Ole Gunar Solskjer (©Reuters)
Ole Gunar Solskjer (©Reuters)

Solskjer otvorio dušu: Neki igrači Junajteda su precenili sebe, dvojica odbili da budu kapiteni

Vreme čitanja: 6min | sre. 20.09.23. | 15:49

Norveški stručnjak u intervjuu za Atletik govorio o trenerskom mandatu na Old Trafordu

Početak nove sezone sugeriše da možda ipak nije (samo) do trenera. Jer ako Ole Gunar Solksjer i Ralf Rangnik nisu bili pouzdane opcije, Erik Ten Hag je delovao kao takva zbog svega što je za četiri i po sezone uradio sa Ajaksom. Da bi mogao da bude pravi izbor holandski stručnjak je nagovestio osvajanjem trofeja u prvoj debitantskoj sezoni na Old Trafordu, ali je u aktuelnoj napravio nekoliko koraka unazad i doveo u pitanje poverenje navijača. Nije ni prvi ni poslednji.

Pomenuti Solskjer je primera radi imao bajkovit početak, nije dugo čekao ni da mu navijači spevaju pesmu, ali je ona kratko potrajala. Dve i po godine zadržao se bivši fudbaler Junajteda na klupi mančesterskog kluba pre nego što je u novembru 2021. dobio "zahvalnicu". I od tada se nije vraćao trenerskom poslu. Niti ga je previše bilo u medijima, ali je posle nepune dve godine odlučio da otvori dušu u opširnom intervjuu za Atletik i progovori o svom trenerskom mandatu na Old Trafordu, koji je u tamošnjoj fudbaljskoj javnosti proglašen kao neuspešan.

Izabrane vesti

"Dobro, nešto je falilo – trofej. Jedan penal mogao je da promeni to (u finalu Lige Evrope protiv Viljareala, prim.aut) i na moj period tamo gledalo bi se drugačije. Trofeji su bitni, ali je bilo važno i ponavljati dobre nastupe. Uspevali smo to dugo, bili dosledni. Na kraju, to nije bilo dovoljno dobro, ali zadatak koji sam dobio je bio da nasmejem navijače i nešto smo pokrenuli. Bili smo na vrhu tabele u septembru 2021, vratio se Kristijano Ronaldo, a dišli su i Džejdon Sančo i Rafael Varan. Ojačali smo dovođenjem ovih igrača. Trebalo je da napravimo sledeći korak i uključimo se u borbu za titulu. I, nažalost, jednostavno nije uspelo", počeo je Solskjer intervju za Atletik.

Ronaldov povratnički mandat u klubu bio je identičan kao Solksjerov trenerski. Počeo je obećavajuće, završio se košmarno.

"Bila je to opcija koju je bilo vrlo teško odbiti, pomislio sam da smo morali da je iskoristimo, ali se ispostavilo kao pogrešna odluka. Činilo se ispravnim kada smo ga doveli, i navijači su osetili to protiv Njukasla kada je Old Traford podrhtavao. I dalje je bio jedan od najboljih golgetera na svetu, delovao je snažno. Kada sam pogledao naš raspored, bio je to prelomni deo sezone: Mančester Siti, Liverpul, Totenhem i Lester na strani. Onda Čelsi, Arsenal, plus utakmice u Ligi šampiona. Stvari su se okrenule protiv nas. Krenulo je porazom od Aston Vile i kasno promašenim penalom. Kada ste u grupi svi moraju da vuku u istom smeru. Kada stvari nisu išle kako treba, na površinu je isplivao ego pojedinih igrača. U gostima bismo pobedili Totenhem 3:0, ali bismo onda izgubili dve utakmice."

©Reuters©Reuters

Te jeseni izgubili ste pet od sedam utakmica. Osetio je Solskjer da su mu dani na Old Trafordu odbrojani.

"Niko mi nije rekao, ali sam znao na poluvremenu protiv Votforda (poraz 4:1 u novembru 2021. prim.aut). Nismo izgledali kao Mančester Junajted, igrači se nisu borili jedan za drugog. Na poluvremenu sam rekao igračima da bi to mogao da bude poslednji put kako radimo zajedno. Sledećeg jutra dobio sam poruku od Eda Vudvorda, koji mi je rekao da želi da me vidi u kancelariji u Keringtonu. Odbacio sam porodicu na aerodrom kada sam dobio poruku i rekao ženi kako ću se možda vratiti u Norvešku pre nje. Bio je to vrlo emotivan dan. Nisam mislio da će biti, ali osećao sam se kao da napuštam svoju porodicu."

Da li si bio ljut zbog načina na koji si je napustio?

"Niti ljut niti ogorčen, samo razočaran. Nisam uspeo da radim svoj posao iz snova onako kako sam se nadao. Preuzeo sam ga privremeno na šest meseci i uživao sam. Zaista jesam, posebno posle pobede protiv Pari Sen Žermena (revanš u osmini finala LŠ na Parku prinčeva, prim.aut). Bilo je sjajnih trenutaka i kada sam trajno preuzeo klupu. Pobede protiv Sitija na strani, gol Skota Metkominija protiv Sitija kod kuće u poslednjoj utakmici pre korona virusa. Nikad pre toga nisam osetio takvo podrhtavanje Old Traforda."

Pojedini Solskjerovi bivši saigrači govorili su kasnije kako su ga fudbaleri Junajteda “bacili pod autobus“. Međutim, norveški stručnjak nije osetio da mu je ekipa okrenula leđa.

"Nisam, zaista. Pojedini fudbaleri nisu bili dobri koliko su mislili da jesu. Neću ih imenovati, ali me je razočaralo kada su dvojica igrača odbili priliku da postanu kapiteni. Takođe me je razočaralo kada pojedini fudbaleri nisu želeli da igraju ili treniraju jer su želeli da po svaku cenu napuste klub. Kada sam otišao pojedini mediji su pisali o načinu na koji sam trenirao neke igrače, što je bila velika laž, ali imao sam solidan, iskren odnos sa većinom njih."

Stiče se utisak posle svega izrečenog, ali i onoga što se u medijima piše, da je trenutno nemoguće uspešno obavljati funkciju trenera Junajteda.

"Ne, ali je teško, posebno za trenere koji nasleđuju jednog od najboljih trenera ikada (ser Aleksa Fergusona, prim.aut). Očekivanja su ogromna, ali ne možemo da živimo u istoj eri kao kada sam ja igrao. Imali smo za rivale Čelsi i Arsenal. Sada većina timova ima novac ili čak i ako nemaju, ne moraju da prodaju. Tada su Vejn Rundi i Kristijano Ronaldo bili najbolji mladi igrači i mi smo ih doveli. Sada Junajted ne može samo da se pojavi i kupi Ivana Fergusona. Nismo mogli da dovedemo igrače na koje sam ukazivao klubu."

©Reuters©Reuters

Ti igrači sada igraju za Junajtedove najveće rivale.

"Predložio sam Erlinga Halanda pre nego što je debitovao za Salcburg. Deklana Rajsa koji nas ne bi koštao onoliko koliko je koštao ovog leta. Diskutovali smo o Mojzesu Kaisedu, ali smo smatrali da nam je potreban koji je u tom trenutku bio spreman. Brajton je dobar u tome da dovede igrača iz inostranstva i pusti ga godinu i po dana da stane na noge. U Junajtedu nemate taj luksuz i to je koštalo klub mnogih igrača. Džuda Belingema smo želeli jako, ali poštujem to što je odabrao Dortmund. Potpisao bih Kejna svakog dana u nedelji i imao sam utisak da je želeo da dođe. Ali klub nije imao budžet usled finansijskih ograničenja zbog korona virusa…

Solskjerov naslednik Ralf Rangnik je kasnije bio kritikovao klub zbog situacije u kojoj ga je zatekao kada je došao na Old Traford.

"Klub u koji je došao u novembru bio je drugačiji u odnosu na onaj iz septembra. Kada je došao rekao sam mu svoje mišljenje o svakom igraču. Stvari su se pokvarile, kolektiv je bio izgubljen i to nije bio Junajted u kojem su se timovi gradili na kolektivu. Neki igrači su smatrali da je trebalo da igraju više i nisu bili konstruktivni prema okruženju. Za mene je to greh. Kada ja nisam počinjao utakmice, želeo sam da dokažem menadžeru da je pogrešio. Sada agenti i članovi porodice igračima ulaze u glavu i govore im da su bolji nego što jesu, jer imaju interes. To je bolest modernog fudbala."

Ističe da planira da se vrati trenerskom poslu, ali kako stvari stoje, to neće biti na Ostrvu.

"Da, imao sam i ponude, poslednje dve iz Saudijske Arabije. Moj najbolji drugar, koji je ujedno i moj agent, vodi računa o njima. Ako ste vodili Mančester junajted, postavljate sopstvene kriterijume o tome sa kim želite da radite. Volim Engleski u Premijer ligu. Čak i Čempionšip deluje jače nego ikad, ali ja nisam vezan za Englesku. Možda mi je potreban drugačiji izazov gde bih morao da iskusim novu kulturu i naučim novi jezik", zaključio je Norvežanin.


tagovi

Ole Gunar SolskjerMančester Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara