Fransisko Trinkao i Danijel Bragansa (©AFP)
Fransisko Trinkao i Danijel Bragansa (©AFP)

Sporting pravi još jedan korak ka tituli

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.04.24. | 14:52

Lavovi čekaju Gimarais, koji još ne odustaje od treće pozicije u Primeiri

Sporting juri titulu prvaka Portugalije, i ukoliko pobedi Gimarais u 30. kolu Primeire, otići će na 10 bodova prednosti ispred Benfike. Lavovi su već sedam koraka ispred najvećeg rivala na vrhu lige posle važne pobede ostvarene protiv Famalikaa i očigledni su favoriti za osvajanje krune pred pet preostalih utakmica. Ove nedelje će na stadionu Žoze Alvalade dočekati petoplasiranu Vitoriju, koja se bori za najbolju poziciju u poslednjih 16 godina.

Iz pobede u lisabonskom derbiju nad Benfikom u 28. kolu bilo je jasno da Sporting krstari ka podizanju glavnog pehara u zemlji omeđenoj Španijom. Od tada su zeleno-beli pobedili u dve utakmice u gostima protiv Žil Visentea i Famalikaa, pa se rizik od protraćivanja obećavajuće prednosti još više smanjio.

Izabrane vesti

Eventualna pobeda protiv Vitorije u nedelju bi već bila zaista veliki signal da Sporting neće izgubiti prednost i da ima sve preduslove za ustoličenje na tronu. Iako je pobedio Famalikao minimalnim rezultatom, protivniku nije mnogo toga dozvolio, i time je ostvario sedmi ligaški trijumf zaredom.

21.30: (1,22) Sporting (6,50) Gimarais (12,0)

Ipak, tim trenera Rubena Amorima bi ipak trebalo da bude na oprezu. Vitorija je jedan od dva sastava u ovosezonskoj ligaškoj sezoni koji su savladali Sporting, a posebno raspored utakmica nije sasvim naklonjen lideru lige. Sledeće nedelje gostuju Portu, gde već osam godina nije uspeo da osvoji tri boda, tako da će meč protiv Vitorije biti zaista presudan.

To je takođe ključno za Gimarais. Pod vođstvom Alvara Pašeka, Konkistadori su odigrali veoma uspešnu sezonu, u kojoj su do poslednjih kola u kontaktu sa Bragom i Portom. Posle remija 1:1 sa Farenseom, zaostaju dva boda za četvrtoplasiranim Portom, dok je Braga na pet pena viška.

Gimarais ne odustaje da izjednači najveći ligaški uspeh tima u poslednjih 16 godina, pošto je 2008. završio na trećem mestu. Pritom, Konkistadori su imali još jedan pozitivan faktor ove sezone, a to je plasman u polufinale nacionalnog Kupa. Ipak, Vitorija nije mogla ništa protiv Porta i izgubila je oba.

Sporting završava kampanju bez svog prvog golmana Antonija Adana, koji je zbog povrede ostao van igre duže nego što se prvobitno očekivalo, a španski golman nije igrao od kraja februara. Mateus Reis mu se pridružio, a zbog žutih kartona Diomande i Esgajo ne mogu da igraju, pa će Amorimu biti veoma teško da formira odbrambenu liniju. Gosti će zbog žutih kartona biti bez Žorža Fernandesa i Bruna Gaspara.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

PRIMEIRA - 30. KOLO

Petak

Rio Ave - Aruka 1:1 (1:0)

/Žoka 36 - Rafa Mohika 47/

Subota

Moreirense - Žil Visente 0:1 (0:1)

/Gbane 38/

Boavista - Estrela 1:1 (0:0)

/Abaskal 90+2 - Pinjo 75/

Braga - Vizela 2:1 (0:0)

/Salasar 53, 85 - Esende 50/

Nedelja

16.30: (2,85) Šaves (3,35) Estoril (2,50)

16.30: (1,62) Famalikao (3,80) Portimonense (5,80)

19.00: (9,00) Kasa Pija (4,70) Porto (1,37)

21.30: (1,22) Sporting (6,50) Gimarais (12,0)

Ponedeljak

21.15: (8,00) Farense (5,00) Benfika (1,38)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeiraSporting LisabonGimaraešVitorija Gimaraeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara