Spremaju nam novu fudbalsku jeres: Proširena ovlašćenja VAR-a, vreme po ugledu na NFL, privremena isključenja...

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.11.23. | 19:30

Ni ovo dosad nije radilo kako treba, šta li nas tek čeka u bliskoj budućnosti

Svi kukaju na VAR. U mnogim zemljama video-tehnologija koristi se zaista nakaradno, nema kola da nešto ne bude sporno, pogotovo u Premijer ligi, navijači često ne razumeju određene odluke, svako malo potrebne su maltene 'matematičke formule' da bi se opravdale pojedine odluke, ali i pored toga IFAB (Međunarodni odbor za određivanje fudbalskih pravila) razmatra da proširi nadležnost arbitara iz VAR sobe?!

Tako makar večeras javljaju mediji širom Evrope, pozivajući se na izvore što tvrde da se već danima u Londonu sastanči i razmatra kako bi VAR sudije mogle još više da se uključe u samu igru.

Izabrane vesti

Šta ovo u praksi znači nije do detalja pojašnjeno, ali speukuliše se da bi video-tehnologija ubuduće mogla da bude nadležna i za žute kartone, prekršaje u opasnoj zoni, za kornere...

Razumljivo, sve to odnosilo bi daleko više vremeno nego do sada, pa je u opticaju i odluka da glavni arbitar nakon svakog poziva iz VAR sobe štopuje vreme. U najkraćem, imali bismo sistem koji se primenjuje u NFL-u.

IFAB je svojim članovima predtavio inovacije koje planira da testira u narednim mesecima u nekim amaterskim ligama gde postoje uslovi, a cilj je, kako kažu, da sport učine što pravednijim.

Pored zaustavljanja sata, piše Mundo deportivo, najznačajnija promena bilo bi privremeno isključenje za igrače, ali ne zbog grubog starta, već zbog 'nepristojnog ponašanja prema sudijama, a sve u cilju povećanja poštovanja prema deliocima pravde'.

Predlog što će biti iznet na glasanje: tokom trajanja utakmice arbitru će moći da se obraćaju isključivo kapiteni, i to sa dužnim poštovanjem. Svi ostali rizikovaće da svakom upućenom rečju sudiji budu isključeni sa terena u određenom vremenskom periodu. Još nije predloženo u kom...

Komisija Međunarodnog odbora za određivanje pravila fudbalske igre uveliko radi na tome da gledaoci i na stadionu i u prenosu na televiziji imaju mogućnost da čuju razgovore glavnog sudije sa onima iz VAR sobe. Veruje se da bi ova vrsta transparentnosti značajno doprinela regularnosti.

Naposletku, ono što možda i najviše nervira ljubitelje fudbala trenutno jeste neujednačen kriterijum prilikom dosuđivanja jedanaesteraca usled igranja rukom u šesnaestercu.

"Trenutno su odluke te vrste najkontroverznije i izazivaju najviše komentara, jer dosta zavisi od slobodnog sudijskog opredeljenja. Plan je da ubuduće bude daleko manje slobodnih interpretacija, a više čistih odluka, jasno propisanih pravilnikom", stoji još u tekstu katalonskog lista.

U fudbalu se pravila najteže i najsporije menjaju u odnosu na sve ostale sportove, to je dobro poznato. Međutim zbog ne baš najsrećnije implementacije video tehnologije, poslednjih godina procenjuje se da će 'dopuna ovlašćenja VAR-a' ići dosta brže.

Šanse da nova pravila vidimo već na Evropskom šampionatu u Nemačkoj nisu velika. Da bi se tako nešto dogodilo sve bi moralo da bude istestirano da idućeg sastanka u martu 2024, kao i da većina glasa za promene.

Podsećanja radi, IFAB je telo osnovano još davne 1886. godine od strane fudbalskih saveza Ujedinjenog Кraljevstva. Primarni cilj je bio da se uspostave jedinstvena pravila za sve države na Ostrvu. Po svom osnivanju 1904, FIFA je objavila da priznaje sva pravila IFAB-a, pa je 1913. godine i primljena u članstvo ove organizacije, s pravom glasa.

Godine 1958, uoči Mundijala u Švedskoj na svom redovnom Kongresu, Svetska fudbalska federacija dobila je značajno veća ovlašćenja u okviru IFAB-a. Umesto jednog, dobila je četiri predstavnika, koliko i države Ujedinjenog Кraljevstva - svaka po jednog (Engleska, Škotska, Severna Irska, Vels). Sve odluke postaju validne tek ukoliko za njih glasa šest od ukupno osam predstavnika.

A sad navijači imaju reč - da vas čujemo?


tagovi

VAR tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara