Viktor Đekereš (Reuters)
Viktor Đekereš (Reuters)

Špic koji daje golove? Tu je! Skautiraj, plati i ne brini…

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.12.23. | 23:30

Viktor Đekereš je Sportingov adut za titulu

Čekao je lisabonski Sporting pravog špica još od Basa Dosta. Izvlačila ih je čudesna golgeterska forma Pedra Gonsalveša i krilnih napadača ali falila je prava “devetka”.

Veliko pojačanje Paulinjo je od dolaska iz Brage dao samo 19 golova na 65 prvenstvenih utakmica za prethodne dve i po godine. Rešio je Sporting prošlog leta da unovči talenat svog deteta Šermitija (19) prodajom u Everton jer nije imao vremena da čeka njegovo sazrevanje. Tražio je centarfora koji će odmah napraviti razliku. I dobio ga je.

Izabrane vesti

Pažljivo je letos skautirao tržište i odlučio se za Šveđanina mađarskog porekla Viktora Đekereša koji je eksplodirao u engleskom drugoligašu Koventriju nakon što nije dobio pravu šansu u Brajtonu. Jurili su ga premijerligaši poput Vest Hema, Vulvsa i Brentforda ali je Sproting bio najuporniji. Oborili su Portugalci klupski transfer rekord i platili Englezima odmah 20.000.000 evra i obavezali se na još 4.000.000 kroz bonuse od kojih su verovatno već sada neki ispunjeni.

Đekerešu nije bilo potrebno mnogo adaptacije i navikavanja iako je došao iz potpuno drugačijeg fudbalskog stila i kulture.Devetka Sportinga mu uopšte nije bila teška. Veličina kluba, pritisak javnosti i navijača ga uopšte nisu sputali. Počeo je nemilice da rešeta mreže. Već ima 15 golova na 16 mečeva u svim takmičenjima. Uz šest asistencija. Uveliko se isplaćuje.

Večeras je rešio jednu od onih malih utakmica koje moraju da se pobeđuje u trci za titulu. Sporting je na svom terenu gubio od skromnog Žil Visentea golom veterana Rubena, ali je okrenuo na 3:1. Prvo je Santošev šut u svoju mrežu skrenuo Tiba u finišu poluvremena. Da nije on, skrenuo bi je Đekereš koji se već bio namestio… Ali je zato napraltio sve u drugom poluvremenu.

Dva gola u 52. i 56. minutu su zapečatili sudbinu gostiju na Alvaladeu. Oba puta na pravom mestu u pravo vreme u maniru rasnog strelca. Prvi put sa peterca, drugi put negde sa penala. Oba puta rutinska završnica iz prve. Sporting je dobio špica koji daje golove i sa kojim se može nadasti titula u konkurenciji Porta i Benfike. Posle kiksa gradskog rivala za vikend, Lavovi su sada sami na čelu tabele. Dva boda prednosti nisu mnogo, ali u ligi kakva je Primeira, nisu ni malo. Miriše na šampionsku trku utroje kakvu odavno nismo imali.

PRIMEIRA - 12. KOLO

Petak

Šaves - Vizela 2:1 (1:1)

/Ernandez 30pen, Žo 48 - Esende 12/

Subota

Rio Ave - Estrela Amadora 1:1 (0:0)

/Santos 81 - Sa 86ag/

Farense - Gimarais 1:2 (0:1)

/Daurte 57pen - Ribeiro 3, Silva 87/

Famalikao - Porto 0:3 (0:2)

/Evanilson 9, Taremi 45, Konseisao 87/

Kaza Pija - Portimonense 1:0 (0:0)

/Žusto 55/

Nedelja

Braga - Estoril 3:1 (1:1)

/Orta 31, Banza 51, Karne ag 90 - Gujtan 24/

Moreirense - Benfika 0:0

Boavista – Aruka 0:4 (0:3)

/Kristo 2, 23, Muhika 39, Žason 72/

Ponedeljak

Sporting - Žil Visente 3:1 (1:1)

/Tiba 43 autogol, Đekereš 52, 56 - Ruben 34/




tagovi

Viktor Đekereš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara