Džon Hejtinga i Rud Van Nistelroj (©AFP)
Džon Hejtinga i Rud Van Nistelroj (©AFP)

Spartinoj blistavoj seriji se nazire kraj u Amsterdamu, Van Nistelroj u boj bez Azara

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.02.23. | 12:41

Eredivizija: Ajaks 12 puta zaredom slavio protiv tima iz Roterdama, PSV umoran gostuje Utrehtu

Ajaks je došao k sebi na domaćoj sceni, pobedivši tri puta uzastopno i spreman je za još tri boda u meču protiv Sparte iz Roterdama, dok PSV Ajndhoven putuje u Utreht dan pošto se Fajenord odmakao na čelu tabele Eredivizije.

Amsterdamski gigant nema sjajnu sezonu i definitivno treba da stabilizuje nastup, a sada će pokušati da nadogradi formu na ligaškoj sceni protiv Sparte. Ipak, posle bledog nastupa u plej-ofu za Ligu Evrope sa Union Berlinom (0:0), neće biti sasvim optimalno raspoložen, a veoma zahtevan program može da mu uzme danak.

Izabrane vesti

Ajaks je tri puta zaredom osvojio holandski šampionat - sa izuzetkom nedovršene sezone 2020/2021 - ali sada izgleda da odbrana neće biti nimalo laka. Posle najdužeg niza bez pobede u istoriji - sedam mečeva uzastopno - otpustio je trenera Alfreda Šrojdera i pozvao Džonija Hejtingu na kormilo, koji ima zadatak da vrati Kopljanike u šampionsku trku.

16.45: (1,25) Ajaks (6,50) Sparta (10,0)

U četvrtak je imao tešku bitku sa Unionom. Nisu momci kojima je kapiten srpski reprezentativac Dušan Tadić uspeli ništa ofanzivno da urade, čak ni da šutnu u okvir gola, pa je remi bez golova bio milostiv.

"Nije bilo baš optimalno sa naše strane i sigurno nismo pokazali šta je trebalo. Donekle nas je sputavao preveliki oprez. Ako želimo da prođemo u osminu finala, moramo da napredujemo značajno za nedelju dana u Berlinu", kritički je rekao Hejtinga.

Ne može nekadašnji reprezentativac Holandije ponovo da koristi usluge Kaplana i Baasa, a ni Sančez nije siguran da će startovati.

-------------

Borba za 200.000 dinara se nastavlja. Opširnije OVDE.

-------------

Sastav iz Roterdama je bio označen kao jedan od mogućih kandidata za ispadanje pre ove sezone, ali realnost je sasvim drugačija. Izabranici trenera Morisa Stajna su do sada u 21 utakmici izgubili samo četiri puta, a trenutno nisu okusili gorčinu poraza 10 puta uzastopno u ligi i nalaze se na odličnom šestom mestu sa 37 bodova.

Protiv Ajaksa odavno nisu bili uspešni. Sparta je poražena 12 puta zaredom od Kopljanika, a poslednji put je uspela da ih savlada pre 14 godina. U prethodnom kolu Sparta se vratila na pobedničku traku kada je savladala Go Ahed sa 2:1.

14.30: (3,50) Utreht (3,60) PSV (2,05)

Aktuelni vicešampion Eredivizije trenutno proživljava težak period i sada se suočava sa još jednim izuzetno teškim testom. PSV je u četvrtak u Sevilji odigrao fizički iscrpljujući meč i pretrpeo težak poraz 0:3, što mu ne daje velike šanse da se plasira u osminu finala Lige Evrope. Posle zahtevnog putovanja i veoma kratkog odmora, posetiće Utreht, koji se postepeno diže i svakako može da iznenadi.

Puleni trenera Ruda van Nistelroja u novoj godini nastupaju prilično konzistentno, ali sa druge strane žale zbog neočekivanih poraza od Emena (0:1) ili remija sa Spartom (0:0). Da nije bilo tih grešaka Filipsovci bi bili u vrhu. Trenutno su četvrtoplasirani i sa 42 boda, sedam manje od vodećeg Fajenorda. Prošlog vikenda PSV je deklasirao Groningen sa 6:0.

Domaćin Utreht je na sedmom mestu sa 33 boda i za sada ne sluti na direktan prolazak u evropske kupove, međutim, velika je verovatnoća da dođe do međunarodne pozornice posle plej-ofa za pretkolo Lige konferencije. Za razliku od nedeljnog rivala, domaći nisu se nisu radovalu u poslednjem ligaškom duelu, pošto su izgubili 0:2 od Vitesa. Utreht je jesenas u 10. kolu doživeo veliki debakl u sudaru sa PSV-om 1:6.

Posle meča sa Seviljom, Van Nistelroj je istakao da u timu i dalje vlada dobro raspoloženje i da ne odustaje ni od čega.

"S obzirom na kvalitet protivnika, ovaj težak poraz nam daje male šanse da prođemo dalje, ali za nedelju dana na našem stadionu može da bude potpuno drugačija utakmica i zaista svašta može da se desi. Pred nama je još nekoliko izazova, a naš glavni ostaje cilj da osvojimo prvenstvo", poručio je legendarni golgeter.

Van Nistelroj mora u boj bez Torgana Azara, koji je u Sevilji doživeo povredu mišića i odsustvovaće nekoliko nedelja, a posle zimskog dolaska iz Dortmunda nastupio je na samo četiri utakmice. Na spisku izostanaka su i Boskalji, Mvene, El Gazi i Savio, dok strateg Utrehta Mihael Silberbauer na raspolaganju nema Basa Dosta, potom Ratsijea, Varmerdama, Hendriksa i Ramselara.

EREDIVIZIJA - 22. KOLO

Petak

RKC – Fortuna 3:1 (0:0)

/Kramer 76, Lobete 86, Džozefzun 90 – Jilmaz 49/

Subota

Volendam - Vitese 2:0 (1:0)

/Van Mejhem 12, 68/

Groningen - Emen 1:1 (1:1)

/Pepi 12 - Arauho 14/

Fajenord - AZ Alkmar 2:1 (1:1)

/Džahanbakš 45, Pedersen 90 - Dilrosun 17/

Nedelja

12.15: (3,00) Kambur (3,30) Herenven (2,40)

14.30: (4,00) Go Ahed (3,45) Tvente (1,95)

14.30: (3,50) Utreht (3,60) PSV (2,05)

16.45: (1,25) Ajaks (6,50) Sparta (10,0)

20.00: (3,10) Ekscelzior (3,40) NEC (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksPSV AjndhovenSparta RoterdamUtreht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara