Navijači Spartaka iz Moskve (©Reuters)
Navijači Spartaka iz Moskve (©Reuters)

Spremite kalkulatore, da još jednom prođemo kroz sulude propozicije Kupa Rusije

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.02.23. | 10:10

Spartak iz Moskve u ponedeljak od 18 časova brani prednost od 1:0 protiv gradskog rivala Lokomotive u revanš meču nokaut faze izuzetno zakomplikovanog nacionalnog takmičenja

Pisali smo jesenas već o uvrnutom sistemu takmičenja u Kupu Rusije, a sada je dobar momenat da „obnovimo gradivo“. Jer, u ponedeljak od 18 časova na programu je mali derbi Moskve između Spartaka i Lokomotive, u revanš meču nokaut faze, a crveno-beli će pred svojim navijačima pokušati da odbrane prednost od 1:0, stečenu pet dana ranije.

Fudbalski savez Rusije je uoči ove sezone potpuno promenio sistem, umesto klasičnog kupa sa nokaut rundama, gledali smo praktično dva paralelna turnira. U jednom su svih 16 prvoligaša bili podeljeni u četiri grupe od po četiri ekipe, a drugi su po starom sistemu igrali niželigaši.

Izabrane vesti

Komplikacija je usledila kada su po dva najbolja tima iz svake od grupa prošli dalje, u eliminacionu fazu, dok su trećeplasirani „ispali“ u onaj drugi turnir, takozvani regionalni put.

Onih osam najboljih prvoligaša dalje nastavljaju takmičenje po prepoznatljivom sistemu, najbolje ekipe iz grupa igraju dvomeče protiv drugoplasiranih, četiri najbolje igraju polufinale, potom njegovi pobednici idu u finale. Ili je adekvatnije da taj duel nazovemo polufinalom Kupa Rusije?

18.00: (1,75) Spartak (3,50) Lokomotiva (4,40) - prvi meč 1:0

Jer, paralelno sa ovim kosturom, imamo i onaj sa niželigašima. Dok su prvoligaši igrali svoje grupe, ostali klubovi su međusobno odredili četiri najbolja tima za ovu sezonu (Ufu, Akron, Volgu i Zvezdu iz Sankt Peterburga), koji su potom odmerili snagu sa onim trećeplasiranim ekipama iz grupa.

Kroz te duele su Ahmat, Akron i Zenit već obezbedili prolaz dalje, dok je preostalo da se ovog ponedeljka odigra duel Zvezde i Pari Nižnjeg Novgoroda. Oni igraju samo jednu utakmicu, pobednik ide dalje.

Naredni rivali ekipa koje su u „regionalnom kosturu“ biće timovi koji iz „prvoligaškog kostura“ budu eliminisani u tamošnjem četvrtfinalu. Dakle, ako Lokomotiva ne nadoknadi minus protiv Spartaka ispašće iz svog kostura, ali ne i takmičenja. Nastaviće regionalnim putem.

Pobednici te naredne faze, u koju su se već plasirali Ahmat, Akron i Zenit, odigraće jednu fazu međusobno, a pobednici tog duela nastaviće takmičenje protiv poraženih polufinalista prvoligaškog kostura. Dalje, sledi finale regionalnog kostura, a zatim pobednik te runde igra protiv poraženog finaliste iz prvoligaškog dela kupa. I tek onda, kada dobijemo boljeg od te dve ekipe, na programu će da bude takozvano superfinale – 11. juna na stadionu Lužniki u Moskvi.

U principu, svaka od ekipa koja je preostala u takmičenju najlakše joj je da kalkuliše da samo pobedama do kraja može do trofeja. S tim što su eto, osmoro prvoligaša, sada povlašćeni da mogu i da izgube po jedan dvomeč pre finala.

Pre moskovskog duela, odigraće se još jedan revanš iz prvoligaškog kostura. Od 15 časova Ural će u Jekaterinburgu da ugosti Rostov, a prvi susret ovih ekipa završen je rezultatom 1:1. Što se tiče regionalnog puta, Zvezda i Pari NN će se sastati od 12.30 časova u Sankt Peterburgu.

12.30: (5,10) Zvezda Sankt Peterburg (3,60) Pari NN (1,63)

Ovakav sistem takmičenja u nokaut fazi zove se „turnir duple eliminacije“ i jeste novost u svetu fudbala, ali ljubitelji rvanja i bejzbola su već mogli da se upoznaju sa njime. Doduše, na amaterskom nivou i u takmičenjima između koledž ekipa u bejzbolu. Turniri duple eliminacije su najviše zastupljeni u e-sportu, na šampionatima u video igricama poput „Kaunter Strajk“, „LOL“ ili „Strit Fajter 5“…

Što se tiče fudbalskog Kupa Rusije, trofej od prošle sezone brani Spartak iz Moskve, koji je u neuporedivo preglednijem sistemu takmičenja u finalu savladao gradskog rivala Dinamo sa 2:1. Tada je Lokomotiva eliminisana još u četvrtfinalu od strane drugoligaša Jeniseja, sa ogromnih 4:0. Kasnije je Jenisej došao do polufinala, gde ga je zaustavio Spartak.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

KUP RUSIJE – NOKAUT FAZA

PRVOLIGAŠKI PUT

Ponedeljak

15.00: (2,20) Ural (3,25) Rostov (3,10) - prvi meč 1:1

18.00: (1,75) Spartak (3,50) Lokomotiva (4,40) - prvi meč 1:0

Utorak

17.30: (2,90) Krasnodar (3,15) CSKA Moskva (2,35) - prvi meč 0:3

Sreda

18.00: (1,75) Dinamo Moskva (3,50) Krilja Sovjetov (4,40) - prvi meč 1:2

REGIONALNI PUT

Subota

Volga – Zenit 0:3 (0:1)

/Bakaev 33, Kasijera 78, Sergejev 90+1/

Nedelja

Akron – Torpedo Moskva 2:0 (2:0)

/Savičev 26pen, Eldarušev 38/

Ufa – Ahmat 1:2 (0:2)

/Ortiz 67pen – Agalarov 37, Sadulaev 45/

Ponedeljak

12.30: (5,10) Zvezda Sankt Peterburg (3,60) Pari NN (1,63)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Lokomotiva MoskvaSpartak MoskvaKup RusijeUralRostov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara