FOTO: AFP
FOTO: AFP

Španski duh integrisan u Mesopotamiju, svemu je zaslužan Enrikeov pomoćnik

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.01.24. | 15:10

Zvuči nestvarno, ali Irak igra atraktivan fudbal

Dugo je važila reprezentacija Iraka za sinonim grube selekcije spremne da bez ikakvog u umiranja u lepoti ostvari veliki rezultat. Bilo je tako i 2007. kada je predvođena Junisom Mahmudom napravila veliko iznenađenje i osvojila Azijski kup. Nije se beskompromisni stil menjao ni u narednih petnaestak godina, kakav god da je bio rezultat.

Jedan potpuno novi Irak predstavio se svetu u prethodnih desetak dana. Ekipa španskog selektora Hesusa Kasasa zabeležila je sve tri pobede i s maksimalnih devet bodova otišla u osminu finala. Posle Indonezije i Japana Lavovi Mesopotamije trijumfovali su protiv Vijetnama 3:2 i još jednom pokazali gracioznost u igri, nezamislivu za ovaj tim do dolaska 50-godišnjeg Madriđanina.

Izabrane vesti

Jeste zemlja smeštena između Tigra i Eufrata pokušavala prethodnih deceniju i po sa Zikom, Vladimirom Petrovićem Pižonom, Srečkom Katanecom, Dikom Advokatom i Željkom Petrovićem, ali čini se niko od pomenutih stratega nije uspeo da izbije Iračanima taj "krvoločni" pristup u igri. Od kada je Hesus Kasas preuzeo tim pre oko godinu i po dana Irak je neprepoznatljiv i to u pozitivnom smislu za sve koji fudbalu pristupaju kao igri elegancije i prefinjenosti.

Četiri godine proveo je Kasas na mestu pomoćnika u stručnom štabu Luisa Enrikea u reprezentaciji Španije od 2018. do 2022. godine i na prvi pogled spoj sa Irakom delovao je kao jedna od najčudnijih kombinacija. Ispostavilo se punim pogotkom, pošto se na odličan početak kvalifikacija za Svetsko prvesntvo 2026. godine nadovezala i fantastična grupna faza Azijskog kupa. Od ekipe koja je igrala najčešće na 1:0 ili 0:0 Irak je počeo redovno da igra s mnoštvo golova, a sada je dao osam uz četiri primljena na tri meča.

U današnjoj pobedi nad Vijetnamom dva gola dao je Ajman Husein i tako postao drugi najbolji strelac u istoriji Iraka na Azijskim kupovima (pet golova). Naravno samo Junis Mahmud ima više (osam). U stelce je stigao da se upiše i bivši igrač Radničkog iz Niša Rebin Sulaka. Posle drugog kola imali su Iračani obezbeđeno prvo mesto, ali nisu posustali ni kada im nije gorelo pod nogama. Mogla je selekcija iz Jugoistočne Azije do boda, ali je iz nesmotrenosti Irak dobio penal i zadržao perfektan učinak.

Još nije poznat rival Iraka u osmini finala, mada je trenutno najrealnije da to budu Bahrein ili Oman, a Irak će svakkao imati ulogu blagog favorita protiv bilo kog od ta dva tima.

U drugom duelu grupe D Japan je opravdao ulogu apsolutnog favorita i pobedio Indoneziju 3:1. Dvostruki strelac bio je Fajenordov Ajase Ueda, dok je autogol dao omladinac Vulverhemptona Džastin Hubner. Počasni gol za autsajdera postigao je Sandi Volš. Igrač Mehelena po majci vodi poreklo iz Indonezije. Velike su šanse da nas u osmini finala čeka Azijski klasik i duel Japan - Južna Koreja. Za to je potrebno da Taeguk Ratnici sutra pobede Maleziju i obezbede prvo mesto u grupi.

AZIJSKI KUP - GRUPA D

Irak - Vijetnam 3:2

/Sulaka 47, Husein 73, 90+12 pen - Bui 42, Ngujen 90+1/

Japan - Indonezija 3:1

/Ueda 6 pen, 52, Hubner ag 88 - Volš 90+1/



tagovi

VijetnamReprezentacija IrakaAzijski kupKup Azije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara