Martin Galmarini (desno) se oprašta od fudbala (©AFP)
Martin Galmarini (desno) se oprašta od fudbala (©AFP)

Sprema se nova žurka u Buenos Ajresu: Doskorašnji drugoligaš igra meč za plasman u Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.10.22. | 23:03

Tigresu je za mesto u kvalifikacijama za elitno takmičenje potrebno da u poslednjem kolu argentinske Primere savlada Arsenal Sarandi (utorak, 01.30). Na tom meču od fudbala će se oprostiti Martin Galmarini

Prethodne noći u dve paralelno odigrane utakmice sa veoma uzbudljivim finišima, koji definitivno nisu bili za one sa slabijim srcem, dobili smo novog šampiona Argentine. Titulu fudbalskog vladara zemlje Gaučosa po 35 put u istoriji ovog takmičenja ponela je Boka Juniors, smenivši sa trona svog najvećeg rivala River Plejt, koji je pritom direktno zaslužan za uspeh svog nejljućeg protivnika, pošto je slomio Rasing Klub u poslednjim trenucima meča.

Poznati su i oni koji napuštaju elitni rang takmičenja. Ovoga puta to su Patronato i ove sezone očajni Aldosivi. Jedina nedoumica koja je ostavljena da se razreši jeste borba za mesto koje vodi u kvalifikacije za Kopa Libertadores. Trenutno to je 5. pozicija u ukupnom plasmanu dva ovosezonska takmičenja (Lige i Liga Kupa), a koja za sada pripada Urakanu sa 65 osvojenih bodova. On nije uspeo da je bodovno obezbedi prethodne noći, izgubivši sa 3:2 na gostovanju od već prežaljenog Patronata. U ovoj situaciji, jedini klub koji Kemerosima može da preotme mesto u kvalifikacijama je Tigre, koji se nalazi na 8. mestu u generalnom plasmanu sa 63 osvojena boda i utakmicom manje.

Izabrane vesti

Tigre je neporažen već 11 mečeva i nastoji da završi ovo izdanje argentinske profesionalne lige sa ovim neverovatnim nizom. Međutim, za mesto među pet najboljih timova u povratničkoj sezoni elitnog ranga takmičenja potrebna mu je pobeda. Njihov noćašnji protivnik je Arsenal iz Sarandija, koji je ove sezone završio kao prvi tim iznad crte i zone ispadanja, sa koeficijentom učinka 1.098, sa samo 0.050 većom vrednošću od Patronata. Pored toga, Vijaduktosi imaju samo jednu pobedu u poslednjih šest utakmica

Tigre je u ovom izdanju argentinskog šampionata odradio neverovatan posao, toliko da zauzima 6. mesto na ligaškoj tabeli sa 43 osvojena boda. Od 26 odigranih utakmica, koliko je do sada odigrao, tim je ostvario 11 pobeda, 10 remija i samo pet poraza. Uz to, neporažen je od 15. kola i nije izgubio u 11 prethodnih duela. U prošlom kolu, drugi put za redom nastupajući kao gost, ostvario je pobedu od 2:1, ovoga puta protiv Sentralne Kordobe na stadionu Uniko Madre de Siudades. Još jednom, igrač sa brojem 32, Mateo Retagi imao je neverovatan učinak i postigao oba gola za tim sa severa Buenos Ajresa. Igrajući kod kuće, Tigre je zabeležio nedavnu kampanju od šest pobeda, četiri remija i nijedan poraz u poslednjih 10 utakmica.

01.30: (1,48) Tigre (4,10) Arsenal Sarandi (7,50)

Sa druge strane, Arsenal je na 26. mestu na tabeli šampionata Argentine sa samo 27 osvojenih bodova. Tim sa dokova Aveljanede ove sezone zabeležio je samo pet pobeda, uz 12 remija i devet poraza. U poslednjih pet utakmica, tim je dobio samo jednom. Njihova poslednja pobeda ostvarena je protiv Sentral Kordobe na svom stadionu Hulio Umberto Grondona rezultatom 2:0. Domaći su bili nadmoćniji tokom 90 minuta, sa ukupno 18 šuteva ka golu protivnika, od toga u sam okvir upućeno je bilo pet udaraca, a dva su završila u mreži Železničara iz Kordobe .

Uprkos odličnoj igri u tom meču, protiv Barakas Sentral u prethodnom kolu, nisu odigrali baš najbolje i izgubili su sa 2:1. Poznato je da Arsenal ima velikih poteškoća kada igra kao gost, gde je ove sezone pobedio samo jednom uz četiri remija i pet poraza, čime nalaze se na dnu tabele po tom parametru.

Ovo neće biti samo još jedna utakmica koja će označiti kraj sezone. Pored toga što imaju imperative pobede kako bi se našli namestu koje vodi u kvalifikacije za Kopa Libertadores, za Tigre ovaj meč ima posebnu težinu. Naime, Martin Galmarini, idol institucije el Matadora, povlači se iz profesionalnog fudbala sa 40 godina, a navijači plavo-crvenih spremaju veliku feštu na stadionu Hose Delađovana, koja će uključivati zastave, transparente i veliki broj pirotehničkih sredstava, ako i video sa osvrtom na njegove najbolje trenutke. Iz tog razloga, popularni Pato će od početka biti u startnoj postavi i posle osam minuta, simblično aludirajući na broj dresa, meč će biti prekinut, kada će mu biti uručena plaketa i odati se ogromno priznanje za gotovo dve decenije provedene u dresu Tigrova.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)


---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

ARGENTINA 1 - POSLEDNJE 27. KOLO

Subota

Union - Kordoba 1:4 (1:2)

/Huarez 42 - Gonzales 38, Lopez 45, 50, 63/

San Lorenco - Aldosivi 3:0 (2:0)

/Braida 8, Vombergar 23, 78/

Estudijantes - Godoj Kruz 2:0 (1:0)

/Mas 43, Zapiola 70/

Defensa i Hustisija - Atletiko Tukuman 3:1 (1:0)

/Fernandez 21, 74, Domingez 83 - Koronel 71pen/

Nedelja

Argentinos Juniors - Velez 2:0 (1:0)

/Makalister 45, Veron 80/

Banfild - Sarmijento 0:0

Taljeres Kordoba – Himnsija la Plata 2:1 (1:0)

/Esguvel 22, Alvez 75 – Muro 52/

Boka Juniors – Independijente 2:2 (1:1)

/G. Fernandez 34, Vilja 49 – L. Fernandez 32pen, Valjeho 81/

Patronato – Urakan 3:2 (1:0)

/Perez 27ag, Sosa 60, Batalja 90+10 – Kordero 46, 69/

Rasing Klub – River Plejt 1:2 (0:0)

/Rohas 56pen – Borha 80, 90+5/

Ponedeljak

Barakas Sentra - Njuels Old Bojs U TOKU

Rosario Sentral - Kolon Santa Fe U TOKU

Utorak

01.30: (1,48) Tigre (4,10) Arsenal Sarandi (7,50)

Sreda

01.00: (2,35) Platense (2,95) Lanus (3,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1TigreArsenal Sarandi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara