Kalifa Kulibali ©AFP
Kalifa Kulibali ©AFP

Špic od kog Marakana nikad manje nije očekivala: Brža verzija Pavkova, nije tako rasan strelac, ali snaga i skok igra impresioniraju

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.08.22. | 17:02

Ko je Kalifa Kulibali i koliko može da doprinese igri ekipe Miloša Milojevića

Trenutak stepena najveće razočaranosti i emotivnog pražnjenja poklopio se sa angažovanjem Kalife Kulibalija (31). Iskusni napadač, visok 197 centimetara, za koga se može reći da je imao previše propuštenih šansi (ali ne samo onih pred protivničkim golovima) u dosadašnjem toku karijere, u potpunoj senci je stigao na stadion Rajko Mitić. Bez ikakve zadrške se može konstatovati da se radi o pojačanju od kojeg nikada nije bilo manje očekivanja od strane zvezdaške javnosti. Možda je baš to njegova osnovna prednost u crveno-belom dresu.

Po pitanju njegovog potencijala i talenta nikada nije bilo spora. To uostalom potvrđuje i dolazak u Pari Sen Žermen iz matičnog Real Bamaka 2011. godine. Naravno, nije mu bio lako, niti je uspeo da ugleda svetla Parka prinčeva, ali je za tri sezone u rezervnom timu Svetaca postigao 30 golova.

Izabrane vesti

Put do velike scene tražio je u Belgiji noseći dresove Šarlroa i Genta, ali se ni tamo nije nadavao golova. Ipak, svojom impresivnom građom, koju je pratila i ozbiljna pokretljivost, bez obzira na ozbiljnu visinu, uspeo je da sačuva pažnju zainteresovanih klubova na tržištu. Stoga i ne čudi, što je Nant na leto 2017. godine, kada ga je preuzeo Klaudio Ranijeri, odlučio da za alternativu, kasnije tragično nastradalog Emilijana Sale, angažuje upravo Kaliufu Kulibalija.

"On je veoma dobar igrač, veoma visok, odličan u skok igri. Ima veoma dobre kvalitete da bude centralna tačka u napadu. Odlično odigrava u polju, a kada dođe u završno polje napada postaje veoma opasan po protivnički gol", rekao je Ranijeri kada je obrazlagao svoju odluku da na uži spisak potencijalnih pojačanja izdvoji upravo Kulibalija.

Kanarinci su Kulibalija platili čak 4.500.000 evra, ali su početak karijere snažnog golgetera u dresu francuskog kluba obeležile brojne neprijatne situacije. Ranijeri je prvo pokušao da ga upari sa Salom, ali nisu baš najsjajnije funkcionisali u tandemu, s obzirom da su bili igrači slilčnog profila, a Argentinac je pritom bio u naletu forme.

Kulibali je stoga postao rezervni igrač, a potom ga je zadesila neprijatna povreda. Napadač koji ima 30 nastupa za reprezentaciju Malija doživeo je kidanje mišića primicača, zbog koje je propustio čak 176 dana ili polovinu sezone 2017/2018. Sve to je uticalo da potpuno ostane bez ritma, koji nije uspeo da uhvati do kraja svog ugovora u Nantu koji je istekao na kraju prošle sezone, od kada je zvanično bio bez kluba.

Najproduktivniji u dresu Kanarinaca bio je u Kupu Francuske u szoni 2018/2019. kada je na četiri meča, zaključno sa polufinalem protiv Pari Sen Žermena (0:3) postigao tri gola i ostvario dve asistencije. U Nantu nikada nije uspeo da se domogne kontinuiteta, igrao je i postizao golove na mahove, pa je tako čitavu jednu eru u dresu francuskog kluba obeležio sa 110 nastupa, 26 postignutih golova i šest asistencija.

Ipak, najbolji meč u prvenstvu odigrao je protiv Bordoa (5:3) 24. aprila ove godine kada je sa dva gola posle preokreta praktično izbacio Žirondince iz lige. Poslednji gol na meču bio je delo Usmana Bukarija, koji je Kulibalija i preporučio Crvenoj zvezdi.

Kao što nigde tokom karijere nije uspeo da se izbori za mesto prvog špica, barem ne onog na duže staze, tako ga ni u ovom trenutku na stadionu Rajko Mitić ne gledaju kao primarno rešenje na mestu najisturenijeg igrača. Crvena zvezda, i njen trener Miloš Milojević dobili su igrača različitog profila u odnosu na Alekandara Pešića i Ohija Omoidžuanfa.

Kulibali na prvi pogled dosta liči na Milana Pavkova, ali se i od njega dosta razlikuje. Pre svega, dosta je pokretljiviji od snažnog golgetera iz Begeča, čini se da kvalitetnije taži dubinu i može bolje da se uklopi u tranzicionu igru crveno-belih. Najsličniji su u igri glavom, gde obojica vrlo kvalitetno rešavaju situcije kada im bočni igrači upute kvalitetan centaršut na vrh peterca, ali je i više nego jasno da je Pavkov, barem na prvi pogled, kvalitetniji egzekutor ukazanih prilika pred protivničkim golom.

Kalifa Kulibali se našao kao deo kritika odluke Zvezdine uprave da se dovede napadač koji polako ulazi u pozne godine svoje karijere, ali je jasno i da se radi o igraču koji nigde nije uspeo da iskaže svoj maksimalan potencijal. Stoga ne treba sumnjati u njegovu želju za dokazivanjem, što su pokazale i današanje reči tokom predstavljanja u crveno-belom dresu.

U Zvezdi su bili oprezni, s razlogom, pa je sa njim potpisan ugovor 1+1, ali ne treba isključivati mogućnost da se snažni golgeter ispostavi kao igrač koji je baš nedostajao ovom timu da dobije one finalne konture svoje igre.


tagovi

Kalifa KulibaliMiloš MilojevićMilan Pavkov

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara