Radost Slavije (©Reuters)
Radost Slavije (©Reuters)

Sparta izbrisana sa evropske mape, ne i Slavija: Mat u tri poteza Feneru (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.02.22. | 22:58

Vitese nadoknadio zaostatak iz Beča i eliminisao Rapid

Praška škola fudbala nije se pokazala u dvomeču sa Partizanom, dva puta su crno-beli tukli Spartu i izvadili su vizu za osminu finala Lige konferencije. Da veče ne bude turobno po Češku i njene predstavnike postarala se Slavija. Dok jedan deo Praga tuguje, drugi ima dupli razlog za slavlje. Sparta je izbrisana sa evropeske mape, ne i Slavija.

Dugo će se sećati Slavija te divne praške noći u kojoj je uništila Fenerbahče. Tri komada tima Jindriha Trpišovskog na Bosforu nisu bila nikakva slučajnost, spašavao turski velikan živu glavu u Gradu hiljadu tornjeva, primio je još tri gola, a mogao je mnogo više – 3:2 (2:1).

Izabrane vesti

Slavijina pokazna vežba završila se tako da Fenerbahče još može da bude zadovoljan ekskurzijom u Pragu, jer nije skroz ponižen. Ali, nastup jeste poražavajuć. Statistika jeste kao bikini, ali je u Češkoj ništa ne sakriva, sve se jasno vidi. Postojao je samo jedan tim – Slavija. Čak 21 put pucala je Slavija ka golu istanbulskog tima, doslovno je granatirala Fener, a tri hica pogodila su ciljanu tačku.

Duplom pobedom overio je češki predstavnik prolaz u narednu rundu Lige konferencije, nastavio je pohod na trofej u trećerangiranom evropskom takmičenju. Da je Fenerbahče bio odvažniji, možda bi i rezultat bio drugačiji. Tri puta je šutnuo u okviru goa, dva puta zatresao je mrežu. A, taj poslednji, u dubokoj nadoknadi, mogao je da donese timu Ismaila Kartala beg od drugog poraza u dvoboju sa Slavijom. Daleko od onoga čemu se nadao Fenerbahče.

Dve identične utakmice odigrala je praška Slavija, koristila je šanse, u obe imala dva gola prednosti i dopuštala je u završnicama Fenerbahčeu da se vrati. Gol Beriše u 90. minutu utakmice u Pragu nije mogao ništa da promeni, čak ni da unese neizvesnost, jer su Turcima bila potrebna još dva da bi uopšte izborio produžetke. Bio je duel završen onoga trena kada se nigerijski vezista Jira Sor drugi put na meču upisao na semaforu.

Srđan Plavšić i saigrači su se verovatno i lakše no što su očekivali plasirali među oasam najboljih, dok je Vitese nastavio da korača kroz Ligu konferencije nakon što je nadoknadio zaostatak iz Beča. Tek u revanšu su dva detalja dobila na značaju – crveni karton Filipa Stojkovića i gol Loisa Opende. Vitese je u Holandiji uhvatio bečki rapid na spavanju – 2:0 (2:0).

Završio je Vitese posao u prvih 20 minuta. Adrijan Grbić šokirao je Rapid na samom startu, nije se od tog gola oporavio austrijski predstavnika, a opet je morao da vadi loptu iz mreže. Ubacio je Vitese rivala u mašinu, izvršio je pritisak i ofanziva se ispaltila. Ni posle drugog gola Holanđani nisu stali, nastavili su da opsedaju gol rapida, postigli su i treći, ali je drugi gol Adrijana Grbića poništen zbog ofsajda.

LIGA KONFERENCIJE – ŠESNAESTINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Bode/Glimt - Seltik 2:0 (1:0) - prvi meč 3:1

/Solbaken 9, Vetlesen 69/

Makabi Tel Aviv - PSV Ajndhoven 1:1 (0:0) - prvi meč 0:1

/Saborit 90+1 - Vertesen 85/

Partizan - Sparta Prag 2:1 (2:0) - prvi meč 1:0

/Gomeš 7, 24 - Hložek 85/

Karabag Agdam - Olimpik Marselj 0:3 (0:1) - prvi meč 1:3

/Gej 12, Genduzi 77, De la Fuente 90+2/

Randers - Lester 1:3 (0:1) - prvi meč 1:4

/Odej 84 - Barns 2, Medison 70, 74/

PAOK - Midtjiland 2:1 (2:1, 2:0), penalima 5:3 - prvi meč 0:1

Slavija Prag - Fenerbahče 3:2 (2:1) - prvi meč 3:2

/Šranc 19, Sor 27, 63 - Jandras 39, Beriša 90/

Vitese - Rapid Beč 2:0 (2:0) - prvi meč 1:2

/Grbić 3, Bero 19/

(U osminu finala direktno su prošli LASK, Gent, Roma, AZ Alkmar, Fajenord, Kopenhagen, Ren i Bazel)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijePAOKMidtjilandSlavija PragFenerbahčeViteseRapid Beč

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara