momentalno otpustio Argentinca. Ne toliko zbog rezultata, meč je završen 1:1, koliko zbog loše igre Orlova. Imala je Klub Amerika prednost od 5. minuta, a Keretaro je došao do boda iz penala u 95. Pre toga je Alehandro Zendehas dobio crveni karton, pa je sada suspendovan za duel sa Monterejem.

Izabrane vesti

Klub Amerika je posle osam kola poslednja na tabeli Klausure, ima samo šest poena i svega jednu pobedu. Rizikuje da ostane bez plej-ofa, što bi bila prava katastrofa za najtrofejniji klub Severne Amerike.

U Aperturi je Klub Amerika bila prva u ligaškom delu, ali je potom izgubila u četvrtfinalu plej-ofa od Pumasa. Nešto pre toga je Solarijev tim izgubio i u finalu KONKAKAF Lige šampiona, baš od Montereja sa 1:0, pa je već tada bilo jasno da će teško da bude Argentincu da zadrži posao.

02.06: (2,00) Monterej (3,40) Klub Amerika (3,90)

Dobio je priliku i u Aperturi, ali uveliko je narušena atmosfera u ekipi. Nisu pomogla ni skupocena pojačanja, na petoricu fudbalera je potrošeno 21.600.000 evra u januaru. Najviše na Diega Valdesa, 10.600.000 evra.

Solarija je zamenio Fernando Ortiz, trener iz omladinske škole. Prvobitno su Meksikanci mislili da će on da bude samo vršilac dužnosti, dok se ne pronađe stalno rešenje, ali brzo je stiglo i objašnjenje iz kluba. Ortiz će sigurno da ostane do kraja Klausure, posle čega će da se proceni da li će da dobije novi ugovor.

Ortiz je već doneo prve promene, bukvalno prvog dana. Poručio je ekipi da će, kao trener iz omladinske škole, više da se oslanja na „mlade lavove“, odnosno da će oni da imaju prednost u odnosu na preplaćene zvezde koje nisu u formi. Očekivalo se da će i Solari tako da radi, pošto je radio sa klincima u Real Kastilji, razvojnom timu Kraljevskog kluba, ali Argentinac je u Meksiku više verovao veteranima.

Zato je Ortiz odmah prešao sa reči na dela. Momentalno je promovisao dvojicu 19-godišnjaka u prvi tim, desnog beka Emilija Laru i ofanzivnog vezistu Karela Kamposa.

Znam momke iz omladionskog tima i kakav kvalitet poseduju. Jedan sam od onih trenera koji voli da pruži mladim igračima šansu da debituju. Ako procenim da imaju kvalitet za prvi tim, dobiće uvek šansu“, poručio je Ortiz.

Monterej i Klub Amerika su stari rivali i njihovo neprijateljstvo je dobro poznato i izvan granica Meksika. Ove sezone u Klausuri međutim ni Monterej nije dobar, takođe ima samo šest poena, ali je odigrao dve utakmice manje od Klub Amerike zbog učešća na Klupskom svetskom prvenstvu u februaru. Tamo je bio peti, posle poraza od Al Ahlija iz Kaira i pobede nad Al Džazirom.

Monterej je po povratku sa tog takmičenja vezao dva poraza, od Pueble i San Luisa, a zatim je u prošlom kolu odigrao 0:0 protiv Klub Leona. Vezao je tri meča bez postignutog pogotka.

Realizacija je definitivno najveći problem Montereja, postigao je samo šest golova u Klausuri, najmanje od svih rivala. Kvota u Mozzartu da neće uspeti da zatrese mrežu Klub Amerike je 3,80.

Klub Amerika nije uspela da postigne gol protiv Montereja na poslednja tri susreta. Posle poraza u Ligi šampiona igrala je protiv njega i u Aperturi u novembru. Tada je meč završen 0:0.


tagovi

MonterejKlub AmerikaMeksiko 1Santijago Solari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara